Czy w diecie małych dzieci jest miejsce na strączki?

Czy w diecie małych dzieci jest miejsce na strączki?

Specjaliści zachęcają do spożywania pokarmów roślinnych. To pierwsze produkty, które powinny pojawić się w diecie dziecka, docelowo stając się podstawą jego jadłospisu. Nasiona roślin strączkowych to cenne źródło wartościowego białka roślinnego i błonnika. Z drugiej strony uważa się je jednak za składniki ciężkostrawne. Czy mogą je jeść dzieci?

Do nasion roślin strączkowych zaliczamy m.in. ciecierzycę, fasolę, groch i soczewicę. Trudno zaliczyć je do warzyw, ponieważ znacznie różnią się od nich wartością odżywczą.

Co zawierają nasiona roślin strączkowych?

– Nasiona strączkowe zawierają znaczne ilości wartościowego białka (od 19% w przypadku ciecierzycy do nawet 25% w przypadku soczewicy). Wśród innych produktów roślinnych wyróżnia się ono najwyższą jakością żywieniową. Szczególnie korzystne dla organizmu jest, jeśli w jadłospisie razem ze strączkami pojawiają się zboża – białko zawarte w obu tych grupach żywności wspaniale się uzupełnia. Według zaleceń białko roślinne u dzieci powinno stanowić około połowy całego spożywanego białka, a u dorosłych nawet więcej – 2 na 3 g białka powinny pochodzić ze źródeł roślinnych – mówi mgr Ewelina Poźniak, specjalista ds. żywienia Gerber.

Dodaje, że nasiona strączkowe są też bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, którego ponad połowa (56%) polskich dzieci w wieku 1-3 lata nie spożywa w wystarczającej ilości. Nie zawierają natomiast dużej ilości tłuszczu, szczególnie nasyconych kwasów tłuszczowych, które w diecie małych dzieci nie są zalecane.

– Niepokój niektórych osób budzi jednak ryzyko pojawienia się problemów trawiennych (głównie wzdęć) po zjedzeniu strączków. Spożywanie ich regularnie, a dodatkowo odpowiednie przygotowanie (moczenie przed gotowaniem) pozwala jednak rozwiązać ten problem. Jak w przypadku każdego produktu, także w przypadku nasion roślin strączkowych przewód pokarmowy potrzebuje czasu, żeby nauczyć się je trawić – mówi Ewelina Późniak.

Jakie są zalecenia ekspertów?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wprowadzanie strączków jako elementu urozmaiconej diety maluszków już w wieku 6-24 miesiące. W Polsce nie ma oficjalnych rekomendacji dotyczących momentu, od którego można podawać dzieciom nasiona roślin strączkowych. Przyjmuje się jednak, że odpowiednio przygotowane (namoczone, ugotowane na miękko i zmiksowane) mogą być podawane już od początku rozszerzania diety.

W wielu krajach, m.in. Belgii, Danii, Norwegii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych, produkty te mogą być wprowadzane do diety dziecka już po 6. miesiącu życia. Pozwala to jeszcze bardziej urozmaicić jego jadłospis, ułatwia dostarczenie składników odżywczych, których potrzebuje, a dodatkowo od początku uczy przewód pokarmowy maluszka radzenia sobie ze strączkami. Jak w przypadku każdej nowości, warto zaczynać oczywiście od niewielkich ilości (1-2 łyżeczki), obserwując reakcję dziecka.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Choroby przełyku. Jakie badanie może zastąpić nieprzyjemną gastroskopię?

W ostatnich latach wzrasta liczba zachorowań na raka