Dieta zdrowa dla serca: co jeść, a czego się wystrzegać

Dieta zdrowa dla serca: co jeść, a czego się wystrzegać

Fot. pixabay.com

W licznych badaniach wykazano, że dieta zdrowa dla serca jest bogata w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Szkodzi mu wysokie spożycie cukrów prostych, przetworzonego mięsa i tłuszczów odzwierzęcych.

Choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. W opinii ekspertów można skutecznie przeciwdziałać ich rozwojowi poprzez odpowiednie zmiany w stylu życia i diecie, której sprzyja wiosna i lato.

Czytaj też: Dieta i ruch, czyli jak poprawić swoją kondycję na wiosnę

Po okresie zimy, w którym królowały warzywa okopowe, na targowiskach i w sklepach pojawiają się pierwsze warzywa sezonowe. Są to nowalijki — najbardziej wyczekiwane warzywa roku. W porównaniu z warzywami pochodzącymi z późniejszych zbiorów nowalijki zawierają więcej wody. Nadaje im to przyjemny delikatny smak, ale nieco mniej intensywny niż warzywa zbierane w pełni sezonu. Ich krucha konsystencja zachęca do chrupania ich na surowo. Taką warzywną przekąskę, o ile nie została okraszona majonezem, dipem czy solą, można jeść bez ograniczeń do syta.

Czytaj też: Przedsmak lata na talerzu: czy nowalijki są pełnowartościowe i zdrowe?

Warzywa są produktami niskoenergetycznymi, a jednocześnie zapewniającymi uczucie sytości, co zawdzięczamy obecności błonnika. Pozwala to na skuteczną kontrolę masy ciała, która w nadmiarze jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia. Błonnik ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie krwi. Warzywa, zarówno surowe, jak i w postaci gotowanej czy pieczonej — zup czy lecza, pomagają w normalizacji gospodarki węglowodanowej. Prawidłowy poziom glikemii sprzyja zaś utrzymaniu układu krwionośnego w dobrej kondycji.

Myśląc o prewencji chorób układu krążenia, warto w codziennej diecie uwzględnić pomidory. Dzięki nowoczesnym metodom uprawy możliwa jest produkcja bardzo smacznych odmian tych warzyw. Czasy, w których dostępne na przedwiośniu pomidory były wodniste i bez smaku mamy już na szczęście za sobą. Obecnie wyselekcjonowane odmiany zachwycają aromatem, delikatnością skórki, a formy koktajlowe mają jeszcze więcej biologicznie aktywnych związków.

Co niezwykle istotne w aspekcie zdrowia serca, pomidory są źródłem potasu. Ten składnik mineralny pozwala na lepszą kontrolę ciśnienia tętniczego tak ważnego w prewencji choroby wieńcowej. Ponadto zawarty w nich likopen zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru. Zwiększenie spożycia pomidorów i ich przetworów ma pozytywny wpływ na profil lipidowy we krwi, wartości ciśnienia i funkcję śródbłonka naczyń krwionośnych.

Co ciekawe, zawartość likopenu jest wyższa w przetworach pomidorowych takich jak pasty, przeciery i koncentraty. Wynika to z procesu technologicznego, podczas którego zawarty w nasionach likopen uwalnia się do produktu.

Źródło informacji: Brandmates

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Radioterapia adaptacyjna — nowa jakość w leczeniu promieniami

Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach jest pierwszym ośrodkiem w Polsce, w którym chorzy na nowotwory są od tygodnia leczeni przy użyciu nowej, bardzo precyzyjnej metody naświetlania – radioterapii adaptacyjnej. Do tej pory skorzystało z niej dwoje pacjentów, ale kolejni są już przygotowywani do zabiegów.