Codzienne przyjmowanie suplementu kwasu foliowego przed ciążą może zmniejszyć ryzyko cukrzycy ciążowej. Taki wniosek płynie z badań przeprowadzonych przez naukowców z National Institutes of Health (NIH). Wyniki tych badań opublikowano w „Diabetes Care”.
Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego (witaminy B9), który znajduje się w zielonych warzywach liściastych, orzechach, grochu, fasoli i innych produktach spożywczych. Eksperci zalecają, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym przyjmowały codziennie suplement zawierający od 400 do 800 mikrogramów kwasu foliowego w celu zmniejszenia ryzyka poczęcia dziecka z wadą cewy nerwowej, która jest jedną z najczęstszych przyczyn śmierci niemowląt.
Naukowcy z NIH i współpracujacych z instytutami ośrodków badawczych przeanalizowali dane pochodzące od prawie 15 tysięcy kobiet biorących udział w badaniu Nurses’ Health. Analizie poddano w nim dietę, styl życia i przebieg różnych chorób u pielęgniarek, które zaszły w ciążę.
Okazało się, że na ponad 20 tysięcy ciąż wystąpiły 824 przypadki cukrzycy ciążowej. W porównaniu z kobietami, które nie stosowały suplementu kwasu foliowego, panie, które przyjmowały mniej niż 400 mikrogramów, były o 22 proc. mniej narażone na rozwój cukrzycy ciążowej. Natomiast u tych, które przyjmowały 600 mikrogramów kwasu foliowego, ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej było niższe o 30 proc.
Oprócz zmniejszenia ryzyka wad cewy nerwowej, nasze odkrycia sugerują, że przyjmowanie suplementów kwasu foliowego przed zajściem w ciążę może stanowić niedrogi sposób na zmniejszenie ryzyka cukrzycy ciążowej – powiedział dr Cuilin Zhang z National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), jeden z autorów badania.
Badacze nie stwierdzili natomiast związku między spożywaniem pokarmów zawierających duże ilości kwasu foliowego a obniżonym ryzykiem cukrzycy ciążowej.
W artykule opublikowanym w „Diabetes Care” przytoczono również wcześniejsze badania, pokazujące, że suplement kwasu foliowego jest łatwiej wchłaniany do organizmu w porównaniu z naturalnie występującą formą witaminy. Naukowcy zauważyli również, że poprzednie badania wykazały, iż niedobór kwasu foliowego jest związany z opornością na insulinę, co może poprzedzać rozwój cukrzycy typu 2 u kobiet niebędących w ciąży.
Cukrzyca ciążowa jest następstwem zbyt wysokiego wzrostu stężenia glukozy (cukru) we krwi. Zwiększa ona ryzyko cięcia cesarskiego i zaburzeń ciśnienia krwi w czasie ciąży. Podnosi również ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu. U niemowląt cukrzyca ciążowa zwiększa prawdopodobieństwo dużej masy ciała i otyłości w dzieciństwie i życiu dorosłym.