Modyfikacja flory bakteryjnej może wzmocnić skuteczność leczenia raka

Modyfikacja flory bakteryjnej może wzmocnić skuteczność leczenia raka

Fot. Pixabay.com

Czy bakterie wesprą nas w walce z nowotworami? Trwają badania, które mają przynieść jednoznaczną odpowiedź na to pytanie.

Mikrobiom jelitowy, czyli ogół mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy, od wielu lat jest przedmiotem badań. Przeciętnie zawiera on ponad tysiąc różnych szczepów bakterii. Ich liczba jest średnio dziesięciokrotnie większa od liczby komórek w organizmie dorosłego człowieka. Okazało się, że mikrobiom, przez wiele lat niedoceniany, ma wpływ na wiele procesów organizmu, w tym na trawienie, gospodarkę hormonalną, produkcję witamin czy utrzymanie równowagi układu odpornościowego. Zaburzenia mikrobioty, nazywane fachowo dysbiozą jelitową, występują nie tylko pod wpływem antybiotykoterapii, ale również w przebiegu procesów zapalnych.

Nadal nie wiadomo, w jaki sposób mikrobiom wpływa na funkcję układu odpornościowego. Obecnie trwają jednak badania nad próbami wzmocnienia odpowiedzi na terapie antynowotworowe właśnie poprzez modyfikację składu flory jelitowej.

Amerykańscy badacze postanowili ocenić, czy skład mikrobioty wpływa na skuteczność radioterapii. W tym celu myszy z czerniakiem złośliwym poddawano napromienianiu pojedynczej zmiany z podaniem lub bez podania wankomycyny (antybiotyk modyfikujący skład mikrobioty). Okazało się, że połączenie radioterapii z antybiotykoterapią przyniosło najlepszy efekt przeciwnowotworowy, zwiększało miejscową skuteczność radioterapii oraz powodowało regresję pozostałych zmian nowotworowych. Eksperyment powtórzono również na mysim modelu raka płuca, wykazując podobny efekt.

Obecnie trwa badanie kliniczne oceniające skuteczność połączonej terapii wankomycyną i stereotaktyczną radioterapią u chorych na raka płuca.

Źródło: Polska Liga Walki z Rakiem, www.medscape.com

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

You may also like

Dieta roślinna najskuteczniej łagodzi objawy COVID-19

W czasopiśmie naukowym „BMJ Nutrition, Prevention & Health”