Tych produktów Polacy chcą jeść więcej

Tych produktów Polacy chcą jeść więcej

Późna wiosna i lato to najlepszy czas na zmianę sposobu odżywiania i budowanie odporności na jesień i zimę. Codzienny jadłospis można bez większego wysiłku wzbogacić sezonowymi owocami i warzywami, które zawierają mnóstwo witamin i minerałów.

Jak wynika z badań Kantar, ponad jedna trzecia Polaków chciałaby spożywać częściej świeże warzywa i owoce. Znalazły się one na czele listy produktów, których Polacy chcą jeść więcej. – 38% badanych chciałoby spożywać więcej owoców, natomiast 37% – więcej warzyw. Dla 16% dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9% skłania się ku przetworom – mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.

Mniejszy odsetek badanych wymienia potrzebę zwiększenia produktów zawierających złożone węglowodany oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału (6%), natomiast 5% potrzebuje więcej mięsa oraz przetworów mięsnych.

Dwóch na pięciu Polaków (40%) deklaruje, że nie chce zmieniać swoich nawyków żywieniowych.

– Przed nami czas coraz lepszej dostępność świeżych produktów. Przed nami czerwiec, kiedy to zaprosimy na plantacje i damy możliwość pokazania dzieciom, jak uprawiane są owoce jagodowe. Wszyscy będą mogli spróbować, jak samodzielnie zbiera się owoce – mówi Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, plantator i producent.

Budowanie odporności dzięki owocom i warzywom

Wiosna i lato to czas na budowanie swojej odporności. To pora roku, gdy mamy najwięcej świeżych, kolorowych warzyw i owoców, które dostarczają silnych antyoksydantów i stymulują nasz układ odpornościowy do walki z infekcjami. W tym czasie do woli sięgaj po owoce jagodowe – truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny, jagodę kamczacką. Rotuj je w zależności od sezonu, by w pełni wykorzystać ich potencjał – radzi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny.

Dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl, dodaje: – Polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Lokalne, świeże, aromatyczne, pyszne, stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych superowocach mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie. Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych.

Czas na polskie superowoce!

Jak już informowaliśmy, sezon na polskie superowoce otworzyły truskawki. Ich status pokazały tegoroczne wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”, realizowanych przez firmę badawczą Kantar. Truskawki to ulubiony owoc Polaków i najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy.

– Z polskich superowoców można zrobić cuda. Mamy świetnych producentów i przetwórców, świetnych kucharzy i wiele miejsc, które warto odwiedzać. Szczególnie teraz, kiedy gastronomia czeka, by znowu odkrywać nasze kulinarne tradycje. To jest czas na polskie superowoce! – podsumowuje Mikołaj Rey, szef kuchni, zwycięzca konkursu “MasterChef – najlepsi z najlepszych”, wielki entuzjasta polskiej kuchni i promotor polskich owoców jagodowych.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Co ma wspólnego lek na cukrzycę z rakiem skóry?

Islandzcy badacze opublikowali w czasopiśmie “Journal of the American Academy of