Mleko z beta-kazeiną A2, nazywane także mlekiem A2A2 lub mlekiem pierwotnym, to nadzieja dla osób z nietolerancją pokarmową. Czym różni się od zwykłego mleka, które gości na naszych stołach?
Mleko jest jednym z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego wapnia, który jest nie tylko budulcem kości i zębów, ale odgrywa także istotną rolę w procesie kurczliwości mięśni i prawidłowej pracy serca. Długotrwały niedobór tego pierwiastka jest jednym z czynników rozwoju krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u dorosłych. Mleko, jako produkt o wysokiej gęstości odżywczej, zawiera liczne związki zwiększające wchłanianie spożywanego wapnia: witaminę D, fosfopeptydy kazeiny, wybrane aminokwasy czy laktozę. Ma to szczególne znaczenie w przypadku osób starszych, u których m.in. ze względu na gorsze wchłanianie wapnia z diety, zapotrzebowanie na ten składnik jest wyższe (1200 mg dziennie).
Mleko dostarcza też wielu witamin i minerałów, m.in. potasu, witaminy B12, witaminy A, magnezu, cynku i tiaminy – witaminy B1. Jest doskonałym źródłem białka i zawiera setki kwasów tłuszczowych, w tym sprzężony kwas linolowy CLA i omega-3, które niosą ze sobą wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszone ryzyko cukrzycy czy chorób serca. Jak podkreśla dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, produkty mleczne warto wprowadzić na stałe do diety, szczególnie osób młodych, będących w okresie wzrostu.
Mleko A2 – sposób na nadwrażliwość pokarmową na mleko i przetwory mleczne
Chociaż problem ten dotyczy niewielkiego odsetka konsumentów, część osób zmaga się z nadwrażliwością pokarmową na mleko i przetwory mleczne. Wydawać by się mogło, że przyczyną takiej sytuacji jest nietolerancja laktozy. Istnieje jednak coraz więcej dowodów, które wskazują, że to beta-kazeina A1 odpowiada za powstawanie nietolerancji mleka. Podczas trawienia tej frakcji kazeiny w przewodzie pokarmowym człowieka dochodzi do uwalniania się β-kazomorfiny-7.
Kazomorfiny są cząstkami zbudowanymi z aminokwasów, mogą pokonywać barierę jelitową. W istotny sposób mogą wpływać np. na funkcjonowanie układu nerwowego, zachorowalność na cukrzycę, choroby serca, alergie czy atopowe zapalenia skóry.
Objawy nietolerancji białka A1 mleka mogą być podobne do tych wynikających z nietolerancji laktozy, czyli głównie problemy układu pokarmowego, takie jak: bóle brzucha, wzdęcia, nudności, biegunka i/lub zaparcia.
Czy to oznacza, że ta część konsumentów zmuszona jest na stałe zrezygnować ze spożywania mleka i produktów mlecznych? Absolutnie nie! Z pomocą przychodzi genetyka i mleko A2A2.
Czym różni się mleko A2 od zwykłego mleka?
Mleko A2 ma taki sam smak, zapach oraz konsystencję, co mleko zawierające beta-kazeinę A1. Oba warianty mleka odróżnia jeden aminokwas: w beta-kazeinie A1 występuje histydyna, a w beta-kazeinie A2 – prolina. Zachowują się one jednak inaczej podczas trawienia. Beta-kazeina A2 nie ma właściwości cytomodulacyjnych i immunosupresyjnych, dzięki czemu nie wywołuje negatywnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Oznacza to, że mleko A2 mogą pić osoby zmagające się z nietolerancją na białko A1 mleka.
Czytaj też: Nietolerancja laktozy może powodować różne choroby
Co więcej, okazuje się, że mleko A2 może przyczyniać się do zapobiegania stanom zapalnym żołądkowo-jelitowym, a nawet częściowo przeciwdziałać starzeniu jelit. Takie badanie przeprowadzili w 2020 roku naukowcy zrzeszeni w pięciu włoskich instytucjach naukowych. Jego celem było sprawdzenie, czy suplementacja diety mlekiem zawierającym różne profile beta-kazeiny może w różny sposób wpływać na zdrowie jelit. Badanie przeprowadzono na starzejącej się populacji myszy, u których dokonano oceny morfologii jelit, funkcji immunologicznej oraz składu mikroflory jelitowej.
Wykazano, że mleko A2 szczególnie korzystnie wpływa na układ odpornościowy i morfologię błony śluzowej jelit. Dodatkowo dowiedziono, że spożywanie wariantu A2A2 mleka krowiego zwiększa jelitowy poziom krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) poprzez modulację mikrobioty jelitowej, co z kolei może mieć wpływ na poprawę morfologii kosmków jelitowych. Picie mleka z beta-kazeiną A2 sprzyja także wytwarzaniu drobnoustrojów kluczowych dla utrzymania homeostazy w jelitach. Powoduje m.in. namnażanie Bifidobacterium spp. w jelicie grubym, co przyczynia się do zniwelowania objawów dyskomfortu żołądkowo-jelitowego.
Przeprowadzone dotychczas badania kliniczne wskazują liczne korzyści płynące z regularnego spożywania mleka z beta-kazeiną A2. Przy niezmienionych cechach organoleptycznych nie powoduje ono żadnych objawów chorobowych, a wręcz przeciwnie – działa korzystnie na jelita, a tym samym pomaga utrzymać w zdrowiu cały organizm człowieka.
Mleko A2 – jest szansa na uruchomienie regularnej produkcji w Polsce
Mleko A2 nie jest jeszcze powszechnie dostępne w polskich sklepach. Jest jednak nadzieja, że wkrótce się to zmieni. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka realizuje działania w ramach projektu „A2A2 – nowa droga produktów mlecznych – zastosowanie selekcji genomowej w produkcji żywności o obniżonej alergenności”, którego głównym celem jest uruchomienie regularnej produkcji tego surowca w Polsce.
Projekt jest współfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.