Czy przyjmowanie witamin i minerałów jest bezpieczne dla chorych na raka?

Czy przyjmowanie witamin i minerałów jest bezpieczne dla chorych na raka?

suplementy dietyFot. Pixabay.com

Amerykańska organizacja United States Preventive Services Task Force (USPSTF) przygotowała aktualny raport dotyczący stosowania witamin, minerałów i suplementów wielowitaminowych w celu zapobiegania rozwojowi nowotworów i chorób układu krążenia. Jakie wnioski z niego płyną?

Tegoroczny raport USPSTF to aktualizacja wcześniejszego, opublikowanego w 2014 roku. Został opracowany w oparciu o analizę 84 badań, w tym 78 przeprowadzonych z randomizacją.

Nie dla beta-karotenu i witaminy E

Według United States Preventove Services Task Force, dla większości analizowanych witamin dowody są zbyt słabe, aby można było określić stosunek korzyści i ryzyka z ich stosowania. Istnieją natomiast dane sugerujące zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory płuc u osób z grupy ryzyka, np. palaczy czy osób narażonych na azbest, przyjmujących beta-karoten. A jeśli chodzi o witaminę E, po którą pacjenci również bardzo chętnie sięgają, to stwierdzono jednoznacznie, że nie zmniejsza ona ryzyka zachorowania na nowotwory i choroby układu krążenia. Obie witaminy otrzymały negatywne rekomendacje USPSTF.

Znaczna liczba analizowanych badań naukowych dotyczyła suplementacji witaminy D (32 badania z randomizacją oraz 2 badania kohortowe). Nie wykazano istotnego wpływu jej stosowania na ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu krążenia.

Ze względu na sprzeczne rezultaty badań nad pozostałymi witaminami oraz brak dowodów na ich szkodliwość, USPSTF ani nie zaleca, ani nie odradza ich stosowania.

Aktywność fizyczna i zbilansowana dieta

Stosowanie preparatów wielowitaminowych wykazało niewielki spadek ryzyka zachorowania na nowotwory, jednak dane popierające tę obserwację są niskiej jakości. United States Preventive Services Task Force nie znalazła jednak dowodów na szkodliwość suplementacji preparatami wielowitaminowymi.

W redakcyjnym komentarzu do artykułu stwierdzono, że w związku z brakiem udowodnionej skuteczności suplementacji witamin i minerałów w prewencji nowotworów i chorób układu krążenia, podstawą profilaktyki powinna być aktywność fizyczna i zdrowa, zbilansowana dieta. Według autorów komentarza zdrowe żywienie w Stanach Zjednoczonych staje się coraz trudniejsze, ze względu na rosnące ceny świeżych produktów oraz łatwy i powszechny dostęp do wysoko przetworzonej żywności. W Polsce obserwuje się podobną tendencję, zwłaszcza w ostatnim czasie.

Źródło: Polska Liga Walki z Rakiem, jamanetwork.com/journals/jama

Przeczytaj także:

Witaminy w nadmiarze mogą być szkodliwe

Witaminy to nie cukierki

Suplementacja witaminy D zalecana dla chorych na hormonozależnego raka piersi

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Czy grzyby są zdrowe? Poznaj 5 prostych przepisów na potrawy z grzybów

Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań. Dostarczają organizmowi witamin, minerałów, antyoksydantów i substancji o działaniu wzmacniającym odporność. A do tego są niskokaloryczne.