Dieta ketogeniczna: dla kogo i jak długo jest zalecana?

Dieta ketogeniczna: dla kogo i jak długo jest zalecana?

Dieta ketogeniczna zdobywa coraz większe grono zwolenników. Jakie są korzyści z jej stosowania, dla kogo jest zalecana i jak długo powinna trwać? – pytamy Celinę Kinicką, dietetyczkę z Centrum Medycznego Damiana.

Dieta ketogeniczna pozwala dostarczyć do organizmu taką samą ilość energii (kalorii) jak tradycyjna, zbilansowana dieta, jednak składa się z innych makroskładników. Cechuje się bardzo ograniczoną ilością węglowodanów (poniżej 50 gramów na dobę), wysoką zawartością tłuszczów oraz tradycyjną podażą białka. Taka forma odżywiania sprawia, że w organizmie wytwarza się stan podobny do głodzenia (ketoza), w czego wyniku powstają tzw. ciała ketonowe, które stanowią – zamiast glukozy – źródło energii dla mózgu i komórek.

Celina Kinicka

– Osoba, która stosuje dietę ketogeniczną, rezygnuje przede wszystkim z takich produktów jak: mąka, płatki, kasze, ryż, makaron, kluski, tarty, pieczywa (także pełnoziarniste) oraz z owoców i części warzyw, m.in. ziemniaków, batatów, kukurydzy czy słodkiego groszku. Dozwolone jest natomiast spożywanie mięsa, ryb, jajek, nabiału, masła, śmietany, majonezu czy oleju. Warto podkreślić, że to bardzo prosta w przygotowaniu dieta, a dodatkowo jest bardzo smaczna, ponieważ głównym nośnikiem smaku w potrawach jest tłuszcz ­– tłumaczy Celina Kinicka, dietetyk w Centrum Medycznym Damiana.

Właściwie stosowana dieta ketogeniczna i ścisłe trzymanie się jej zasad sprawia, że w dynamiczny sposób możemy osiągnąć cel, którym jest spadek wagi. Przez kilka pierwszych dni możemy odczuwać ból głowy, spadek energii, ospałość, jednak szybko się to zmienia, a wówczas czujemy zwiększoną energię i chęć do działania oraz lepsze samopoczucie.

Dla kogo jest zalecana dieta ketogeniczna?

Ten rodzaj diety stanowi alternatywę, po którą sięgają osoby podczas odchudzania, przy insulinoporności, cukrzycy typu 2 i w chorobach onkologicznych. Z medycznego punktu widzenia zalecana jest jednak wyłącznie przy występowaniu padaczki lekoopornej. Nie ma dowodów na to, aby była ona skuteczna przy innych stanach chorobowych. Tymczasem wśród Polaków można zaobserwować modę na jej stosowanie. Nie jest to jednak racjonalny i prawidłowy sposób żywienia dla wszystkich.

Jeżeli dieta ketogeniczna została wdrożona z zalecenia lekarskiego, wówczas może być stosowana do momentu uzyskania poprawy, jednak nie dłużej niż 2 lata. Natomiast w przypadku stosowania jej na własną rękę, czas ten nie powinien przekraczać 3 miesięcy.

Zaleca się jednak, aby wszelkie większe zmiany w codziennej diecie zawsze konsultować z dietetykiem, który przedstawi zalety i wady danego rozwiązania. Dotyczy to również diety ketogenicznej, która mimo swojej prostoty, także powinna być odpowiednio zbilansowana. Opracowanie planu żywieniowego pod okiem specjalisty pozwoli uniknąć błędów, dopasować kaloryczność do potrzeb organizmu oraz osiągnąć oczekiwane rezultaty.

Przykładowy jadłospis na 1 dzień

Śniadanie: omlet z mozzarellą, papryką i bazylią.

Obiad: pulpety wieprzowe z cukinią i selerem naciowym w sosie pomidorowym, gotowane na parze brokuły i kalafior polane masłem.

Kolacja: pieczony łosoś z czosnkiem i cytryną, sałata, pomidor, cebula, sos vinegrette.

Przekąski: jogurt naturalny, marchewka do chrupania, niewielka garść orzechów włoskich.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may also like

4 ćwiczenia dla zmęczonych lockdownem, które można wykonywać w plenerze

Wiosenna pogoda sprzyja korzystaniu z różnych form ruchu