Często się objadasz? Sprawdź, co ci za to grozi

Często się objadasz? Sprawdź, co ci za to grozi

Fot. Pixabay.com

Nie tylko nadwaga i otyłość są konsekwencją niewłaściwej diety. Sprawdź, co ci grozi, jeśli często się objadasz.

Czy wiesz, jak reaguje twój organizm, kiedy często się objadasz? Naukowcy to sprawdzili. Oto ich najważniejsze wnioski.

  • Twój przełyk wypełnia się dodatkową ilością kwasu żołądkowego, co może prowadzić do zgagi.
  • Twoje serce przyspiesza, aby podnieść metabolizm i strawić nadmierną ilość jedzenia.
  • Twój żołądek się rozszerza, aby to jedzenie pomieścić, uciska na inne organy i powoduje dyskomfort.
  • Wątroba i trzustka muszą się naprawdę wysilić, aby wyprodukować większą ilość enzymów i hormonów.

Jeśli jesteś zdrowy i okazjonalnie zjesz za dużo, na przykład podczas świąt, to nie masz czym się przejmować. Z badania australijskich naukowców z Deakin University wynika, że okazjonalne objadanie się nie przynosi groźnych skutków metabolicznych, choć trzeba zaznaczyć, że było ono prowadzone na niewielkiej próbie 22-letnich, szczupłych ochotników. Gorzej z osobami, które objadają się chronicznie, żeby nie powiedzieć nałogowo. Może się okazać, że będą potrzebowały spalaczy tłuszczu.

Jeden z testów przeprowadzonych przez australijskich badaczy naśladował trwające pięć dni świąteczne folgowanie sobie w jedzeniu, a drugi – chroniczne przejadanie się. Trwał on 28 dni. W tym czasie ochotnicy żywili się według typowej australijskiej diety, na którą składa się 55 proc. węglowodanów, 35 proc. tłuszczu i 15 proc. białka. Planowany nadmiar jedzenia był realizowany z pomocą wysokokalorycznych przekąsek, takich jak czekolada czy frytki, które dziennie zapewniały dodatkowe 1 tysiąc kalorii.

Okazało się, że krótkotrwały okres przejadania się znacząco zwiększył ilość tłuszczu wokół narządów wewnętrznych, ale nie wzrosła wyraźnie ogólna masa ciała ochotników. Nie zmieniły się również ich parametry metaboliczne. Według naukowców w krótkim terminie objadanie się prowadzi do zwiększenia masy tkanki tłuszczowej wewnątrz organizmu, co chroni przed szkodliwym zmniejszeniem wrażliwości na insulinę. W przypadku chronicznego objadania się niekorzystnym zmianom uległy i waga, i parametry metaboliczne.

Komu objadanie się szczególnie nie służy?

Jedną z grup osób, dla których objadanie się jest szczególnie groźne, są kobiety w ciąży i karmiące. Dlaczego? Naukowcy z Rutgers University w przeprowadzonych eksperymentach na myszach dowiedli, że przejadanie się w trakcie ciąży oraz karmienia prowadzi do nadwagi i otyłości matki, a może sprzyjać również otyłości u jej potomstwa, także w dorosłym wieku. Badacze odkryli, że wskutek objadania się zmianie uległy mózgi gryzoni — nabierały szczególnie silnego upodobania do niezdrowej karmy. Choć to badanie na myszach, wyniki naukowcy odnoszą też do ludzi.

– Osoby urodzone przez matki z nadwagą lub otyłością zwykle ważą więcej w dorosłości, niż dzieci matek o niższej masie ciała. Eksperymenty takie jak ten sugerują, że wyjaśnienie wykracza poza czynniki środowiskowe, takie jak nauka niezdrowych nawyków żywieniowych w dzieciństwie — mówi prof. Mark Rossi, główny autor badania. – Nadmierna podaż pokarmu w czasie ciąży i karmienia piersią wydaje się przeprogramowywać mózgi rozwijających się dzieci i być może przyszłych pokoleń – ostrzega ekspert.

Jest to więc sygnał dla przyszłych mam, aby z objadaniem się naprawdę uważały.

Podobne obserwacje poczynili badacze z Uniwersytetu w Toledo. Również podczas eksperymentów na myszach zespół ten zauważył, że gdy karmiące samice się przejadały, potomstwo w okresie młodzieńczym było bardziej zagrożone otyłością, a do tego w tej grupie częściej pojawiało się zbyt wczesne dojrzewanie.

– Dobrze wiadomo, że karmienie mlekiem modyfikowanym zwiększa ryzyko otyłości u dzieci. Nasze wyniki sugerują jednak, że gdy matki karmią piersią, ale nie spożywają umiarkowanej i zdrowej diety, może to również wiązać się ze zwiększonym ryzykiem różnych problemów zdrowotnych u potomstwa, w tym otyłości, cukrzycy, wczesnego dojrzewania płciowego oraz zmniejszonej płodności – przestrzega dr Mengjie Wang, autor publikacji.

Objadasz się w młodości? Lepiej zachowaj umiar w jedzeniu

Grupa z Massachusetts General Hospital przyjrzała się natomiast nastolatkom. Jak przypominają naukowcy, zaburzenie napadowego jedzenia powiązano już z otyłością i zespołem metabolicznym. Badacze sprawdzili jednak, czy wśród nastolatków widać korelacje między tymi przypadłościami i objadaniem się, ale jeszcze bez zdiagnozowanego zaburzenia. Analiza zdrowia i zachowań osób w wieku średnio 17 lat wskazała na tego typu związki. Objadające się nastolatki częściej miały nadmiar tłuszczu i więcej stanów zapalnych.

– U młodzieży zgłaszającej nadmierną konsumpcję pokarmów i objadanie się można było zauważyć większą ilość tkanki tłuszczowej oraz gorsze profile dotyczące zapaleń i białek produkowanych przez komórki tłuszczowe – przekonują naukowcy. – Różnice te mogą sygnalizować zwiększone ryzyko przyszłych chorób serca – ostrzegają.

Badacze z holenderskiego Uniwersytetu im. Radbouda sprawdzili natomiast, jak na ryzyko nawagi wpływa przejadanie się, obok m.in. zagłuszania jedzeniem emocji i silnego ulegania zewnętrznym pokusom skłaniającym do jedzenia. Przez dwa lata obserwowali 600 ochotników reprezentujących ogólną populację. I w tym wypadku objadanie się okazało się być szkodliwym nawykiem.

“Szczególnie osoby z silną skłonnością do “zajadania” emocji były zagrożone pojawieniem się nadwagi” – piszą autorzy badania w pracy opublikowanej na łamach pisma „Appetite”.

Dobra wiadomość jest taka, że negatywne skutki objadania się ograniczała regularna aktywność fizyczna. Ta polecana jest zresztą wszystkim, niezależnie od tego, ile jedzą.


Źródła:

https://www.mdanderson.org/publications/focused-on-health/What-happens-when-you-overeat.h23Z1592202.html

https://www.eurekalert.org/news-releases/983319

https://www.eurekalert.org/news-releases/748361

https://jeatdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40337-022-00660-4

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666312002693?via%3Dihub

https://www.eurekalert.org/news-releases/709556

Źródło informacji: Serwis Zdrowie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Radioterapia adaptacyjna — nowa jakość w leczeniu promieniami

Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach jest pierwszym ośrodkiem w Polsce, w którym chorzy na nowotwory są od tygodnia leczeni przy użyciu nowej, bardzo precyzyjnej metody naświetlania – radioterapii adaptacyjnej. Do tej pory skorzystało z niej dwoje pacjentów, ale kolejni są już przygotowywani do zabiegów.