Przepis na brownie z wedlowskiej czekolady

Przepis na brownie z wedlowskiej czekolady

- Styl życia

Lubisz brownie? Zamiast biec do kawiarni, możesz je przygotować sama w domu, na bazie gorzkiej lub słodkiej czekolady. Do dzieła!

Brownie na bazie czekolady gorzkiej i miodu

Składniki:

  • 1 kostka masła – 200 g + niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej 64% E.Wedel – 200 g
  • 3 jaja – 150g
  • 10 łyżek stołowych miodu – 160 g (gryczany, lipowy, spadziowy lub inny o wyrazistym smaku)
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej – 15 g + niewielka ilość do oprószenia formy
  • 2 łyżki stołowe ciemnego kakao z Ghany E.Wedel – 20 g + niewielka ilość do posypania brownie po upieczeniu
  • 200 g orzechów i/lub bakalii (np. rodzynek, suszonej żurawiny)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Liczba porcji: dla 6-8 osób

Przygotowanie:

  1. Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone orzechy siekamy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki kakao, całość mieszamy.
  2. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego, ciepłego masła dodajemy połamaną czekoladę gorzką, zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia.
  3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
  4. 3 jaja wbijamy do miski, dodajemy płynny miód. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (jajka muszą być dobrze wymieszane z miodem, nie ubijamy masy na pianę).
  5. Do ubitych jajek z miodem dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą gorzką. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
  6. Na sam koniec dodajemy uprażone orzechy i bakalie wymieszane z mąką i kakao. Całość mieszamy i wylewamy do formy.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) na 25 minut.
  8. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca. Przed podaniem posypujemy kakao. 

Brownie na bazie czekolady mlecznej z miodem

Składniki:

  • 1 kostka masła – 200 g + niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy
  • 3 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel – 300 g
  • 3 jaja – 150 g
  • 10 łyżek stołowych miodu – 160 g (gryczany, lipowy, spadziowy lub inny o wyrazistym smaku)
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej – 15 g + niewielka ilość do oprószenia formy
  • 2 łyżki stołowe ciemnego kakao z Ghany E.Wedel – 20 g  + niewielka ilość do posypania brownie po upieczeniu
  • 200 g orzechów i/lub bakalii (np. rodzynek, suszonej żurawiny)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Liczba porcji: dla 6-8 osób

Przygotowanie:

  1. Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone orzechy siekamy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki kakao, całość mieszamy.
  2. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego, ciepłego masła dodajemy połamaną czekoladą mleczną, zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia.
  3. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
  4. 3 jaja wbijamy do miski, dodajemy płynny miód. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (jajka muszą być dobrze wymieszane z miodem, nie ubijamy masy na pianę).
  5. Do ubitych jajek z miodem dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą mleczną. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
  6. Na sam koniec dodajemy uprażone orzechy i bakalie wymieszane z mąką i kakao. Całość mieszamy i wylewamy do formy.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) na 35 minut.
  8. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca. Przed podaniem posypujemy kakao.

Smacznego!

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Czego potrzebuje skóra po 25. roku życia?

Skóra zaczyna biologicznie starzeć się już od ok.