Suplementacja kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko cukrzycy ciążowej

Suplementacja kwasu foliowego może zmniejszyć ryzyko cukrzycy ciążowej

Fot. pixabay.com

Codzienne przyjmowanie suplementu kwasu foliowego przed ciążą może zmniejszyć ryzyko cukrzycy ciążowej. Taki wniosek płynie z badań przeprowadzonych przez naukowców z National Institutes of Health (NIH). Wyniki tych badań opublikowano w “Diabetes Care”.

Kwas foliowy to syntetyczna forma kwasu foliowego (witaminy B9), który znajduje się w zielonych warzywach liściastych, orzechach, grochu, fasoli i innych produktach spożywczych. Eksperci zalecają, aby wszystkie kobiety w wieku rozrodczym przyjmowały codziennie suplement zawierający od 400 do 800 mikrogramów kwasu foliowego w celu zmniejszenia ryzyka poczęcia dziecka z wadą cewy nerwowej, która jest jedną z najczęstszych przyczyn śmierci niemowląt.

Naukowcy z NIH i współpracujacych z instytutami ośrodków badawczych przeanalizowali dane pochodzące od prawie 15 tysięcy kobiet biorących udział w badaniu Nurses’ Health. Analizie poddano w nim dietę, styl życia i przebieg różnych chorób u pielęgniarek, które zaszły w ciążę.

Okazało się, że na ponad 20 tysięcy ciąż wystąpiły 824 przypadki cukrzycy ciążowej. W porównaniu z kobietami, które nie stosowały suplementu kwasu foliowego, panie, które przyjmowały mniej niż 400 mikrogramów, były o 22 proc. mniej narażone na rozwój cukrzycy ciążowej. Natomiast u tych, które przyjmowały 600 mikrogramów kwasu foliowego, ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej było niższe o 30 proc.

Oprócz zmniejszenia ryzyka wad cewy nerwowej, nasze odkrycia sugerują, że przyjmowanie suplementów kwasu foliowego przed zajściem w ciążę może stanowić niedrogi sposób na zmniejszenie ryzyka cukrzycy ciążowej – powiedział dr Cuilin Zhang z National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), jeden z autorów badania.

Badacze nie stwierdzili natomiast związku między spożywaniem pokarmów zawierających duże ilości kwasu foliowego a obniżonym ryzykiem cukrzycy ciążowej.

W artykule opublikowanym w “Diabetes Care” przytoczono również wcześniejsze badania, pokazujące, że suplement kwasu foliowego jest łatwiej wchłaniany do organizmu w porównaniu z naturalnie występującą formą witaminy. Naukowcy zauważyli również, że poprzednie badania wykazały, iż niedobór kwasu foliowego jest związany z opornością na insulinę, co może poprzedzać rozwój cukrzycy typu 2 u kobiet niebędących w ciąży.

Cukrzyca ciążowa jest następstwem zbyt wysokiego wzrostu stężenia glukozy (cukru) we krwi. Zwiększa ona ryzyko cięcia cesarskiego i zaburzeń ciśnienia krwi w czasie ciąży. Podnosi również ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2 w późniejszym życiu. U niemowląt cukrzyca ciążowa zwiększa prawdopodobieństwo dużej masy ciała i otyłości w dzieciństwie i życiu dorosłym.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Jakie kryteria powinien spełniać idealny gabinet stomatologiczny?

Kompleksowa obsługa, indywidualne podejście i najwyższa jakość świadczonych