Walentynki. A może kolacja z czerwonych warzyw?

Walentynki. A może kolacja z czerwonych warzyw?

Walentynki to doskonała okazja, aby wyrazić swoje uczucia nie za pomocą prezentu, ale wyjątkowej kolacji. Wykorzystanie do tego celu warzyw, zwłaszcza tych uznawanych za afrodyzjaki, może dodać kolacji nie tylko smaku i pikanterii, ale i nieco magii.

W czasie zimy warto sięgnąć po polskie przetwory, które zachowują wartości odżywcze i smak świeżych warzyw. A gdy tylko nadejdzie sezon, który dla polskiej papryki rozpoczyna się późnym latem, warto korzystać ze świeżych warzyw prosto z grządki — zachęcają członkowie Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej.

Czytaj też: Zakochane serce bije mocniej nie tylko w walentynki

Jeśli nie masz pomysłu na kolację z czerwonych warzyw, wypróbuj któregoś z pięciu przepisów poleconych przez Zrzeszenie Producentów Papryki RP.

  1. Buraczane carpaccio z serem kozim

Burak, król polskich warzyw-afrodyzjaków, w połączeniu z serem kozim tworzy danie pełne smaku i koloru. Cieniutko pokrojone plasterki buraka ułożone na talerzu, posypane kruszonym serem kozim i skropione oliwą z oliwek, będą nie tylko zdrową, ale i romantyczną przystawką.

  1. Risotto z suszonymi pomidorami i pieczarkami

Polskie pieczarki, uznawane również za afrodyzjak, mogą być doskonałą bazą do przygotowania rozgrzewającego risotto. W połączeniu z suszonymi pomidorami, które dodadzą potrawie intensywnego smaku i barwy, stworzą idealne danie na walentynkową kolację.

  1. Zapiekanka z cukinii z polskimi przetworami paprykowymi

Cukinię — warzywo, które jest dostępne na rynku przez większość roku, można połączyć z przetworami paprykowymi. Przygotuj warstwy plasterków cukinii z dodatkiem słoikowej papryki w zalewie lub pasty paprykowej, a następnie udekoruj je mozzarellą i świeżymi ziołami.

  1. Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw

Spaghetti z sosem z pieczonych czerwonych warzyw to idealny wybór na romantyczną kolację. Pieczone pomidory, papryka i cebula tworzą głęboki, aromatyczny sos, doskonale łączący się z makaronem. Dodatek parmezanu i świeżych ziół podnosi smak tego wyrafinowanego dania, sprawiając, że jest ono nie tylko smaczne, ale i eleganckie.

  1. Czerwone ciasto marchewkowe z nutą wanilii

Można poczuć słodycz i pasję z czerwonym ciastem marchewkowym, które swoim wyglądem i smakiem idealnie wpisuje się w walentynkową atmosferę. Soczysta marchewka w połączeniu z intensywnie czerwonym purée z pieczonych buraków tworzy nie tylko zdrową bazę, ale i zachwyca walentynkową kolorystyką. Delikatny krem waniliowy, którym przekładane jest ciasto, dodaje całości wyrafinowanego charakteru. To deser, który rozpieści podniebienie każdego smakosza i doda romantycznego akcentu kolacji. 

Przepis na to wyjątkowe ciasto i pozostałe dania można znaleźć tutaj.

Walentynkowa kolacja z polskimi warzywami to świetny sposób, by w zimowe miesiące cieszyć się smakiem ulubionych warzyw i jednocześnie podkreślić wyjątkową atmosferę tego dnia. Wykorzystując warzywa uznawane za afrodyzjaki, można dodać kolacji pikanterii i urozmaicenia, a przetwory warzywne pozwolą na korzystanie z ulubionych smaków, niezależnie od pory roku.

Źródło informacji: Zrzeszenie Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej
 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Radioterapia adaptacyjna — nowa jakość w leczeniu promieniami

Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach jest pierwszym ośrodkiem w Polsce, w którym chorzy na nowotwory są od tygodnia leczeni przy użyciu nowej, bardzo precyzyjnej metody naświetlania – radioterapii adaptacyjnej. Do tej pory skorzystało z niej dwoje pacjentów, ale kolejni są już przygotowywani do zabiegów.