5 pomysłów na pyszne przekąski z pieczarek

5 pomysłów na pyszne przekąski z pieczarek

Dziś przedstawiamy wam 5 pomysłów na pyszne przekąski z pieczarkami, które z pewnością zadowolą każdego smakosza.

Pieczarki to jeden z najpopularniejszych grzybów w polskiej kuchni. Cenione są za doskonały smak i właściwości zdrowotne. Bogate w białko, witaminy z grupy B i minerały, takie ja selen, są doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. A przekąski z pieczarek to świetny pomysł, aby w prosty i smaczny sposób wzbogacić dietę o cenne składniki odżywcze.

Wypróbuj nasze przepisy i odkryj na nowo uniwersalność i bogactwo smaku tych bogatych w witaminy i minerały grzybów.

  1. Pieczarki faszerowane szpinakiem i fetą

Delikatne kapelusze pieczarek wypełnione mieszanką świeżego szpinaku, kremowej fety i czosnku to doskonała propozycja na ciepłą przekąskę. Aby je przygotować, wystarczy usunąć łodygi, nadziewać kapelusze farszem, a następnie zapiekać w piekarniku do zrumienienia.

Są idealne jako samodzielna przekąska lub elegancki dodatek do głównego dania.

  1. Smażone pieczarki z czosnkiem i pietruszką

Proste, a zarazem niezwykle smakowite — smażone pieczarki z dodatkiem aromatycznego czosnku i świeżej pietruszki. Wystarczy pokroić pieczarki na plastry, smażyć na złoty kolor, a na koniec dodać czosnek i pietruszkę.

Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs lub jako samodzielna przekąska podawana z kawałkami chrupiącego pieczywa.

  1. Dip pieczarkowy

Kremowy dip pieczarkowy to doskonały dodatek do surowych warzyw, krakersów lub chipsów. Pieczarki należy pokroić, podsmażyć z cebulą, a następnie zmiksować na gładką masę z dodatkiem serka śmietankowego i przypraw.

Doskonały na imprezę jako szybki i zdrowy dip.

  1. Pieczarki marynowane

Marynowane pieczarki to doskonała przekąska, która łączy w sobie słodycz, ostrość i wyrazisty smak pieczarek. Kapelusze pieczarek gotuje się w zalewie octowej z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku i cukru, a po ostygnięciu przechowuje w słoikach.

Są doskonałe jako dodatek do zimnych platerów.

  1. Minipizze na pieczarkach

Zamiast tradycyjnego ciasta, użyj kapeluszy pieczarek jako bazy dla minipizzy. Na każdym kapeluszu umieść sos pomidorowy, posypkę z oregano, pokrojone w kostkę składniki wedle wyboru oraz starty ser. Zapiekaj w piekarniku do momentu, aż ser się roztopi.

To szybka i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnej pizzy, idealna na lekką kolację.

Czytaj też: Przepis na pieczarki w świątecznej odsłonie

Te i inne przepisy na wyjątkowe dania z polskich warzyw można znaleźć na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl.

Źródło: Zrzeszenie Producentów Papryki RP

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

7-8 października w Warszawie: piknik rodzinny “Odważ się być zdrowym”

Fundacja Instytutu Matki i Dziecka już od 9