Europejskie Biuro Regionalne WHO i Europejskie Stowarzyszenie Badań nad Wątrobą zawarły sojusz na rzecz ograniczenia dostępu do alkoholu i zmniejszenia szkód wynikających ze spożywania go.
Europa ma najwyższy poziom spożycia alkoholu na świecie. Alkohol jest również główną przyczyną zgonów w regionie (1 na 11 zgonów, 800 000 przypadków rocznie). Wśród priorytetów European Alcohol Health Alliance wymieniono zmianę cen i dostępności alkoholu, wprowadzenie ograniczeń w marketingu i reklamie, ochronę dzieci oraz etykietowanie produktów ostrzeżeniami zdrowotnymi.
W komentarzach wskazano, że choć metody ograniczania spożycia alkoholu są dobrze znane, podejmuje się zbyt mało działań w celu ich wdrożenia, a jedną z przyczyn jest intensywny lobbing rządowy. Pomimo konfliktu interesów, przemysł często wpływa na politykę dotyczącą alkoholu. Celem europejskiego sojuszu jest więc „przywrócenie równowagi w walce pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami alkoholu”.
Świadomość szkodliwości alkoholu w Europie jest bardzo niska
Podczas sympozjum otwierającego sojusz zauważono, że społeczna świadomość dotycząca szkodliwości alkoholu jest zaskakująco niska.
Badanie z 2024 r. wykazało, że 90% Europejczyków posiada wiedzę na temat roli alkoholu w chorobach wątroby, ale o jego wpływie na rozwój chorób serca i nowotworów wie tylko odpowiednio 68% i 53% ankietowanych. Zaledwie 15% badanych wiedziało o zwiększonej zachorowalności na raka piersi u kobiet spożywających alkohol.
Jak wynika z systematycznego przeglądu i metaanalizy 107 badań, błędy metodologiczne mogły wywołać fałszywe wrażenie, że umiarkowane spożywanie alkoholu jest korzystne dla zdrowia. Podkreślono również znaczący wpływ kontekstów kulturowych i lokalnych na rozpowszechnienie i wzorzec spożywania alkoholu.
Czytaj też: Nie łudź się, że alkohol pomoże ci się odchudzić
Wydaje się, że w celu zmniejszenia spożycia alkoholu konieczne będzie wdrożenie rozwiązań dostosowanych kulturowo i społecznie dla poszczególnych krajów, regionów i obszarów.
Amerykanie też nie są świadomi negatywnego wpływu alkoholu na zdrowie
Przez wiele lat uważano, że spożywanie alkoholu w umiarkowanych lub małych ilościach działa korzystnie, szczególnie dla układu sercowo-naczyniowego. Od kilku lat wiadomo, że żadna ilość alkoholu nie jest bezpieczna dla zdrowia, a Światowa Organizacja Zdrowia umieściła go na liście substancji kancerogennych. Mimo to społeczeństwo nadal nie jest świadome zagrożeń związanych ze spożywaniem alkoholu.
Tylko około 31% Amerykanów wie, że spożywanie mocniejszych alkoholi zwiększa ryzyko nowotworów. Dla piwa świadomość ta wynosiła 25%, a dla wina 20%. Ponad połowa Amerykanów nie wiedziała, jaki jest wpływ alkoholu na rozwój nowotworów, 10% uważało natomiast, że picie wina, a 2% – piwa zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Spożycie alkoholu jest jednym z najistotniejszych, po paleniu papierosów i otyłości, modyfikowalnych czynników ryzyka nowotworów, dlatego tak ważne jest uświadamianie społeczeństwa na temat jego szkodliwości. Wiedza na temat szkodliwości spożywania alkoholu jest większa u młodych osób, co daje nadzieję na zmianę nawyków spożywania alkoholu przez społeczeństwo.
Źródło: Polska Liga Walki z Rakiem, www.medscape.com, www.aacr.org