Proste przepisy na potrawy z dyni

Proste przepisy na potrawy z dyni

Jesienią na naszych stołach króluje dynia, a jeśli nie króluje, to warto się nią zainteresować, bo to oryginalne warzywo jest bardzo wdzięcznym surowcem kulinarnym.

Z dyni można wyczarować różne pyszne dania, zarówno słodkie, takie jak ciasta, ciastka, torty i desery, jak i wytrawne — rozgrzewające dania główne i pikantne przekąski oraz kwaskowe dodatki w postaci pikli czy kiszonek. Bezspornie dynia może i powinna stać się gwiazdą każdego jesiennego posiłku.

Tym bardziej że do wyboru mamy różne odmiany tego warzywa. Niektórzy najbardziej lubią dynię olbrzymią, inni wolą Hokkaido, piżmową, prowansalską muskat, czy maleńką munchkin. Są też dynie o zielonej skórce — jak kabocha czy piena lunga, a nawet o stalowoszarej — jak popularny Nelson, przypominający kształtem patisona. Na rynku dostępne są też całkiem białe jadalne dynie.

Dynia to wartościowe, smaczne, dostępne, lokalne i niedrogie jesienne warzywo. Proste w przygotowaniu, idealne w daniach słodkich i wytrawnych. Chętnie jadane przez dzieci z uwagi na łagodny, kremowy miąższ. Doceń ich różnorodność barw, kształtów i konsystencji w jesiennych daniach. Ozdabiając dom, wykorzystuj niejadalne odmiany o fantazyjnych kształtach i kolorach. Są piękne, dekoracyjne, a przede wszystkim nie przyczyniają się do marnowania żywności.

Czytaj też: Jesienny talerz. Sprawdź, co powinno się na nim znaleźć

Co można przyrządzić z dyni?

Dynia to warzywo, z którego można przyrządzić wiele różnych potraw. Jakich?

Zupa-krem z dyni — aby nie była mdła, warto ją przyprawić imbirowo-cynamonowym akcentem lub dodać trochę ostrości za pomocą świeżego lub suszonego chili.

Pieczona dynia — wystarczy pokroić ją na kawałki, polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a następnie piec w piekarniku, aż stanie się miękka i lekko skarmelizowana.

Purée z dyni — ugotowany lub upieczony miąższ można połączyć z masłem, śmietaną, solą i pieprzem, by uzyskał pełny smak.

Risotto z dynią — pieczona lub gotowana na parze dynia może być głównym składnikiem risotto. Doprawiając potrawę, warto użyć szafranu, parmezanu czy białego wina.

Ciasta i desery — można wykorzystać dynię do przygotowania ciast, chlebków dyniowych czy serników na bazie dyni. Jej słodki smak doskonale komponuje się z typowymi przyprawami do ciast.

Makarony i zapiekanki — dyniowe sosy (np. z dodatkiem szałwii) mogą być składnikiem makaronów lub zapiekanek warzywnych i mięsnych.

Pikle i dżemy — z dyni można także przygotować pikle doprawione kurkumą, ziołami czy ostrą papryczką, a także niecodzienne dżemy, które będą ciekawym dodatkiem do naleśników, gofrów i kawy.

Szybkie przepisy z dynią

Zapiekanka z dynią i kozim serem

Składniki: 500 g dyni, 200 g koziego sera, 2 ząbki czosnku, świeży rozmaryn, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Przygotowanie: dynię obierz, pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i rozmarynem. Wstaw do piekarnika na 10 minut (180°C). Gdy dynia nieco zmięknie, dodaj pokrojony w kostkę kozi ser. Całość zapiekaj jeszcze około 15 minut, aż ser nieco się zarumieni. Podawaj na ciepło.

Latte dyniowe

Składniki: 1 łyżka purée z dyni, 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub mieszanka cynamonu, goździków, imbiru), 2 łyżki syropu klonowego, 250 ml mleka (można użyć mleka roślinnego), 1 espresso.

Przygotowanie: w małym garnku wymieszaj purée z dyni, przyprawę do piernika i syrop klonowy. Podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą. Dodaj mleko i podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. W oddzielnym naczyniu przygotuj espresso. Wlej espresso do kubka, a następnie zalej podgrzewanym mlekiem z dynią. Można posypać cynamonem na wierzch.

Źródło informacji: Brandmates

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Żel z sokiem z aloesu — wielofunkcyjny kosmetyk nie tylko na lato

Intensywnie nawilża, odżywia, koi, regeneruje i chroni przed fotostarzeniem. Można go stosować na włosy, twarz i ciało. Tak wszechstronne działanie zawdzięcza składowi, w którym 90 proc. stanowi sok z aloesu.