Brytyjscy naukowcy przypuszczają, że przestrzeganie zasad wegetarianizmu może nie być wyłącznie kwestią silnej woli, ale również genów.
Do takich wniosków doprowadziło ich badanie, w którym wzięło udział 5 tysięcy osób, które nie jadły mięsa przez co najmniej rok i 30 tysięcy osób stanowiących grupę kontrolną, które w tym czasie jadły produkty pochodzenia zwierzęcego. W analizie skorzystano z danych z brytyjskiego Biobanku.
Naukowcy zidentyfikowali trzy geny, które są w istotny sposób powiązane z wyborem wegetariańskiego stylu życia. Wszystkie trzy znajdują się na chromosomie zawierającym geny zaangażowane w funkcjonowanie mózgu i metabolizm lipidów – proces, w którym tłuszcze rozkładane są na energię. Oprócz tego, jak dowodzą, istnieje jeszcze 31 dodatkowych genów, które można powiązać z wegetarianizmem.
Co ciekawe, z badania wynika, że wegetarianie częściej niż osoby spożywające produkty pochodzenia zwierzęcego mają różne warianty genów. Przyczyną tych rozbieżności mogą być różne sposoby metabolizowania lipidów i tłuszczów.
Czytaj też: Czy wegetarianizm to sposób na odchudzanie?
Choć wciąż nie jest do końca jasne, w jaki sposób geny mogą wpływać na decyzję o przejściu na wegetarianizm, to odkrycia opublikowane 4 października w czasopiśmie PLOS One wskazują, że genetyka może w jakimś stopniu determinować nasze decyzje odnośnie do rezygnacji z jedzenia mięsa.
– Kilka genów, w tym NPC1 i RMC1, bierze udział w metabolizmie lipidów, czyli tłuszczów, i ma wpływ na funkcjonowanie mózgu. Na przykład NPC1 bierze udział w transporcie dużych lipidów zwanych lipidami złożonymi do komórek, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego – tłumaczy dr Nabeel Yaseen, główny autor badania i emerytowany profesor patologii na Northwestern University.
Wygląda więc na to, że czynnikiem wpływającym na preferencje dotyczące jedzenia, a także napojów, jest nie tylko smak, ale też sposób, w jaki organizm je metabolizuje.
Czytaj też: Ranking diet 2021: elastyczny wegetarianizm z wysokimi notami
– Większość ludzi, którzy spróbują alkoholu po raz pierwszy, nie uzna tego wówczas za przyjemne, ale z czasem rozwinie w sobie smak alkoholu. Myślę, że w przypadku mięsa jest podobnie. Być może masz jakiś składnik – spekuluję, że lipid – który sprawia, że go potrzebujesz i pragniesz – przypuszcza Nabeel Yaseen.
Niezależnie od wyników badania warto pamiętać, że kwestia diety wegetariańskiej to nie tylko indywidualny arbitralny wybór. Wiele zależy od czynników kulturowych i społecznych. A najzdrowsza dieta to taka, która jest urozmaicona, z dużą przewagą produktów roślinnych i zbilansowana zarówno pod względem kalorii, jak i składników odżywczych.
Źródło informacji: Serwis Zdrowie