Jest nie tylko popularnym napojem, ale też częstym przedmiotem badań naukowych. Co można przeczytać na temat prozdrowotnego działania kawy w najnowszych doniesieniach?
Kawa może pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów
Chcąc zrzucić nadmiarowe kilogramy, miliony osób na całym świecie próbują diet eliminacyjnych, podczas gdy dietetycy przypominają, że najlepiej jeść w sposób zbilansowany i pamiętać o codziennej porcji ruchu. Dzięki naukowcom z hiszpańskiej Granady wiemy od niedawna, że w codziennym jadłospisie warto przewidzieć też miejsce dla kawy. Jej regularne spożycie może wspierać odchudzanie, zwłaszcza u osób aktywnych, które sięgną po kawę na pół godziny przed treningiem. Porcja kofeiny przyjęta przed ćwiczeniami przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej [1].
Dodatkowo, jak dowiedziono w analizach prowadzonych we Francji, kawa stymuluje procesy trawienne, produkcję hormonów żołądkowo-jelitowych i kwasu chlorowodorowego w żołądku. Na perystaltykę w jelicie grubym może działać mniej więcej tak samo jak porcja płatków zbożowych i aż o 60% lepiej niż szklanka wody, przyznają badacze z Paryża i Strasburga. Według naukowców może mieć także działanie przeciwzapalne [2].
Kawa ma działanie przeciwzapalne i antynowotworowe
Przeciwzapalne właściwości kawy to kolejne zagadnienie, które inspiruje naukowców do poszukiwań. Procesy zapalne odpowiadają za szereg groźnych chorób w naszym organizmie, ale możemy ograniczać ich rozwój także pijąc kawę – zapewnia zespół badawczy z Baylor College of Medicine w Houston.
Za tym stwierdzeniem stoją miesiące badań poświęconych mikroflorze jelitowej. W jelitach kawoszy naukowcy znaleźli więcej bakterii z rodzaju Faecalibacterium, mających działanie przeciwzapalne. Porównując pacjentów pijących różne ilości kawy, zauważyli oni, że do poprawy składu flory jelitowej wystarczy codzienna dawka kofeiny powyżej 82,9 mg [3], czyli mniej więcej jedna filiżanka kawy. Gdy dołożymy do niej drugą lub trzecią, według naukowców z chińskiego Shenyang możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór. Wyniki przeprowadzonych przez nich badań dowodzą, że mężczyźni, którzy piją więcej niż dwie filiżanki kawy dziennie, zapadają na raka prostaty o 9% rzadziej niż pijący jedną filiżankę lub ani jednej. Tu znów wszystko sprowadza się do możliwych przeciwzapalnych właściwości kawy, a także jej potencjalnie korzystnego wpływu na metabolizm glukozy [4].
Kawa zapewnia dłuższe życie i przyjemniejszą starość
Do takich wniosków doszedł zespół badaczy z Edith Cowan University w Perth, stawiając znak równości między regularnym piciem kawy a sprawnością poznawczą w starszym wieku. Prowadzone przez naukowców badania wykazały, że zwiększenie spożycia kawy z jednej do dwóch filiżanek dziennie może obniżyć pogorszenie funkcji poznawczych o 8% na przestrzeni kilkunastu miesięcy. Wytłumaczeniem tego zjawiska może być doniesienie, że kawa może spowalniać akumulację szkodliwego dla mózgu amyloidu [5]. Jeśli więc ten napój jest przepisem na lepszą jesień życia, może być także łatwym sposobem na długowieczność.
Trwają liczne badania nad wpływem kawy na serce, a każda kolejna analiza upewnia nas tylko w tym, że warto po kawę sięgać regularnie. Pijąc dwie-trzy filiżanki kawy dziennie, zmniejszamy ryzyko chorób serca nawet do 15%, przekonują naukowcy z australijskiego Melbourne. Wniosek ten wysnuli z analiz bazy ponad pół miliona pacjentów pijących kawę na co dzień [6].
Wpływ kawy na zdrowie to niezwykle szeroki temat, który co jakiś czas podejmują kolejne grupy naukowców. Pomimo różnic ilościowych w wynikach poszczególnych analiz, eksperci są zgodni co do tego, że umiarkowane ilości kawy nie szkodzą, nawet pite codziennie przez lata. Ilość 3-5 filiżanek kawy dziennie została oceniona za bezpieczną już ponad 10 lat temu przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności [7].
xxx
W 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia Fundacja “Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” zainicjowała program informacyjno-edukacyjny „Kawa i zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl.
Piśmiennictwo:
[1] Ramirez-Maldonado M. i in., Caffeine increases maximal fat oxidation during a graded exercise test: is there a diurnal variation?, Journal of the International Society of Sport Nutrition, https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-020-00400-6 [dostęp 9.05.2022 r.]. [2] Nehling A., Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract: A Narrative Review and Literature Update, MDPI, https://www.mdpi.com/2072-6643/14/2/399 [dostęp 24.05.2022 r.]. [3] Marin V., Study: Coffee drinkers have higher levels of anti-inflammatory gut bacteria, https://www.naturalnews.com/2021-10-11-coffee-drinkers-higher-levels-anti-inflammatory-gut-bacteria.html [dostęp: 8.05.2022 r.]. [4] Chen X. i in., Coffee consumption and risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis, BMJ Open, https://bmjopen.bmj.com/content/11/2/e038902 [dostęp 24.05.2022 r.]. [5] Gardener S. L. i in., Higher Coffee Consumption Is Associated With Slower Cognitive Decline and Less Cerebral Aβ-Amyloid Accumulation Over 126 Months: Data From the Australian Imaging, Biomarkers, and Lifestyle Study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34867277/ [dostęp 24.05.2022 r.]. [6] Napoli N., Good News for Coffee Lovers: Daily Coffee May Benefit the Heart, American College if Cardiology, https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2022/03/23/17/55/Good-News-for-Coffee-Lovers-Daily-Coffee-May-Benefit-the-Heart [dostęp: 8.05.2022 r.]. [7] EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011). EFSA Journal 2011:9(4):2053 [24 pp.]Przeczytaj także:
Kawa bez cukru znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę