Tłusty czwartek: jak jeść pączki bez poczucia winy?

Tłusty czwartek: jak jeść pączki bez poczucia winy?

Fot. Pixabay.com

Tłusty czwartek to święto, które może stanowić nie lada wyzwanie dla osób dbających o zdrowie. Dr Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego radzi, jak jeść pączki z głową i tłumaczy, dlaczego warto tego dnia z uśmiechem porzucić dietę.

Pamiętajmy, że tłusty czwartek powinien być okazją do radosnego świętowania, które nie podważa naszego zdrowia ani dobrego samopoczucia. Przyjęcie umiaru, świadome delektowanie się potrawami i zachowanie zdrowego podejścia do diety i aktywności fizycznej pozwolą nam cieszyć się tym dniem bez poczucia winy i ryzyka, że wpadniemy w “błędne koło odchudzania”

– radzi dietetyczka dr Małgorzata Słoma-Krześlak.

Jakie są jej rady dla chcących świętować tłusty czwartek?

1. Odrzuć postrzeganie ćwiczeń jako kary

Zamiast szukać w Google’u odpowiedzi na pytanie, ile ćwiczeń potrzeba, aby spalić kalorie z pączków, pamiętaj, że aktywność fizyczna nie powinna być karą za jedzenie. Traktowanie ćwiczeń jako obowiązku za dietetyczne “przewinienia” często prowadzi do negatywnych emocji i niezdrowego cyklu ograniczeń oraz nadmiernego jedzenia.

Dobrym pomysłem będzie kupienie pączka i delektowanie się nim w trakcie spaceru – taka aktywność zmniejszy wzrost stężeń glukozy i insuliny po posiłku, czyli finalnie będziemy mieli mniejszą potrzebę zjedzenia kolejnej porcji słodkości i przybliżą nas do osiągnięcia prozdrowotnej (7500) ilości kroków w ciągu dnia.

2. Zdrowe podejście do diety

Jeżeli postanowisz zrekompensować sobie zjedzenie pączków przez dodatkowe ćwiczenia lub mniejszy wieczorny posiłek, niech to będzie świadoma i wolna od strachu decyzja. Ważne, aby była to wyjątkowa sytuacja, oparta na trosce o własne zdrowie, a nie efekt poczucia winy.

3. Kluczem jest umiar

Podstawą jest zachowanie umiaru. Jeśli masz ochotę na pączki, zjedz jeden lub dwa, smakuj je i nie pozwól, aby jeden dzień wpłynął negatywnie na twoje zdrowe nawyki. Ciesz się dobrej jakości pączkiem z dobrą (najlepiej czarną) kawą. Dodaj trochę świeżych owoców (np. malin) i białka (jogurt typu islandzkiego lub inny produkt typu “high protein”) do posiłku, aby zwiększyć jego wartość odżywczą i uczucie sytości, które będę zapobiegać dużym wahaniom glikemii (poziomu cukru we krwi) i tym samym ograniczą potrzebę jedzenia większej ilości pączków.

4. W zdrowej relacji z jedzeniem

Jeśli widok pączków sprawia, że trudno ci się kontrolować, zastanów się nad swoim stosunkiem do jedzenia. Problemy z kontrolą apetytu mogą wskazywać na głębsze kwestie związane z odżywianiem, dlatego rozważenie wsparcia specjalisty może okazać się kluczowe.

Czytaj też: Jeden pączek nie wymaga wyrzeczeń

Przepis na dietetyczne pyszne pączki

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można użyć mieszanki mąki pszennej pełnoziarnistej i np. mąki owsianej)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, owsianego)
  • 1/4 szklanki naturalnego słodzika (np. ksylitol, erytrytol)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Opcjonalnie do dekoracji:

  • naturalne lukry (na bazie erytrytolu)
  • roztopiona czekolada gorzka
  • owoce, np. truskawki, maliny
  • wiórki kokosowe, orzechy

Wykonanie

Przygotowanie ciasta. W dużej misce wymieszaj mąkę, słodzik, proszek do pieczenia i sól. W innej misce połącz jajko (lub jego zamiennik), mleko, olej i wanilię. Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj, aż składniki się połączą.

Formowanie pączków. Jeśli masz formę do pączków, nałóż ciasto do formy, wypełniając każdą komorę do około 3/4 wysokości. Jeśli nie masz formy, możesz użyć zwykłej łyżki, aby nałożyć ciasto na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, formując okrągłe kształty z otworem w środku.

Pieczenie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut lub do momentu, aż pączki się zarumienią i będą sprężyste w dotyku.

Dekorowanie. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu pączki można dekorować według uznania, np. polewając roztopioną czekoladą lub naturalnym lukrem, a następnie posypując wybranymi dodatkami.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Radioterapia adaptacyjna — nowa jakość w leczeniu promieniami

Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach jest pierwszym ośrodkiem w Polsce, w którym chorzy na nowotwory są od tygodnia leczeni przy użyciu nowej, bardzo precyzyjnej metody naświetlania – radioterapii adaptacyjnej. Do tej pory skorzystało z niej dwoje pacjentów, ale kolejni są już przygotowywani do zabiegów.