7 warzyw, które doskonale nadają się do grillowania

7 warzyw, które doskonale nadają się do grillowania

Grillowanie warzyw to nie tylko sposób na urozmaicenie posiłku, ale także szereg korzyści zdrowotnych. Pod warunkiem, że wiemy, jakie warzywa można grillować.

Wysoka temperatura i naturalne źródło ognia pozwalają wydobyć z warzyw inną gamę smaków i zapachów niż podczas tradycyjnego smażenia czy pieczenia w piekarniku. Po wrzuceniu na ruszt warzywa nabierają przyjemnego wędzarniczego aromatu, a karmelizacja pomaga wydobyć ich naturalną słodycz. W przeciwieństwie do gotowania, które zazwyczaj trwa długo, a woda, w której zanurzone są warzywa wymywa z nich cenne składniki, podczas grillowania warzywa zachowują swoje wartości odżywcze. Bo grillowanie to krótki proces, nieprzekraczający 10 minut, dzięki czemu wiele witamin i mikroelementów zostaje zachowanych.

Które warzywa można grillować?

  • Cukinia – pokrój ją w talarki, grilluj do chwili, aż pojawią się na niej odciśnięte prążki rusztu. To delikatne warzywo bez obaw można jeść na surowo, dlatego chwila na ruszcie i gotowe!
  • Cebula – doskonała pod postacią szaszłyków. Delikatnie zwilżona oliwą i oprószona ziołami, nada wyrazistego smaku potrawom z ryb i mięsa.
  • Papryka – to prawdziwa królowa lata! Grillowanie nadaje jej wyrazisty słodki smak. Skórka odchodzi od miąższu, przez co z przyjemnością zjedzą ją dzieci.
  • Pomidory – spróbuj grillowanych nadziewanych pomidorów. Wystarczy, że wydrążysz ich środek, który napełnisz tartą cukinią, posiekaną cebulą, odrobiną tartego sera i przyprawami. Kilka minut na grillu i pyszna przekąska gotowa.
  • Marchew – przekrojone wzdłuż i zanurzone w marynacie z miodu, sosu sojowego, odrobiny czosnku i imbiru kawałki marchewki staną się orientalnym dodatkiem do dania głównego.
  • Bakłażan – doskonale nadaje się do przygotowania bliskowschodniego specjału, który coraz częściej można spotkać w ofercie polskich restauracji. Mowa o baba ghanoush – paście lub formie dipu z grillowanego bakłażana i pasty sezamowej.
  • Pieczarki – te uniwersalne grzyby można grillować w formie szaszłyka, sauté lub nadziewane. Wbrew pozorom dostarczają licznych witamin i składników mineralnych, a do tego wspaniale smakują. Bez obaw można podawać je też dzieciom.

O czym warto pamiętać?

Poniżej znajdziesz kilka przydatnych trików, dzięki którym zachwycisz zaproszonych gości smakiem grillowanych warzyw.

  • Nie żałuj oliwy – dzięki niej unikniesz przywierania. Jednocześnie pozwolisz, by naturalny smak warzyw stał się wyraźniejszy. Zawarte w nich witaminy rozpuszczalne w tłuszczach łatwiej będą się przyswajały.
  • Gdy nie masz czasu pilnować i co chwila przewracać warzyw, możesz ugotować je na grillu na parze! Wystarczy, że umyte i przyprawione warzywa zawiniesz dość luźno w folię aluminiową. Pakunki umieść na grillu i poczekaj 12-15 minut. Ta metoda sprawdzi się do większości warzyw korzeniowych, a także młodych ziemniaków.
  • Pamiętaj o przyprawach – odrobina soli, pieprzu to podstawa, którą możesz wzbogacić o rozmaryn, ostrą paprykę, tymianek, oregano czy kurkumę, suszony imbir, a także gałkę muszkatołową. Możesz skorzystać z gotowych mieszanek, ale te własne dają dużo więcej frajdy.
  • Nie zapomnij o sosach i dodatkach! Posyp warzywa posiekanym parmezanem lub pokruszoną fetą, cukinia zaś doskonale pasuje z kozim serem. Warzywa z grilla są świetne z sosem czosnkowym, aromatyczną salsą z awokado czy glazurowane w occie balsamicznym i miodzie.

Grillowanie to sposób na miłe wspólne spędzanie czasu. Dzięki dobrze wybranym produktom tak przygotowany posiłek może być też zdrowy i smaczny. Zadbaj, by połowę tego, co nakładasz na talerz podczas przyjęcia w ogrodzie, stanowiły warzywa. W pełni sezonu i umiejętnie przyrządzone smakują najlepiej!

W warzywach jest moc!

Z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki RP powstała kampania „Moc Polskich Warzyw”, w której uczestniczą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania stawia na promocję sezonowych, lokalnych warzyw, uprawianych w polskich gospodarstwach, jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło informacji: BRANDMATES Sp. z o.o.

Przeczytaj także:

Osiem sposobów na zdrowego grilla

Smacznie, zdrowo i kolorowo, czyli sezonowe owoce i warzywa w roli głównej

Letnie warzywa i owoce – jedzmy je na zdrowie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Radioterapia adaptacyjna — nowa jakość w leczeniu promieniami

Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach jest pierwszym ośrodkiem w Polsce, w którym chorzy na nowotwory są od tygodnia leczeni przy użyciu nowej, bardzo precyzyjnej metody naświetlania – radioterapii adaptacyjnej. Do tej pory skorzystało z niej dwoje pacjentów, ale kolejni są już przygotowywani do zabiegów.