Lubisz brownie? Zamiast biec do kawiarni, możesz je przygotować sama w domu, na bazie gorzkiej lub słodkiej czekolady. Do dzieła!
Brownie na bazie czekolady gorzkiej i miodu
Składniki:
- 1 kostka masła – 200 g + niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej 64% E.Wedel – 200 g
- 3 jaja – 150g
- 10 łyżek stołowych miodu – 160 g (gryczany, lipowy, spadziowy lub inny o wyrazistym smaku)
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej – 15 g + niewielka ilość do oprószenia formy
- 2 łyżki stołowe ciemnego kakao z Ghany E.Wedel – 20 g + niewielka ilość do posypania brownie po upieczeniu
- 200 g orzechów i/lub bakalii (np. rodzynek, suszonej żurawiny)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: dla 6-8 osób
Przygotowanie:
- Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone orzechy siekamy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki kakao, całość mieszamy.
- W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego, ciepłego masła dodajemy połamaną czekoladę gorzką, zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
- 3 jaja wbijamy do miski, dodajemy płynny miód. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (jajka muszą być dobrze wymieszane z miodem, nie ubijamy masy na pianę).
- Do ubitych jajek z miodem dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą gorzką. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
- Na sam koniec dodajemy uprażone orzechy i bakalie wymieszane z mąką i kakao. Całość mieszamy i wylewamy do formy.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) na 25 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca. Przed podaniem posypujemy kakao.
Brownie na bazie czekolady mlecznej z miodem
Składniki:
- 1 kostka masła – 200 g + niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy
- 3 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel – 300 g
- 3 jaja – 150 g
- 10 łyżek stołowych miodu – 160 g (gryczany, lipowy, spadziowy lub inny o wyrazistym smaku)
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej – 15 g + niewielka ilość do oprószenia formy
- 2 łyżki stołowe ciemnego kakao z Ghany E.Wedel – 20 g + niewielka ilość do posypania brownie po upieczeniu
- 200 g orzechów i/lub bakalii (np. rodzynek, suszonej żurawiny)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: dla 6-8 osób
Przygotowanie:
- Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone orzechy siekamy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki kakao, całość mieszamy.
- W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego, ciepłego masła dodajemy połamaną czekoladą mleczną, zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
- 3 jaja wbijamy do miski, dodajemy płynny miód. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (jajka muszą być dobrze wymieszane z miodem, nie ubijamy masy na pianę).
- Do ubitych jajek z miodem dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą mleczną. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
- Na sam koniec dodajemy uprażone orzechy i bakalie wymieszane z mąką i kakao. Całość mieszamy i wylewamy do formy.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) na 35 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca. Przed podaniem posypujemy kakao.
Smacznego!