Jakie owoce i warzywa Polacy lubią najbardziej?

Jakie owoce i warzywa Polacy lubią najbardziej?

Jak wynika z badań Kantar, w kwietniu, kiedy rozpoczął się sezon na polskie owoce jagodowe, co czwarty (25%) Polak jadł truskawki pochodzące z upraw szklarniowych. Wzrosło również spożycie malin – o 3% w stosunku do marca, kiedy jadło je 16% polskich konsumentów. Wśród warzyw na polskich stołach królowały cebula, marchew i pomidory.

Na kolejnych miejscach w grupie owoców znalazły się borówki (16%) i czarna porzeczka, dostępna obecnie pod postacią przetworów i mrożonek. Deklaracje spożycia aronii (12%) utrzymują się na stabilnym poziomie od czerwca zeszłego roku. Biorąc pod uwagę wszystkie owoce, najpopularniejszym owocem w kwietniu było jabłko, którego konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie zadeklarowało 9 na 10 Polaków (89%). 9% Polaków jadło je codziennie, a dalsze 18% 4-5 razy w tygodniu. Na drugim miejscu znalazły się gruszki, które jadł co trzeci (34%) badany. Spożycie gruszek jest nieco niższe niż w lutym i o wiele niższe (o 8 punktów procentowych) niższe niż przed rokiem.

W maju rozpoczną się ich zbiory upraw spod tuneli i osłon. W czerwcu jagoda kamczacka, agrest, maliny, w lipcu borówki, czarna i czerwona porzeczka, w sierpniu aronia, jeżyny, we wrześniu uprawiane w Polsce z dużym powodzeniem minikiwi. To owoce o wyjątkowych walorach prozdrowotnych. Świeże możemy spożywać codziennie od wiosny do jesieni. Jesienne odmiany truskawek będą z nami do listopada.

Cebula, marchew i pomidory

Najpopularniejszym warzywem w kwietniu, tak jak w poprzednich miesiącach, była cebula, której konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie zadeklarowało 9 na 10 Polaków (91%). Na drugim miejscu wśród polskich warzyw znalazła się marchew, którą jadło 88% badanych, a na trzecim pomidory, których próbowało 87%.

Konsumpcja cebuli, marchwi, pomidorów, a także ogórków, papryki i kapusty jest wysoka przez cały rok. To ulubione warzywa Polaków, które dostępne i jedzone są niezależnie od sezonu. Na podobnym poziomie jak przed rokiem kształtowały się deklaracje konsumpcji cebuli dymki (63%) i rzodkiewki (58%). Spadło natomiast spożycie sałaty (63%), kalafiora (37%) i brokułów (36%).

Co do śniadania, obiadu i kolacji?

Polacy najczęściej jedzą warzywa i owoce na obiad – tak mówi 92% osób, które w ogóle jadły ten posiłek. 77% deklaruje, że w dniu poprzedzającym badanie jadło warzywa i owoce na śniadanie, natomiast 69% na kolację. Na drugie śniadanie warzywa i owoce spożywało 64% Polaków, natomiast na przekąskę – 56%. Najmniej Polaków jadło warzywa i owoce na podwieczorek (53%).

Najbardziej wartościowym pod względem zawartości warzyw i owoców posiłkiem Polaków jest obiad. Obiad 45% badanych co najmniej w połowie składa się z warzyw i owoców. Ciekawie kształtuje się udział warzyw i owoców w przekąskach. 20% składa się wyłącznie z warzyw i owoców (i jest to najwyższy wynik ze wszystkich posiłków), jednak jednocześnie 44% nie zawiera warzyw i owoców w ogóle. Najrzadziej (26%) co najmniej połowę posiłku stanowiły warzywa i owoce w przypadku kolacji.

Ile warzyw i owoców kładziemy na talerzu?

Jedynie 14% Polaków odżywiało się w kwietniu zgodnie z zaleceniami dietetyków dotyczącymi spożywania właściwej ilości warzyw i owoców. Co trzeci (31%) badany odżywiał się nieco gorzej, ale warzywa i owoce są składnikiem większości jego posiłków i zdarza się, choć zbyt rzadko, że stanowią jego połowę. 56% Polaków ma dietę zbyt ubogą w warzywa i owoce, przy czym u 39% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). 17% badanych jadło bardzo mało warzyw i owoców, a nawet nie jadło ich wcale.

Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public, wskazuje na niedostateczny udział warzyw i owoców w diecie przeciętnego Polaka. Jednocześnie podkreśla, że wiosna sprzyja poprawie jakości naszej diety. A to oznacza, że z każdym dniem będziemy się odżywiać zdrowiej.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Sprawdź, czy ty też jesteś meteopatą

Jak nasz organizm reaguje na zmianę pogody i