Jak spróbować wszystkiego i nie przytyć w Boże Narodzenie? Poznaj 7 rad dietetyka

Jak spróbować wszystkiego i nie przytyć w Boże Narodzenie? Poznaj 7 rad dietetyka

Fot. pixabay.com

Czy w Święta Bożego Narodzenia można skosztować wszystkiego i nie przytyć? Można! Należy jednak podejść z rozsądkiem do jedzenia.  

Jaką strategię żywieniową przyjąć, by w tegoroczne Święta Bożego Narodzenia nie mieć wyrzutów sumienia związanych z obżarstwem i zaraz po nich nie szukać “diety cud”? Jak spróbować wszystkiego i nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia? Oto co radzi dietetyczka kliniczna Monika Stromkie-Złomaniec.

Przeczytaj także: Posiłki dla najmłodszych w czasie świąt Bożego Narodzenia

  • Nakładaj na talerz małe porcje. Możesz spróbować wszystkiego, na co masz ochotę, ale porcje powinny być degustacyjne, 1-2 łyżki bigosu, 2 pierogi, 1 łyżka kutii itp.
  • Zrezygnuj z chleba, ziemniaków, ryżu lub nakładaj ich na talerz odrobinę. Szczególnie jeśli pojawiają się kopytka czy kluski śląskie, których na co dzień nie jadasz.
  • Jedz warzywa. Nie rezygnuj z nich w święta. Poza sałatką jarzynową, ćwikłą z buraków i marynowanych grzybków, zadbaj, by na stole znalazła się prosta sałatka na bazie listków szpinaku, roszponki, rukoli czy sałaty lodowej. Wystarczy skropić ją octem jabłkowym i olejem rzepakowym lub dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów.
  • Zadbaj o przerwy między posiłkami. U wielu osób jedzenie w święta to… jeden posiłek, który zaczyna się rano, a kończy wieczorem. Warto trzymać się swojej dotychczasowej rutyny i zjadać posiłki co 2-3 godziny, oczywiście korzystając z tego, co mamy na stole. Taka kontrola pomoże nam powstrzymać się przed nieświadomym podjadaniem tego, co mamy pod ręką.
  • Zrezygnuj z kupnych słodyczy, postaw na domowe wypieki, ale z umiarem. Porcję ciasta czy kilka pierników traktuj jak posiłek, nie zjadaj go zaraz po obiedzie jako deser. Powiedzmy, że dwa posiłki w ciągu dnia składające się ze słodkości są w porządku. Takiej zasady możemy trzymać się w dni świąteczne.
  • Jeśli sięgasz po alkohol, to wybierz wino, najlepiej wytrawne/półwytrawne. Jeszcze przed świętami zapoznaj się z ofertą rodzimych winiarni, które produkują wina owocowe, np. z jagody kamczackiej, borówki czy porzeczki. Mają ciekawy smak, a przy tym bogate są w przeciwutleniacze, takim rodzimym trunkiem warto wznieść toast.
  • Znajdź czas na rodzinny spacer! To sposób, by choć na godzinę odejść od stołu i przy okazji spalić trochę spożytych kalorii. Nawet niewielki ruch na świeżym powietrzu dobrze wpłynie na trawienie, które w święta ma wyjątkowo dużo pracy.

Święta to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się w szerszym gronie bliskich nam osób. Starajmy się nie przejadać, ale też nie traktujmy tego czasu jak zagrożenia dla naszej sylwetki i zdrowia. Boże Narodzenie jest raz w roku, a cały okres okołoświąteczny to tylko kilka dni. Jeśli sumiennie pracujemy na co dzień, dbamy o wartościowe posiłki, to dwa-trzy dni świąteczne nie sprawią, że wszystko legnie w gruzach. Pamiętajmy o tym! – mówi Monika Stromkie-Złomaniec.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw  

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Szpital Żywiec zawiesi działalność 3 oddziałów i 2 poradni. Od kiedy?

Szpital Żywiec ma problemy kadrowe i zmuszony jest zawiesić pracę 3 oddziałów i 2 poradni. - Przez nierozliczone przez NFZ świadczenia nie jesteśmy w stanie zapewnić ciągłości pracy — informuje dyrekcja placówki.