Dieta wegetariańska obniża ryzyko śmierci z powodu raka. Którego?

Dieta wegetariańska obniża ryzyko śmierci z powodu raka. Którego?

Niewłaściwa dieta jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju raka. Wpływa również na czas całkowitego przeżycia chorych. Włoscy badacze przeprowadzili badanie oceniające wpływ diety wegetariańskiej na ryzyko śmierci z powodu raka piersi.

Do badania włączono ponad 1500 kobiet po radykalnym leczeniu chirurgicznym raka piersi, z wysokim ryzykiem wznowy. Wszystkie pacjentki otrzymały ogólne zalecenia zmniejszające ryzyko nawrotu nowotworu. Grupę eksperymentalną dodatkowo aktywnie zachęcano i wspierano w przejściu na dietę śródziemnomorską bogatą w ziarna, rośliny strączkowe oraz warzywa o wysokiej zawartości błonnika. Zalecano jej również unikanie potraw o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i trans, przetworzonych mięs oraz potraw i napojów o wysokiej zawartości cukru.

Czytaj też: Zaburzenia odżywiania. Czy dieta może zwiększać ich ryzyko?

Dietę chorych oceniano na początku badania, po roku, a następnie co kilka miesięcy. Zgodność z zaleceniami dietetycznymi oceniano za pomocą Indeksu Dietetycznego opracowanego na potrzeby badania.

Pacjentki w grupie interwencyjnej zachęcano również do utrzymywania umiarkowanie intensywnej aktywności fizycznej (30 minut ćwiczeń dziennie) oraz mierzono za pomocą krokomierzy liczbę wykonywanych przez nie kroków, zalecając, aby wyniosła ona co najmniej 10 000 dziennie.

Czytaj też: Zdrowa dieta zmniejsza ryzyko utraty słuchu

W ciągu 5 lat obserwacji odsetek nawrotów raka piersi nie różnił się między obiema grupami (współczynnik ryzyka [HR], 0,99). Zauważono jednak, że pacjentki, które w największym stopniu stosowały się do zaleceń żywieniowych, miały o 41 proc. niższe ryzyko nawrotu w porównaniu z tymi, które stosowały się do nich w najmniejszym stopniu (HR = 0,59). Największy efekt ochronny wysokiego stopnia przestrzegania zaleceń wystąpił u chorych na hormonowrażliwego raka, które otrzymywały tamoksyfen (HR = 0,30).

Nie tylko rak piersi zależy od sposobu odżywiania

Według ekspertów nawet co trzeci nowotwór złośliwy może być dietozależny, dlatego tak ważne jest, aby ograniczać spożycie niezdrowej żywności. Poza rakiem piersi w kontekście diety jako czynnika ryzyka rozwoju nowotworów wymieniane są najczęściej:

  1. Rak jelita grubego i odbytnicy — ryzyko ich wystąpienia zwiększa dieta bogata w czerwone mięso, przetworzone produkty mięsne oraz niskobłonnikowe, wysoko przetworzone produkty.
  2. Rak żołądka — ryzyko jego wystąpienia zwiększa wysokie spożycie soli, żywności konserwowej i niewystarczająca konsumpcja warzyw i owoców.
  3. Rak wątroby — może go powodować nadmierne spożycie alkoholu i dieta uboga w składniki odżywcze.
  4. Rak trzustki — wiąże się go z dietą bogatą w tłuszcze zwierzęce i spożywaniem wysoko przetworzonych produktów.
  5. Rak płuca — głównym czynnikiem ryzyka w jego przypadku jest palenie tytoniu, ale istotny wpływ na jego rozwój ma również niedobór selenu. Spożywanie produktów zawierających ten pierwiastek wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia tego nowotworu.
  6. Rak prostaty — nadmiar tłuszczów zwierzęcych może przyczynić się do powiększenia masy gruczołu krokowego, dlatego należy ograniczyć spożywanie tłustych mięs. W prawidłowej diecie nie powinno zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są obecne w oliwie z oliwek, oleju z pestek dyni, orzechach, tłustych rybach i owocach morza.

Źródło: Polska Liga Walki z Rakiem, aacrjournals.org/clincancerres

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

26.02-3.03: Tydzień Wiedzy o Półpaścu. Czy wiesz, co to za choroba?

Każdy, kto przechorował ospę wietrzną, nosi w sobie uśpionego wirusa, który przy spadku odporności może się reaktywować i wywołać półpaśca. Ryzyko zachorowania na tę chorobę gwałtownie wzrasta po 50. roku życia.