Grillowane warzywa — poznaj 5 prostych przepisów

Grillowane warzywa — poznaj 5 prostych przepisów

Sezon grillowy w pełni. Poznaj 5 prostych przepisów na grillowane warzywa, które pozwolą ci poczuć smak wiosny i lata w najlepszym wydaniu. Zaplanuj je nie tylko jako dodatek do mięs.

Grillowane warzywa to doskonały sposób na urozmaicenie menu podczas letnich spotkań. Polskie warzywa dostępne dostarczają nie tylko świeżego smaku, ale i wartości odżywczych, które wzbogacą każdą potrawę. Czerwiec to sezon na polskie papryki, cukinie i bakłażany. Na rynku są już także młode marchewki, fasolka szparagowa i brokuły. Zainspiruj się naszymi przepisami i stwórz własne warzywne kompozycje, odkrywając smak grillowanych warzyw na nowo.

1. Grillowana papryka z fetą i oliwkami

      Składniki:

      • 3 czerwone polskie papryki
      • 100 g sera feta
      • 10 oliwek, przekrojonych na pół
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka oregano
      • sól morska, świeżo mielony pieprz

      Przygotowanie:

      1. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i skrop oliwą z oliwek.
      2. Grilluj papryki przez około 10-15 minut, aż skórka się zrumieni i łatwo będzie ją zdjąć.
      3. Po ostygnięciu usuń skórkę, ułóż papryki na talerzu, dodaj pokruszoną fetę i przekrojone oliwki.
      4. Skrop oliwą z oliwek, posyp oregano, solą i pieprzem.

      2. Grillowane pieczarki z czosnkiem i ziołami

      Składniki:

      • 500 g polskich pieczarek
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 ząbki czosnku, posiekane
      • 1 łyżeczka świeżego tymianku
      • 1 łyżeczka natki pietruszki
      • sól morska, pieprz

      Przygotowanie:

      1. Pieczarki oczyść i odetnij końcówki nóżek.
      2. W misce wymieszaj oliwę z czosnkiem, tymiankiem, pietruszką, solą i pieprzem.
      3. Dodaj pieczarki i dokładnie obtocz je w marynacie.
      4. Grilluj przez około 8-10 minut, obracając, aż będą miękkie i lekko zrumienione.

      3. Grillowane młode ziemniaki z ziołowym masłem

      Składniki:

      • 500 g młodych polskich ziemniaków
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • sól, pieprz
      • 50 g masła
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • 1 łyżka świeżego koperku

      Przygotowanie:

      1. Młode ziemniaki wyszoruj i przekrój na pół.
      2. Wrzuć je na kilka minut do wrzącej, osolonej wody.
      3. Odcedź, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
      4. Grilluj przez około 15 minut, aż będą złociste.
      5. W misce wymieszaj roztopione masło z pietruszką i koperkiem.
      6. Skrop ziołowym masłem grillowane ziemniaki tuż przed podaniem.

      Czytaj też: 6 przepisów na dania z papryki, cukinii i bakłażana

      4. Grillowane cukinie z sosem jogurtowo-czosnkowym

      Składniki:

      • 2 polskie cukinie, dostępne od końca czerwca
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • sól morska, pieprz
      • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
      • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
      • sok z 1/2 cytryny
      • świeże listki mięty

      Przygotowanie:

      1. Cukinie pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
      2. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
      3. Grilluj przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą lekko zrumienione.
      4. W misce wymieszaj jogurt, czosnek, sok z cytryny i świeże listki mięty.
      5. Podawaj grillowane cukinie z sosem jogurtowo-czosnkowym.

      Czytaj też: 7 warzyw, które doskonale nadają się do grillowania

      5. Grillowane bakłażany z pastą tahini

      Składniki:

      • 1-2 polskie bakłażany, dostępne od końca czerwca
      • 3 łyżki oliwy z oliwek
      • 2 łyżki pasty tahini
      • Sok z 1/2 cytryny
      • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
      • sól, pieprz

      Przygotowanie:

      1. Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm.
      2. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
      3. Grilluj przez około 5 minut z każdej strony, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
      4. W misce wymieszaj pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz.
      5. Podawaj grillowane bakłażany z pastą tahini.

      Więcej przepisów na wyjątkowe dania z polskich warzyw znajdziesz tutaj.

      Leave a Reply

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      You may also like

      Poznaj nowość Vichy: krem Liftactiv B3 na noc

      Noc, choć często nie docenia się jej roli w codziennej pielęgnacji, jest momentem, gdy nasza skóra odzyskuje blask i witalność. Naukowcy zajmujący się chronobiologią — nauką o rytmach dobowych, w jakich funkcjonuje człowiek, dowodzą, że to właśnie po zmierzchu skóra jest najbardziej aktywna i uruchamia szereg procesów służących jej odnowie i regeneracji.