Rocznie każdy z nas wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia. Co robić, żeby jej nie marnować?

Rocznie każdy z nas wyrzuca do kosza 235 kg jedzenia. Co robić, żeby jej nie marnować?

Ekolodzy i etycy biją na alarm: każdego roku przeciętny Polak wyrzuca średnio 235 kg jedzenia. Poniżej znajdziesz 5 rad, jak ograniczyć to marnotrawstwo, które ma nie tylko wymiar ekonomiczny, ale również społeczny i środowiskowy.

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że food waste, czyli marnowanie żywności, przyczynia się do pogłębiania zmian klimatycznych. Produkcja i dystrybucja żywności pociąga za sobą zużycie energii, wody i paliwa, a w konsekwencji emisję gazów cieplarnianych do atmosfery. W jaki sposób wprowadzić kulinarne zmiany w duchu less waste, by minimalizować swój ślad węglowy?

1. Twórz listy zakupów

Tradycyjnie na kartce albo w formie notatek na smartfonie – przed wyjściem do sklepu spisz, czego faktycznie potrzebujesz w kuchni. Zaplanować listę zakupów pomoże ci przygotowanie jadłospisu na kilka dni do przodu, dzięki czemu zaoszczędzisz zarówno pieniądze, jak i czas. Świeże produkty, takie jak warzywa, owoce czy nabiał, kupuj w małych ilościach. Unikaj robienia zapasów, również produktów, które mają długi termin ważności, aby nie zalegały na dnie szafek.

2. Nie kupuj „na głodzie”

Pusty żołądek nieraz w restauracji okazał się nie najlepszym doradcą. Pod wpływem głodu wyłącza nam się racjonalne myślenie i podejmujemy niewłaściwe decyzje zakupowe, impulsywnie sięgając po produkty, których tak naprawdę nie potrzebujemy. W sklepie naszą czujność – oprócz pobudzonego apetytu – usypiają też promocje, dlatego zachowanie rozwagi jest podwójnie wskazane.

3. Jedz lokalnie i sezonowo

Wczesną wiosną nowalijki, latem czereśnie i fasolka szparagowa, jesienią śliwki i orzechy laskowe – każdy sezon ma swoich kulinarnych bohaterów, którzy smakują dużo lepiej niż towar z importu. A co w przypadku, gdy najdzie cię ochota na ciasto dyniowe, ale brakuje ci czasu na jego upieczenie bądź zwyczajnie nie widzisz siebie w roli cukiernika?

Wybierz produkty od lokalnych rolników i wytwórców, których ofertę znajdziesz na wirtualnych targowiskach, np. na www.lokalnyrolnik.pl. Dostawcy przygotowują „na świeżo” dokładnie tyle, ile zamawia klient. Niczego nie magazynują, więc nic nie jest w stanie się zmarnować.

4. Zero waste dzięki aplikacjom

W jaki sposób uratować posiłki przed wyrzuceniem do kosza, a zarazem zaoszczędzić pieniądze? Korzystając z aplikacji umożliwiających zakup jedzenia z pobliskich restauracji czy sklepów w obniżonych cenach – pełnowartościowe wypieki, dania gotowe czy owoce, które nie mają szans na sprzedaż kolejnego dnia możesz dzięki takim aplikacjom nabyć naprawdę tanio. Pozwalają one uratować produkty o krótkim terminie ważności oraz wspierają biznesy lokalnych przedsiębiorstw.

5. Dziel się jedzeniem z potrzebującymi

W dużych miastach, ale nie tylko, zawiązuje się coraz więcej inicjatyw typu foodshare, dzięki którym można przekazać nadwyżkę żywności. Jadłodzielnie i banki żywności zachęcają do dzielenia się jedzeniem nie tylko za sprawą walki z marnotrawstwem – trafia ono bezpośrednio do osób potrzebujących. Zaangażowanie wykazują właściciele sieci hoteli, sklepów (wielkoformatowych i tych osiedlowych), restauracji, ale także zwykli mieszkańcy.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may also like

W Polsce z powodu sepsy umiera co drugi pacjent! Dlaczego? (ROZMOWA)

O sepsie, która powoduje ogromną śmiertelność, wynoszącą w