Dietetycy wybrali najlepszy owoc. Który zasłużył na ten tytuł?

Dietetycy wybrali najlepszy owoc. Który zasłużył na ten tytuł?

Znamy już wyniki plebiscytu na „Najlepszy owoc świata 2020 według dietetyków”, zorganizowanego przez portal Dietetycy.org.pl. Tytuł ten przypadł borówce, która wygrała rywalizację z 47 innymi gatunkami owoców.

Borówka to cenne źródło związków aktywnych o udowodnionym korzystnym oddziaływaniu na zdrowie. Liczne badania dowodzą m.in. dobroczynnego wpływu tego owocu na mózg i pamięć, insulinooporność oraz choroby układu krążenia.

Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym: miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym, wielokrotnie wykazanym w badaniach naukowych – uzasadniła werdykt dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.

Co ważne, borówki mają jeden z najwyższych poziomów zdolności przeciwutleniającej wśród owoców i warzyw. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają antocyjanom (w borówce zidentyfikowano 10 znanych antocyjanów). Zawierają również proantocyjanidyny i wiele innych polifenoli, kwasów organicznych, fenolowych, sterole, triterpenoidy, kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i pterostilbeny (resweratrol).

Zapotrzebowanie na borówkę dynamicznie rośnie na całym świecie. Niebawem światowa produkcja przekroczy 1 mln ton. Polska należy do klubu największych producentów. Jeszcze kilka lat temu zajmowaliśmy w nim czwarte miejsce, wielkością produkcji ustępując jedynie USA, Kanadzie i Meksykowi. Polska borówka szybko stała się hitem i jest dziś drugim pod względem wartości eksportu polskim owocem.

Nasze borówki cenione są za jakość i smak. Sprzyja nam kontynentalny klimat. Kwaśne gleby, duże amplitudy temperatur dziennych i rocznych, połączenie silnych mrozów i gorącego lata, sprzyjają uzyskaniu balansu słodyczy i kwasowości, który nadaje polskim borówkom wyjątkowy smak.

Rosnąca popularność borówki to ogromna szansa zarówno dla konsumentów, jak i dla nas, producentów. Dla konsumentów dlatego, że włączając owoce jagodowe do swojej diety, mogą w łatwy sposób sprawić, że stanie się ona bardziej kolorowa, lepiej zbilansowana i zdrowsza – mówi Dominika Kozarzewska, członek zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Dietetycy i plantatorzy zwracają uwagę na to, że spożywanie owoców jagodowych zwiększa odporność i że warto korzystać z ich bogactwa. Zwłaszcza teraz, w sezonie letnim. Sezon na polską borówkę właśnie się rozpoczyna i potrwa do września. W sezonie 2019 borówkę jadło aż 71 proc. Polaków, z czego 3 proc. jadło je codziennie lub prawie codziennie, 20 proc. kilka razy w tygodniu, 8 proc. co najmniej raz w tygodniu, a 59 proc. deklarowało zakupy 2-3 razy w miesiącu.

W sześcioetapowym plebiscycie na „Najlepszy owoc świata 2020 wedfług dietetyków” udział wzięło 48 gatunków owoców. Grupę żółtą wygrały banany, zieloną kiwi, a czerwoną truskawki. Jednak ostatecznie najwięcej głosów otrzymała borówka.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Sprawdź, gdzie od jutra będzie zaostrzony reżim

Od soboty w 19 powiatach z największym wzrostem