Znamy już wyniki plebiscytu na „Najlepszy owoc świata 2020 według dietetyków”, zorganizowanego przez portal Dietetycy.org.pl. Tytuł ten przypadł borówce, która wygrała rywalizację z 47 innymi gatunkami owoców.
Borówka to cenne źródło związków aktywnych o udowodnionym korzystnym oddziaływaniu na zdrowie. Liczne badania dowodzą m.in. dobroczynnego wpływu tego owocu na mózg i pamięć, insulinooporność oraz choroby układu krążenia.
– Borówki słusznie zapracowały na miano superowocu. Są nieocenione w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym: miażdżycy, cukrzycy, otyłości czy zespołowi metabolicznemu. Spowalniają procesy starzenia komórek, w tym mózgowych, działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Do tego są produktem niskoenergetycznym o wysokiej gęstości odżywczej, bogatym w aktywne związki roślinne o działaniu prozdrowotnym, wielokrotnie wykazanym w badaniach naukowych – uzasadniła werdykt dr Justyna Bylinowska, dietetyk, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl.
Co ważne, borówki mają jeden z najwyższych poziomów zdolności przeciwutleniającej wśród owoców i warzyw. Swoje zdrowotne właściwości zawdzięczają antocyjanom (w borówce zidentyfikowano 10 znanych antocyjanów). Zawierają również proantocyjanidyny i wiele innych polifenoli, kwasów organicznych, fenolowych, sterole, triterpenoidy, kwasy tłuszczowe, trójglicerydy i pterostilbeny (resweratrol).
Zapotrzebowanie na borówkę dynamicznie rośnie na całym świecie. Niebawem światowa produkcja przekroczy 1 mln ton. Polska należy do klubu największych producentów. Jeszcze kilka lat temu zajmowaliśmy w nim czwarte miejsce, wielkością produkcji ustępując jedynie USA, Kanadzie i Meksykowi. Polska borówka szybko stała się hitem i jest dziś drugim pod względem wartości eksportu polskim owocem.
Nasze borówki cenione są za jakość i smak. Sprzyja nam kontynentalny klimat. Kwaśne gleby, duże amplitudy temperatur dziennych i rocznych, połączenie silnych mrozów i gorącego lata, sprzyjają uzyskaniu balansu słodyczy i kwasowości, który nadaje polskim borówkom wyjątkowy smak.
– Rosnąca popularność borówki to ogromna szansa zarówno dla konsumentów, jak i dla nas, producentów. Dla konsumentów dlatego, że włączając owoce jagodowe do swojej diety, mogą w łatwy sposób sprawić, że stanie się ona bardziej kolorowa, lepiej zbilansowana i zdrowsza – mówi Dominika Kozarzewska, członek zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki.
Dietetycy i plantatorzy zwracają uwagę na to, że spożywanie owoców jagodowych zwiększa odporność i że warto korzystać z ich bogactwa. Zwłaszcza teraz, w sezonie letnim. Sezon na polską borówkę właśnie się rozpoczyna i potrwa do września. W sezonie 2019 borówkę jadło aż 71 proc. Polaków, z czego 3 proc. jadło je codziennie lub prawie codziennie, 20 proc. kilka razy w tygodniu, 8 proc. co najmniej raz w tygodniu, a 59 proc. deklarowało zakupy 2-3 razy w miesiącu.
W sześcioetapowym plebiscycie na „Najlepszy owoc świata 2020 wedfług dietetyków” udział wzięło 48 gatunków owoców. Grupę żółtą wygrały banany, zieloną kiwi, a czerwoną truskawki. Jednak ostatecznie najwięcej głosów otrzymała borówka.