6 przepisów na dania z papryki, cukinii i bakłażana

6 przepisów na dania z papryki, cukinii i bakłażana

Fot. pixabay.com

Początek jesieni to sezon na pyszne, soczyste, polskie warzywa ciepłolubne. Jak najlepiej wykorzystać je w jesiennych potrawach i zachować ich moc na zimę? Oto 6 przepisów na dania z papryki, cukinii i bakłażana.

Wczesna jesień to czas, kiedy możemy cieszyć się pełnią smaków świeżych, krajowych warzyw ciepłolubnych. Warto jednak pamiętać, że dzięki przetworzeniu możemy z nich korzystać także zimą. Zarówno w jesiennych, świeżych daniach, jak i w słoikach, papryki, cukinie i bakłażany potrafią zachwycić.

Oto kilka przepisów na potrawy z papryki, cukinii i bakłażana.

Grillowana fiesta z warzyw

Nic nie kojarzy się bardziej z latem niż grill. Pokrojone w plastry papryki, cukinie i bakłażany stają się idealnym dodatkiem do mięs i ryb. Skropione oliwą, posolone, z odrobiną czosnku i ziół, zdobywają serca wielbicieli grillowych smakołyków.

Sałatka z grillowanych warzyw

Po upieczeniu warzyw na grillu można je pokroić w kostkę i dodać do świeżej sałaty, pomidorków koktajlowych, sera feta i ulubionych nasion. Doprawione sosem na bazie oliwy, musztardy, miodu i octu balsamicznego to prawdziwa eksplozja smaków.

Czytaj też: Przetwory owocowo-warzywne – moda czy konieczność?

Lekkie dania z bakłażana

Bakłażan doskonale sprawdza się w roli głównego składnika dania. Można go nadziać mięsem mielonym z warzywami, przygotować w formie zapiekanki lub jako bazę dla wegetariańskich burgerów.

Pikantne papryki w zalewie

Pokrojone w słupki papryki zanurzone w zalewie octowej z dodatkiem czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego, to idealny dodatek do zimowych obiadów. Pikantne i chrupiące — idealnie komponują się z mięsami i zupami.

Cukinia w musie pomidorowym

Pokrojona w kostkę cukinia, duszona razem z pomidorami, czosnkiem i ziołami, a następnie przelana do słoików, to świetna baza do zimowych zup i sosów.

Czytaj też: 5 warzyw, których nie może zabraknąć na twoim stole. Jak je przyrządzić?

Bakłażan w oleju

Kawałki bakłażana, grillowane lub smażone, a następnie zanurzone w oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku, chili i świeżych ziół, to prawdziwy rarytas na zimowe wieczory. Doskonałe jako przekąska czy dodatek do kanapek.

Źródło informacji: Moc Polskich Warzyw

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Radioterapia adaptacyjna — nowa jakość w leczeniu promieniami

Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach jest pierwszym ośrodkiem w Polsce, w którym chorzy na nowotwory są od tygodnia leczeni przy użyciu nowej, bardzo precyzyjnej metody naświetlania – radioterapii adaptacyjnej. Do tej pory skorzystało z niej dwoje pacjentów, ale kolejni są już przygotowywani do zabiegów.