Pochodzi z Ameryki Północnej. Smakuje jak słodkawy orzech lub kasztan. Jest idealny do potraw na lunch lub jako przekąska. Czym wyróżnia się wśród warzyw bulwiastych?
Nie ma co ukrywać: lubimy warzywa bulwiaste. W wielu domach ziemniaki wraz z mizerią i kotletem schabowym to stały gość niedzielnych obiadów. Ze słodkich czasów dzieciństwa wspominamy knedle i kluski leniwe okraszone bułką tartą. Dzięki batatom przygotowujemy zdrowszą, pieczoną wersję frytek. W ostatnim czasie w menu coraz większej liczby restauracji znajdziemy także dania z topinamburem.
Smak i właściwości prozdrowotne topinamburu
Jedni porównują delikatny smak topinamburu do orzechów, drudzy do karczochów, jeszcze inni – kasztanów. Jego walory smakowe doceniają wielbiciele gotowania, a dietetycy i lekarze zwracają uwagę na właściwości prozdrowotne. To obowiązkowa pozycja w diecie osób z objawami insulinooporności, ponieważ reguluje poziom glukozy we krwi. Topinambur jest polecany chorym na cukrzycę i osobom z podwyższonym poziomem cholesterol, ze względu na zawartość inuliny, prebiotyku o niskiej kaloryczności. W składzie topinamburu znajdziemy też minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk, oraz witaminy z grupy B. Niezależnie od tego, czy jest podawany w wersji surowej, gotowanej czy pieczonej, sięgamy po niego zarówno chcąc sprawić przyjemność kubkom smakowym, jak i w trosce o swoje zdrowie.
Topinambur na talerzu
O ile bataty bez problemu kupimy w markecie, o tyle w przypadku topinamburu trzeba wiedzieć, gdzie go szukać. W dobie zakupów online ratują nas wirtualne targi, np. www.lokalnyrolnik.pl. Znajdziemy tam warzywa z polskich upraw oraz gotowe dania, np. pasztet z topinamburu z zielonym groszkiem. Rzemieślnicze dobra od rolników i wytwórców zrzeszonych w ramach Lokalnego Rolnika można odebrać z punktów stacjonarnych oraz bezpośrednio od kuriera na terenie całej Polski.
Od czego najlepiej rozpocząć przygodę z topinamburem?
- Od chrupiących frytek – wystarczy pokroić warzywo na paski, doprawić pieprzem, solą i olejem ryżowym, a następnie włożyć do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze 170 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Poszukującym alternatywy dla ziemniaczanego purée polecamy mus z topinamburu. Obrane ćwiartki przesmaż na oleju z cebulą i czosnkiem, zalej w rondlu wywarem warzywnym i śmietaną kremówką, zakrywając topinambur w ¾, gotuj przez 20 minut, by na koniec zmiksować na gładką masę z dodatkiem soli i szczypty cukru. Mus sprawdzi się na obiad w towarzystwie ryby i surówki, ale również jako przekąska – idealnie komponuje się z surową marchewką lub selerem naciowym.
- Wegetarianom na chłodne dni polecamy rozgrzewające leczo. Klasyczny przepis na węgierską potrawę wzbogać o pokrojony w plastry topinambur, koniecznie doprawiając całość chilli i świeżą kolendrą.
***
LokalnyRolnik.pl to Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce. We Wrocławiu, Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z punktów odbioru.