Słodkawy pasternak, korzenny topinambur, szparagowa skorzonera, gorzkawy jarmuż, ostra brukiew, kolorowe marchewki. Tomasz Purol, szef kuchni Blow Up Hall w poznańskim Starym Browarze wie najlepiej, jak wyczarować z nich smakowite dania.
Autor książki “Warzywniak. Zapomniane smaki” poprowadził dzisiaj warsztaty kulinarne, zorganizowane przez Wydawnictwo Pascal w salonie wystawowym Miele w Warszawie. Pod jego okiem zaproszeni dziennikarze i blogerzy kulinarni przygotowali pięć różnych potraw, które później z apetytem skonsumowaliśmy przy wspólnym stole, pięknie nakrytym białym obrusem 🙂
W ruch poszły noże, którymi trzeba było obrać, a później pokroić warzywa, które królowały w staropolskiej kuchni, a potem zostały zapomniane. Tomasz Purol, zwycięzca 5. edycji programu Top Chef, który zachwycił jurorów wyjątkową wyobraźnią i umiejętnością łączenia pozornie odległych od siebie smaków, zaraził nas swoim gustem kulinarnym.
Pewnie jesteście ciekawi, jakie dania wyszły spod jego i naszych rąk?
Krem z pasternaku z pikantną wieprzowiną (z polędwiczek) i oliwą z zielonej pietruszki
Smażona krewetka z kaszą jaglaną i purée z jarmużu
Frytki z brukwi z sosem tatarskim
Gotowana skorzonera z purée z gruszki i chrupkami z kaszy gryczanej
Karmelizowany topinambur z purée z żurawiny
Wszystkie potrzebne składniki przygotowywane były na miejscu, z sosem tatarskim włącznie. Nie wierzycie? To rzućcie, proszę, okiem na poniższe zdjęcie.
Z prawej nasz mistrz – Tomasz Purol
Przepisy na super dania z zapomnianych warzyw znajdziecie w przepięknie wydanej książce “Warzywniak. Zapomniane smaki” Wydawnictwa Pascal (www.pascal.pl). Zachęcam do wykorzystania ich w waszej kuchni. Czekają was niezapomniane doznania smakowe 🙂