25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. I choć oczywiście nie jest to ani święto najstarsze, ani wolne od pracy, to niewątpliwie należy do najprzyjemniejszych. Bo kto nie kocha makaronu w aromatycznym sosie, którego smak idealnie uzupełnia kieliszek wina?
Dzisiaj chcemy was zachęcić do samodzielnego przyrządzenia potraw z makaronu. Próbujcie na zdrowie!
Bolognese i czerwone wytrawne wino
Bolognese, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z włoskiej Bolonii, a przy tym jest nieustannie jednym z najpopularniejszych mięsnych włoskich sosów, który według najstarszych włoskich kucharek powinien gotować się najlepiej około czterech godzin! Bazuje na soczystym, drobno siekanym lub mielonym mięsie wieprzowym bądź wołowym, marchwi, selerze, pietruszce, oliwie, pomidorach i czerwonym winie. Nie dziwi więc, że smak dania idealnie uzupełni ten sam trunek. Można tutaj połączyć przyjemne z pożytecznym: część butelki wina powędruje do sosu, a reszta do kieliszka. Do bolognese szczególnie polecamy wytrawne wino o wyważonej kwasowości (np. Panul Carmenere).
Co ciekawe, według włoskiej tradycji z bolognese nie należy podawać makaronu spaghetti, a tagliatelle lub pappardelle, czyli wstążki, które lepiej utrzymają sos.
Makaron z kurkami i lekkie białe wino
W Polsce – kraju, gdzie grzyby to jedno z dóbr narodowych, sezon na kurki po prostu trzeba wykorzystać! Oprócz jajecznicy, marynowania czy risotto, pieprzniki jadalne (to oficjalna nazwa kurek) świetnie sprawdzą się do prostego sosu na bazie słodkiej śmietanki, szalotki i natki pietruszki. Idealnie będą też smakować w towarzystwie makaronu spaghetti, posypanego parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Jest to koncept prosty, ale odrobinę ciężko strawny, dlatego polecamy do niego wino lekkie, o bukiecie z nutami mineralnymi (np. Panul Sauvignon Blanc).
Sos serowy i zrównoważone czerwone wino
Sos serowy, tworzony często na bazie najprostszego beszamelu, to raj dla fanów zdecydowanych smaków. W zależności od rodzajów dodanego sera, a także ich proporcji, możemy uzyskać zupełnie różne dania! Warto eksperymentować, a jako bazę zawsze mieć przygotowany aromatyczny ser, który ładnie się topi. Idealnie sprawdzą się sery z pleśnią np. Gorgonzola, a także cheddar. Do tego makaron fusilli, czyli świderki lub penne, czyli skośne rurki, odrobina chilli lub pieprzu kajeńskiego oraz kilka pomidorków cherry dla przełamania smaku – i mamy wspaniałe danie na jesienny wieczór. W kieliszku za to powinien znaleźć się trunek o zrównoważonym i nieprzytłaczającym smaku. Świetną propozycją będzie czerwone Cabernet Sauvignon o bogatym bukiecie dojrzałych owoców z subtelną wanilią i korzenną nutą w tle.
Uwaga! To danie jest wysoko kaloryczne, więc nie polecamy jeść go na co dzień, choć wiemy, że czasem trudno mu się oprzeć.
Zapiekanka makaronowa i wytrawne egzotyczne wino
A może zupełnie nowa forma? Cresti di galli, czyli tzw. makaron kolanka z falbanką, z soczystym kurczakiem, pieczarkami w kremowym sosie, a wszystko posypane serem i zapieczone w piekarniku – to się nie może nie udać! To tak wdzięczne danie, że można do niego dodać dowolne warzywa, zarówno te ulubione, jak i zalegające w lodówce. Miłośnicy kuchni wegetariańskiej kurczaka mogą zamienić na tofu. Wystarczy zatem odrobina kreatywności, a może okazać się, że powstanie nie tylko pyszny obiad, ale także w duchu zero waste! Do makaronu z delikatnie przypieczonym serem idealnie pasować będzie wino wytrawne, o lekko słodkim aromacie wanilii (np. Panul Chardonnay).
Mamy nadzieję, że po tej lekturze nie tylko masz kilka pomysłów na makarony w różnej postaci, ale co najmniej część z nich wykorzystasz! Dołącz do celebracji Światowego Dnia Makaronu, choć pasta, jak wiadomo, smakuje doskonale nie tylko od święta.