Wellbeing na stałe wpisał się we współczesny styl życia jako sposób na zachowanie równowagi między codziennymi obowiązkami a troską o siebie. Na dobre samopoczucie nieoceniony wpływ mają również małe przyjemności.
Wyniki badania „Lody oczami Polaków i Włochów”[1] pokazały, że jedną z takich małych przyjemności może być spontaniczne sięganie po mroźne słodkości. Psycholog Maria Rotkiel i Wedel zachęcają do okazjonalnego cieszenia się smakowitymi przyjemnościami, które mogą być elementem celebrowania życia i pozwalać na złapanie dystansu.
Spontaniczna lodowa rozkosz
Jak wynika z badania zrealizowanego przez Kantar na zlecenie LOTTE Wedel, lody jedzą prawie wszyscy Polacy i Włosi – na 1 tys. respondentów w Polsce znalazły się jedynie cztery osoby, które zadeklarowały, że nie jedzą lodów (we Włoszech na 1 tys. badanych tylko dwie osoby).
Nad Wisłą lody najczęściej konsumowane są w godzinach popołudniowych, Włosi natomiast chętniej sięgną po nie w południe lub wieczorem. Polacy częściej niż Włosi konsumują mroźne słodkości podczas spacerów, spotkań z bliskimi poza domem, jako dodatek (np. do kawy, szarlotki) lub jako słodką przekąskę w ciągu dnia, a także na randce.
Spożycie lodów w Polsce i Włoszech różni się pod kątem pory konsumpcji czy okazji, jednak motywacja jest najczęściej ta sama – 70 proc. Polaków i 58 proc. Włochów sięga po lody spontanicznie, gdy przyjdzie im na to ochota.
Małe, a jak cieszy!
Wyniki badania wskazują, że pomimo pędzącego tempa i licznych obowiązków, nie zapominamy o rozpieszczaniu siebie samych – potrafimy zatrzymać się na moment i pozwolić sobie na chwilę słodkiego zapomnienia np. w postaci lodów. To dobrze, ponieważ jedzenie, poza funkcją odżywczą, powinno być również źródłem radości. Jak przypomina psycholog Maria Rotkiel, małe przyjemności pozwalają zachować równowagę w codziennym życiu i poprawiają samopoczucie.
Aby dbać o siebie, o dobrą kondycję psychofizyczną, o witalność i energię, trzeba umieć zatrzymać się na chwilę i docenić drobne przyjemności. To ich celebracja jest afirmacją naszego apetytu na życie, potrzeby równowagi i satysfakcji z każdego dnia. Na nasze długofalowe dobre samopoczucie i satysfakcję z życia największy wpływ ma codzienność. To nie jednorazowe wydarzenia i spektakularne sukcesy są najważniejsze; to drobne przyjemności są receptą na uśmiech każdego dnia – wyjaśnia Maria Rotkiel.
Przyjemność, którą miło się dzielić z innymi
Małych przyjemności w postaci lodów można dostarczać sobie indywidualnie lub sięgać po nie w towarzystwie. Polacy delektują się mroźnymi smakołykami przede wszystkim z rodziną (57 proc.) lub z partnerem (47 proc.). Mieszkańcy Włoch natomiast zdają się być w tej kwestii większymi indywidualistami – w pojedynkę lody konsumuje 26 proc. badanych (w Polsce 18 proc.).
Lody są doskonałym przykładem przyjemności, po którą warto okazjonalnie sięgać. Mogą być słodkim dopełnieniem chwil spędzanych z bliskimi, a także odpoczynku w osobności. Przyjemność smakowania to wyraz celebracji życia, to ukojenie i błogość, która kojarzy się ze słodyczą i radością. Jeśli zależy nam na budowaniu pozytywnych relacji, jeśli ważne są dla nas bliskie osoby i to, co możemy dać od siebie światu, to przede wszystkim powinniśmy zadbać o siebie i własną pozytywną energię, a najszybciej i najłatwiej zrobimy to otwierając się na codzienne, małe radości – wyjaśnia Maria Rotkiel.
Jaki smak ma rozpieszczanie?
Lody, poza ochłodą w upalne dni, dają okazję na chwile relaksu w samotności lub te dzielone z bliskimi. Przy wyborze małych, mroźnych przyjemności kierujemy się nie tylko impulsem – ważny jest również ich smak.
Badanie ujawniło przywiązanie do tradycji: podium lodowych faworytów w Polsce należy do wanilii, śmietanki i czekolady. Włosi natomiast, poza bezkonkurencyjną czekoladą, gustują także w orzechu laskowym i pistacji. Klasyka rządzi również w kwestii ulubionych lodowych dodatków – zarówno Polacy, jak i Włosi najchętniej sięgają po dodatki czekoladowe.
[1] „Lody oczami Polaków i Włochów”, Kantar na zlecenie LOTTE Wedel, metodologia CAWI, Polska, N=1000, Włochy, N=1000, kwiecień 2019 r.