Dieta planetarna: co jeść, a czego lepiej się wystrzegać

Dieta planetarna: co jeść, a czego lepiej się wystrzegać

Fot. pixabay.com

Ograniczenie ilości czerwonego mięsa, cukru i tłuszczów nasyconych na rzecz większego spożycia warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych i orzechów — to główne założenia diety planetarnej. Co jeszcze wiadomo na jej temat?

Dieta planetarna została opracowana przez Komisję EAT-Lancet w ramach raportu opublikowanego w The Lancet 16 stycznia 2019. Celem tego raportu i opisanej w nim diety jest promowanie zaleceń żywieniowych, które mają trzy główne cele:

  • Wyżywienie globalnej populacji, która według prognoz w 2050 osiągnie 10 miliardów ludzi.
  • Znaczne zmniejszenie ogólnoświatowej liczby zgonów spowodowanych niewłaściwą dietą.
  • Osiągnięcie zrównoważonego wpływu na środowisko podczas produkcji żywności.

Zgodnie z dietą planetarną owoce i warzywa powinny stanowić połowę naszego talerza. Co ważne, zalecane jest spożywanie produktów lokalnych i sezonowych, a unikanie produktów importowanych.

Dieta planetarna: jakie produkty są zalecane?

  • Rośliny strączkowe (np. w formie past, kotletów, sałatek): fasola biała i czerwona, bób, soczewica, soja, ciecierzyca, groch
  • Warzywa zielone: jarmuż, szpinak, rukola, brokuły, sałata, brukselka
  • Warzywa krzyżowe: kalafior, chrzan, kapusta
  • Warzywa skrobiowe: ziemniaki
  • Warzywa sezonowe: pomidory, ogórki, dynia, kabaczek, cukinia, cykoria, por, sałata, buraki, kalarepa (jeśli nie są importowane)
  • Kiszonki
  • Owoce (lokalne, sezonowe): jabłka, gruszki, śliwki, morwa, truskawki, maliny, jagody, wiśnie, czereśnie, agrest, borówki, morele, brzoskwinie (jeśli nie są importowane)
  • Orzechy: włoskie, laskowe, pestki dyni, słonecznika
  • Pieczywo razowe, graham
  • Produkty zbożowe z pełnego ziarna: kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki owsiane, płatki jaglane, makaron razowy, ryż brązowy
  • Tłuszcze roślinne nienasycone: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z orzechów, olej z pestek dyni, margaryny miękkie
  • Siemię lniane, mak, sezam
  • Grzyby polskie
  • Tofu
  • Ryby morskie: śledzie, dorsz, szprotki, sardynki
  • Ryby słodkowodne
  • Mięso drobiowe w niewielkich ilościach: kurczak, indyk
  • Jaja „O” (w niewielkich ilościach)
  • Napoje mleczne fermentowane
  • Jogurty, kefiry
  • Sery: twarogowy, dojrzewający
  • Roślinne oleje, nienasycone: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z orzechów, olej z pestek dyni, margaryny miękkie

Dieta planetarna: produkty, które należy ograniczać

  • Mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, jagnięcina),
  • masło

Dieta planetarna: produkty, których należy unikać

  • Banan
  • Awokado
  • Kokos
  • Owoce i warzywa z importu (np. truskawki, pomarańcze, kiwi)
  • Pieczywo białe
  • Produkty przetworzone
  • Tłuszcze nasycone

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Czy prosty test genetyczny COLOTECT zastąpi kolonoskopię?

Laboratorium Novazym i Państwowy Instytut Medyczny MSWiA w Warszawie rozpoczęły badanie porównujące skuteczność testu genetycznego COLOTECT z kolonoskopią.