Kawa bez cukru znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę

Kawa bez cukru znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę

Badania naukowe dowodzą, że osoby pijące kawę bez cukru mają o jedną trzecią mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy.

Jak podkreśla prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, kawa to napój nie tylko niezwykle smaczny, ale i zyskał sławę na polu prewencji chorób. – Jedno z najnowszych badań przekrojowych, w którym analizie poddano ponad 1 milion uczestników, pokazało, że ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 malało u nich z każdą kolejną filiżanką małej czarnej – od 20-25% przy 3 porcjach do około 33% w przypadku wypijania 5-6 kaw dziennie.

Nie kofeina, ale polifenole

Badacze początkowo efekt zapobiegania cukrzycy przypisywali kofeinie, głównej substancji aktywnej zawartej w kawie. Późniejsze badania wykazały jednak, że spożywanie kawy bezkofeinowej wiązało się z takim samym poziomem ochrony, jak w przypadku kawy z kofeiną. Wskazano wówczas na istotną rolę polifenoli, znanych powszechnie ze swych właściwości antyoksydacyjnych. Polifenole zawarte w kawie stymulują peptyd glukagonopodobny (GLP-1), główny hormon jelitowy, który odpowiada m.in. za wydzielanie insuliny po posiłku. Wykazano, że wydłużone aktywowanie tego hormonu osłabia rozwój cukrzycy.

Inne badania dowiodły, że polifenole zawarte w naparze kawy mogą przyczyniać się do zmniejszenia przyrostu masy ciała i zwiększenia wrażliwości organizmu na insulinę.

Od 3 do 5 filiżanek dziennie

Eksperci tłumaczą, że różne są ziarna kawy i różne metody parzenia, dlatego zawartość składników bioaktywnych, czyli wspomnianych polifenoli, w filiżance kawy jest bardzo zróżnicowana. Aby mogły spełnić swą funkcję, musimy im trochę „pomóc”, unikając słodzenia kawy. Dodatek cukru może niwelować korzystne działanie kawy. Zaleca się spożycie od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie.

– Prócz umieszczenia kawy na liście składników codziennej, prozdrowotnej diety, w prewencji cukrzycy należy też zwiększyć aktywność fizyczną i zrezygnować ze słodkich napojów oraz przekąsek, a więc zmienić styl życia na bardziej prozdrowotny – mówi prof. Krystyna Gutkowska.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Czy grzyby są zdrowe? Poznaj 5 prostych przepisów na potrawy z grzybów

Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań. Dostarczają organizmowi witamin, minerałów, antyoksydantów i substancji o działaniu wzmacniającym odporność. A do tego są niskokaloryczne.