4 pomysły na lekkie dania z nowalijek

4 pomysły na lekkie dania z nowalijek

Wiosna zawitała na dobre, a wraz z nią pierwsze sezonowe warzywa i owoce. Świeże, chrupiące i bogate w wartości odżywcze nowalijki zachęcają do gotowania. Jakie dania można z nich przyrządzić?

Od śniadania, przez lunch, na kolacji skończywszy. Po zimie i świętach Wielkiej Nocy chętnie modyfikujemy nasze menu, aby zadbać o figurę i dobre samopoczucie. Sprzyja temu pojawienie się na straganach nowalijek, które nie tylko wprowadzają nieco koloru do kuchni, ale są także cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zatem do dzieła!

Na śniadanie twarożek ze szczypiorkiem

O poranku, gdy czasu jest zawsze mało, sprawdzą się ekspresowe rozwiązania. Na śniadanie zamiast klasycznej kanapki z plastrem szynki i żółtego sera postaw na twarożek ze szczypiorem. Rozgnieć twaróg, zmieszaj z jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem, dopraw szczyptą soli i pieprzu. Smak wzbogacisz, dodając ulubione kiełki.

Sałatka nicejska z rzodkiewką

Na drugie śniadanie lub brunch sprawdzi się sałatka nicejska w nieco odmienionej wersji — wzbogacona o rzodkiewkę. Do miski włóż umytą, drobno porwaną sałatę, odsączonego tuńczyka, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i jajko na twardo pokrojone w ćwiartki. Całość polej sosem musztardowym, a na koniec dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę.

Chłodnik z botwiny

Zarówno korzeń, łodygę, jak i liście młodego buraka można z powodzeniem wykorzystać w kuchni.

Pęczek botwinki przyda się do przygotowania chłodnika, który nadaje wiośnie wyjątkowego smaku. Do wywaru dodaj obrane, pokrojone w kawałki buraki, po 5 minutach posiekane liście oraz łodygi, a następnie kilka łyżek octu dla zachowania koloru i dopraw. Do ostudzonego bulionu dodaj kefir.

To idealna propozycja na ciepły dzień. Chcesz mieć pewność, że wiosenne plony, których używasz do gotowania, pochodzą od zaufanych wytwórców, rosną w naturalnych warunkach, bez udziału pestycydów i sztucznych nawozów? Zaloguj się na www.lokalnyrolnik.pl i poznaj ofertę od dostawców zlokalizowanych blisko ciebie. Na wirtualnym targu Lokalny Rolnik kupisz nie tylko warzywa i owoce, ale także wiejskie jaja, nabiał o czystej etykiecie, rzemieślnicze wędliny i mięso oraz gotowe dania obiadowe.

Tarta warzywna

Szczypior, botwinka, szparagi, pomidory – wraz z kolejno pojawiającymi się w warzywniakach nowalijkami możesz urozmaicać smak tarty. Chrupiący spód w połączeniu z serowym farszem i sezonowymi bohaterami sprawdzi się zarówno jako propozycja na obiad, jak i kolację. W wersji fit, zamiast śmietany możesz wykorzystać roztrzepane jajka. Tarta warzywna idealnie komponuje się z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego!

***

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Badania profilaktyczne. Jak można zachęcić do ich wykonywania?

"Badania profilaktyczne? Nie mam czasu!" – lekarze słyszą coraz częściej od pacjentów. Rezygnacja z badań profilaktycznych może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia, dlatego warto sięgnąć po rozwiązania skrojone na miarę potrzeb współczesnego stylu życia i regularnie się badać.