Czy w Święta Bożego Narodzenia można skosztować wszystkiego i nie przytyć? Można! Należy jednak podejść z rozsądkiem do jedzenia.
Jaką strategię żywieniową przyjąć, by w tegoroczne Święta Bożego Narodzenia nie mieć wyrzutów sumienia związanych z obżarstwem i zaraz po nich nie szukać “diety cud”? Jak spróbować wszystkiego i nie przytyć w Święta Bożego Narodzenia? Oto co radzi dietetyczka kliniczna Monika Stromkie-Złomaniec.
Przeczytaj także: Posiłki dla najmłodszych w czasie świąt Bożego Narodzenia
- Nakładaj na talerz małe porcje. Możesz spróbować wszystkiego, na co masz ochotę, ale porcje powinny być degustacyjne, 1-2 łyżki bigosu, 2 pierogi, 1 łyżka kutii itp.
- Zrezygnuj z chleba, ziemniaków, ryżu lub nakładaj ich na talerz odrobinę. Szczególnie jeśli pojawiają się kopytka czy kluski śląskie, których na co dzień nie jadasz.
- Jedz warzywa. Nie rezygnuj z nich w święta. Poza sałatką jarzynową, ćwikłą z buraków i marynowanych grzybków, zadbaj, by na stole znalazła się prosta sałatka na bazie listków szpinaku, roszponki, rukoli czy sałaty lodowej. Wystarczy skropić ją octem jabłkowym i olejem rzepakowym lub dodać kilka posiekanych suszonych pomidorów.
- Zadbaj o przerwy między posiłkami. U wielu osób jedzenie w święta to… jeden posiłek, który zaczyna się rano, a kończy wieczorem. Warto trzymać się swojej dotychczasowej rutyny i zjadać posiłki co 2-3 godziny, oczywiście korzystając z tego, co mamy na stole. Taka kontrola pomoże nam powstrzymać się przed nieświadomym podjadaniem tego, co mamy pod ręką.
- Zrezygnuj z kupnych słodyczy, postaw na domowe wypieki, ale z umiarem. Porcję ciasta czy kilka pierników traktuj jak posiłek, nie zjadaj go zaraz po obiedzie jako deser. Powiedzmy, że dwa posiłki w ciągu dnia składające się ze słodkości są w porządku. Takiej zasady możemy trzymać się w dni świąteczne.
- Jeśli sięgasz po alkohol, to wybierz wino, najlepiej wytrawne/półwytrawne. Jeszcze przed świętami zapoznaj się z ofertą rodzimych winiarni, które produkują wina owocowe, np. z jagody kamczackiej, borówki czy porzeczki. Mają ciekawy smak, a przy tym bogate są w przeciwutleniacze, takim rodzimym trunkiem warto wznieść toast.
- Znajdź czas na rodzinny spacer! To sposób, by choć na godzinę odejść od stołu i przy okazji spalić trochę spożytych kalorii. Nawet niewielki ruch na świeżym powietrzu dobrze wpłynie na trawienie, które w święta ma wyjątkowo dużo pracy.
– Święta to wyjątkowy czas, kiedy spotykamy się w szerszym gronie bliskich nam osób. Starajmy się nie przejadać, ale też nie traktujmy tego czasu jak zagrożenia dla naszej sylwetki i zdrowia. Boże Narodzenie jest raz w roku, a cały okres okołoświąteczny to tylko kilka dni. Jeśli sumiennie pracujemy na co dzień, dbamy o wartościowe posiłki, to dwa-trzy dni świąteczne nie sprawią, że wszystko legnie w gruzach. Pamiętajmy o tym! – mówi Monika Stromkie-Złomaniec.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw