Wszyscy chcemy być zdrowi, ale nie wszyscy wiemy, jak osiągnąć ten cel. A Ty już wiesz?
Według Światowej Organizacji Zdrowia właściwa dieta i regularna aktywność fizyczna to dwa główne czynniki, odgrywające najważniejszą rolę w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, do których należą otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia. O aktywności fizycznej napiszę innym razem. Dziś skupię się na zdrowej diecie.
Jak powinien być skonstruowany nasz jadłospis, aby sprzyjał zachowaniu zdrowia? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej oraz 10 zasadach zdrowego żywienia, opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia. Możecie je znaleźć również, zaglądając TUTAJ.
A skoro znane są już wam najważniejsze zasady, to pora przejść do części praktycznej i dowiedzieć się, jak skonstruować zdrowe menu.
Pomoże wam w tym książka, która wpadła mi ostatnio w ręce i do lektury której chcę was gorąco zachęcić – “Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu, profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych”. Została ona przygotowana przede wszystkim z myślą o osobach z nadwagą, otyłych, z nadciśnieniem tętniczym, zwiększonym stężeniem cholesterolu we krwi oraz cukrzycą typu 2, ale również tych, które wyznają zasadę: “lepiej zapobiegać, niż leczyć”.
Co można w niej znaleźć? Oprócz szczegółowych informacji na temat zasad żywienia, zawiera 165 przepisów na pyszne posiłki i 14 gotowych jadłospisów, uwzględniających najnowsze rekomendacje towarzystw naukowych (Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego) oraz norm Instytutu Żywności i Żywienia. Każdy przepis zawiera informacje o wartości odżywczej jednej porcji z podziałem na poszczególne składniki oraz zalecenia dotyczące ich spożycia. Warto zwrócić również uwagę na apetyczne zdjęcia 🙂
Gwarancją wysokiej jakości poradnika jest jego autorka, mgr inż. Aleksandra Cichocka – dietetyk, pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia oraz wykładowca Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, popularyzatorka wiedzy, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób zależnych od diety.
“Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu, profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych” ukazał się nakładem Wydawnictwa Medyk, a można go kupić TUTAJ. Wierzcie mi, że wart jest swojej ceny.