Czy istnieje związek między celiakią a zwiększonym ryzykiem nowotworów?

Czy istnieje związek między celiakią a zwiększonym ryzykiem nowotworów?

dieta w chorobie nowotworowejFot. Maja Marklowska-Tomar

Szwedzcy naukowcy przeanalizowali dane ponad 47 tys. chorych na celiakię pod kątem ich ryzyka zachorowania na nowotwory. Do jakich wniosków doszli?

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, charakteryzującą się nietolerancją roślinnego białka – glutenu. Jedyną metodą jej leczenia jest stosowanie przez całe życie bezglutenowej diety. Wcześniejsza analiza chorych na celiakię wykazała nieznaczne zwiększenie występowania gruczolaków i raków jelita cienkiego w stosunku do zdrowej populacji. Ryzyko to utrzymywało się do 10 lat od rozpoznania celiakii. Według obecnej analizy, którą przeprowadzili szwedzcy badacze, względne ryzyko zachorowania na nowotwory u osób z celiakią wynosi 1,11 w stosunku do grupy kontrolnej (mediana czasu obserwacji 11,5 roku). Współczynnik zachorowalności wyniósł w obu grupach odpowiednio 6,5 i 5,7 na 1000 osobolat.

Najczęściej rozpoznawano nowotwory przewodu pokarmowego oraz chłoniaki. Zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory występowało tylko w pierwszym roku od rozpoznania celiakii. Zjawisko to, jak wyjaśniają badacze, może mieć kilka przyczyn. Po pierwsze, dieta bezglutenowa zmniejsza stan zapalny przewodu pokarmowego. Po drugie, osoby z rozpoznaną celiakią podlegają częstszym kontrolom lekarskim i wykonują więcej badań niż osoby zdrowe.

Cytowana analiza wykazała, że pomimo zmniejszenia ryzyka wystąpienia ogółu nowotworów u chorych na celiakię rozpoznaną ponad rok wcześniej, częstość występowania nowotworów hematologicznych oraz raka trzustki i dróg żółciowych była wciąż wyższa niż w ogólnej populacji. Wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory był największy u osób z rozpoznaną celiakią po 60. roku życia, podczas gdy u osób zdiagnozowanych przed 40. rokiem życia był równy populacyjnemu ryzyku.

Przy okazji autorzy badania zauważyli zwiększoną w ostatnich latach częstość rozpoznawania celiakii u osób po 60. roku życia.

Źródło: Polska Liga Walki z Rakiem, www.cghjournal.org

Przeczytaj również:

Glutenowa wielka ściema

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Kwiaty na talerzu — dodatek do sałatek, dań mięsnych i ciast

Od wieków kwiaty stanowią stały element naszego życia. Trudno wyobrazić sobie dom bez kwitnących roślin, urodzin bez pięknych bukietów czy randki bez czerwonej róży. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że kwiaty na stałe zagościły również w naszej kuchni i w wielu domach są na talerzu!