Letnie warzywa i owoce – jedzmy je na zdrowie

Letnie warzywa i owoce – jedzmy je na zdrowie

Fot. Pixabay.com

Czerwiec to najsmaczniejszy miesiąc w roku. W ogródkach i na straganach pojawiają się sezonowe warzywa i owoce. Oprócz smakowych mają także walory zdrowotne.

Korzystanie z sezonowego kalendarza jest świetnym sposobem na urozmaicenie menu i dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz mikroelementów. To najlepszy czas, żeby zajadać się na zdrowie – radzi pediatra i lekarka rodzinna Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Sezonowe są najzdrowsze

Owoce i warzywa sezonowe, uprawiane w ogródkach, czy na polach są pod względem składników odżywczych znacznie bardziej wartościowe, niż te wyhodowane poza sezonem i transportowane z najdalszych zakątków świata.

Czerwiec obfituje w  truskawki, kalarepę, czereśnie, młodą marchew, młody kalafior, młode brokuły, botwinkę, kapustę, groszek zielony.  Czerwone porzeczki dojrzewają od czerwca do sierpnia, w tym samym czasie można się do woli zajadać owocami agrestu, natomiast rabarbar z naturalnych upraw zwykle ląduje na naszych stołach w różnej postaci do końca czerwca.

Bomby witaminowe

Owoce i warzywa sezonowe smakują w każdej postaci. Gospodynie chętnie przyrządzają z nich desery i sałatki. Ale to również doskonałe dodatki do koktajli i obiadów. A jeść warto, bo to prawdziwe bomby witaminowe!

Zapewniają organizmowi najlepszą terapię witaminowo-minerałową. Są bogatym źródłem witaminy C, prowitaminy A i kilku witamin z grupy B. Odkwaszają organizm, dostarczają energii oraz regulują przemianę materii. Mają korzystny wpływ na cerę, włosy i paznokcie. Skutecznie poprawiają urodę! – przypomina dr Bożena Janicka.

Dla zdrowych i chorych

Truskawki zalecane są osobom dotkniętym chorobami  reumatycznymi oraz cierpiącym na dolegliwości wątroby czy nerek (są moczopędne). Skutecznie obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób otyłych i z nadwagą. Wiśnie i czereśnie wspomagają leczenie niektórych dolegliwości, np. artretyzmu, i dostarczają jodu – pierwiastka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Korzystajmy z lata!

Bogaty w witaminy czerwiec wkrótce się skończy. Ale przed nami całe lato, więc witamin na pewno nie zabraknie.

W lipcu w ogródkach dojrzewa agrest i malina. Pojawiają się nektarynki i brzoskwinie. A do warzyw nieśmiało dołącza pomidor. Sierpień to miesiąc jagód i winogron. We wrześniu sady zarumienią się barwami soczystych jabłek i gruszek.

Jednym z ważniejszych składników warzyw jest błonnik, którego dostarczają m.in.: kapusta, kalafior, brokuły, brukselka, groch, fasola. Niektóre warzywa i owoce zawierają duże ilości pektyn – substancji ułatwiających trawienie i mających właściwości bakteriobójcze. Winogrona chronią przed nadciśnieniem i działają przeciwnowotworowo. Można się w nich rozkoszować, jedząc je także pod postacią wina, oleju, czy zawsze dostępnych rodzynek.

Zgodnie z piramidą żywieniową owoce i warzywa powinny być podstawą diety każdego z nas! Są niskokaloryczne, zawierają wodę i sycą. Jeśli taką dietę połączymy z aktywnością fizyczną, szybko odczujemy pozytywne efekty. Warzywa i owoce, szczególnie te sezonowe, to samo zdrowie! – przypominają lekarze.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Kobiety w IT. Jakie znaczenie ma płeć w miejscu pracy?

"To nie jest zawód dla kobiet", "Może zajmij się czymś łatwiejszym, to zbyt trudne dla ciebie", "Masz za małą wiedzę i umiejętności", "Nie dasz rady, nie nadajesz się". Takie zdania słyszą na początku swojej kariery kobiety w IT. Jakie znaczenie ma płeć w tej branży?