Jesień to doskonały moment na wzbogacenie diety o pyszne i wartościowe składniki roślinne. W tym czasie wiele krajowych warzyw i owoców jest łatwo dostępnych. Co jeść jesienią, żeby wzmocnić naturalną odporność organizmu?
Do codziennego menu warto włączyć dynie, buraki, szpinak czy fasolkę szparagową. Nie należy również zapominać o brukselce, która stanowi prawdziwe źródło witaminy K, kapuście dostarczającej witaminy C i A, kalafiorze bogatym w szereg składników odżywczych i witaminy z grupy B czy cukinii zawierającej witaminy A i C oraz magnez.
Warzywa, owoce i grzyby
Witamina C, zawarta m.in. w papryce, natce pietruszki, jabłkach, granatach, brzoskwiniach czy czarnej porzeczce, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i przyspiesza regenerację po przebytych chorobach. Cynk, który znajdziemy w pieczarkach, czerwonej kapuście czy pestkach dyni, również odgrywa kluczową rolę w procesach obronnych organizmu. Aby w pełni korzystać z dobroci jesiennych plonów, warto zadbać o różnorodność w diecie i kombinować z różnymi sposobami ich przyrządzania – od sałatek, przez zupy, po pieczone desery.
Jesień to również sezon grzybowy. Grzyby, np. borowiki czy pieczarki, są doskonałym źródłem białka, witaminy D, błonnika i wielu minerałów. Należy jednak pamiętać, żeby jeść je z umiarem ze względu na możliwość kumulowania w ich tkankach niektórych metali ciężkich. W dostępnych na rynku, popularnych i znanych grzybach zawartość metali ciężkich – ołowiu i kadmu – nie przekracza przyjętych norm, więc ich spożycie nie niesie za sobą istotnego ryzyka dla zdrowia konsumenta, o ile oczywiście nie spożywamy ich w nadmiernych ilościach.
Czytaj też: Jesienny talerz. Sprawdź, co powinno się na nim znaleźć
– Osoby, które pragną w naturalny sposób wzmacniać swój układ odpornościowy, powinny zwrócić uwagę na pożywienie bogate w beta-glukany i mannany, których pozytywny wpływ na naturalną odporność organizmu został potwierdzony badaniami. Składniki te występują przede wszystkim w drożdżach, grzybach oraz niektórych zbożach – mówi dr n. med. Edyta Blus, starsza specjalistka ds. badań w dziale R&D w onesano.
W sytuacji, gdy trudno zapewnić właściwą podaż tych składników w codziennej diecie, dr Edyta Blus proponuje rozważyć ich zewnętrzną suplementację. I zachęca do wypróbowania suplementów diety z linii PostVital opartej na wyjątkowych właściwościach biomasy postbiotycznej drożdży Yarrowia lipolytica o potwierdzonym badaniami, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i jego zdolność do skutecznego zwalczania patogenów. Szczep Yarrowia lipolytica, zawierający w swoich komórkach aż dwa kluczowe dla ochrony odporności związki — beta-glukany i mannany, stanowi podwójne wsparcie dla naturalnych sił obronnych organizmu oraz mikrobiomu jelit.
Ekożywność, superfoods i wege
Rosnące ceny produktów, inflacja oraz niepewna sytuacja geopolityczna za granicami kraju mają wpływ na codzienne decyzje zakupowe Polaków. Dietetycy mają świadomość, że wiele produktów z kategorii “bio” może być zwyczajnie zbyt drogich dla konsumentów. Wyzwaniem jest poszukiwanie wartościowych zamienników dla tzw. superfoods, czyli nieprzetworzonej żywności, będącej naturalnym źródłem cennych dla zdrowia, różnorodnych składników odżywczych.
Czytaj też: Proste przepisy na potrawy z dyni
Rosnącą popularność zdobywa też dieta roślinna. Wegetarianizm od dawna przestał być modowym trendem dla wąskiej grupy proekologicznych i prozwierzęcych aktywistów, a na wybór tego stylu odżywiania ma wpływ wiele praktycznych czynników. Jednym z nich jest fakt, że coraz więcej znanych marek wprowadza wege produkty do swojego portfolio, a smak, jakość i cena mięsnych zamienników na sklepowych półkach zdecydowanie się poprawiła.