Osiem sposobów na zdrowego grilla

Osiem sposobów na zdrowego grilla

- Styl życia
153
0
Fot. unsplash.com

“Nadmierne gromadzenie się tłuszczów w wątrobie może prowadzić do jej stłuszczenia. Nie grozi nam to po jednym grillu, ale grillowanie kilka razy w tygodniu może być dla nas bardzo niebezpieczne” – przestrzega psychodietetyczka mgr Elżbieta Lange.

Tłuste karkówki i kiełbasy z grilla, bardzo często zakrapiane piwem, nie służą naszej wątrobie, która nie nadąża z z filtrowaniem i oczyszczaniem krwi z tłuszczów i toksyn. Połączenie tłustego jedzenia z alkoholem to dla niej nie lada wyzwanie i obciążenie. Alkohol, nawet w niewielkiej ilości, może uszkadzać błony jej komórek – hepatocytów.  Jak ochronić naszą wątrobę w czasie grillowania?

Zdaniem mgr Elżbiety Lange, ekspertki kampanii “Szczęśliwa wątroba, szczęśliwy Ty”, należy przestrzegać kilku zasad.

  1. Najważniejszy jest sposób grillowania, ilość i jakość spożywanych produktów. Przejadanie się i dostarczanie do żołądka zbyt dużej ilości pożywienia, utrudnia wątrobie wyprodukowanie odpowiedniej ilości żółci, potrzebnej do strawienia pokarmu. Zamiast żeberek, karkówki i kiełbasy przygotujmy na grilla wołowinę, kurczaka, indyka, ryby, a także warzywa i owoce. Zdrowsze są te mięsa, które zawierają mniejszą ilość tłuszczu.
  2. W tłuszczach i białkach poddanych działaniu temperatury powyżej 200 stopni Celsjusza, a tak jest przy grillowaniu, powstają wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), uznane za substancje rakotwórcze.
  3. Opiekanie mięsa czy kiełbasy bezpośrednio w płomieniu jest błędem. Ilość szkodliwych związków rośnie wraz z ilością tłuszczu skapującego z żywności do ognia, a część z nich osadza się na przygotowywanym pokarmie. Dobrym sposobem na zamknięcie włókien w mięsie jest podgrzanie go wcześniej w piekarniku. Dzięki temu ilość skapującego tłuszczu będzie znacznie mniejsza.
  4. Wcześniejsze zamarynowanie mięs z dodatkiem oliwy, octu winnego i czosnku będzie działało korzystnie na naszą wątrobę. Warto doprawić marynaty ziołami: rozmarynem, bazylią, miętą, szałwią, majerankiem i oregano. Przyprawy te zmniejszają wydzielanie się szkodliwych WWA. Dzięki nim nasz posiłek stanie się nie tylko smaczniejszy, ale i zdrowszy.
  5. Warto przygotowywać małe kawałki mięsa i nie przetrzymywać go na ruszcie. Im krócej pieczemy, tym zdrowiej dla naszej wątroby. Niestety, tak bardzo lubiana przez większość z nas kiełbasa nie jest najlepszym produktem do grillowania. Zawarta w niej saletra, poddana najpierw działaniu wysokiej temperatury, a potem kwasu żołądkowego, zmienia się w rakotwórcze nitrozaminy.
  6. Aby ograniczyć kolejną ilość substancji chemicznych bardzo ważne jest, aby dokładnie oczyścić grill przed ponownym użyciem, tak samo jak czyścimy patelnię po smażeniu. Podczas grillowania osadza się spalony tłuszcz, który zawiera bardzo szkodliwe dla zdrowia polimery kwasów tłuszczowych.
  7. Do rozpalania grilla najlepiej używać węgla drzewnego. Drzewa iglaste zawierają żywice, uwalniające szkodliwe substancje podczas spalania.
  8. Warto używać aluminiowych tacek, które izolują mięso od węgla. Tłuszcz i soki, wytapiając się, nie będą skapywały na grill, przez co znacznie zmniejszymy ilość toksycznych związków w posiłku.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Chris Hemsworth nowym ambasadorem Boss Bottled

W połowie października na półkach polskich perfumerii pojawi