Podejrzewasz u siebie celiakię? Zbadaj się!

Podejrzewasz u siebie celiakię? Zbadaj się!

Fot. Pixabay.com

Przewlekłe bóle brzucha, nawracające biegunki, zaparcia, niedokrwistość, niski wzrost. To mogą być objawy celiakii.

Jeśli nikt nie rozpoznał jeszcze u Ciebie tej choroby, a podejrzewasz, że możesz ją mieć, zgłoś się na bezpłatny test ufundowany przez firmę Schär i rozwiej swoje wątpliwości. Bezpłatne badania w kierunku celiakii odbędą się 16 listopada w godz. 10.00-20.00 w holu przy głównym wejściu do Centrum Handlowego Westfield Arkadia mieszczącego się przy al. Jana Pawła II 82 w Warszawie.

Aby z nich skorzystać, wystarczy wypełnić prostą ankietę oceniającą ryzyko wystąpienia choroby, formularz rejestracyjny, a następnie z otrzymanym kodem SMS zgłosić się na stoisko firmy Schär. Pierwszych 250 zarejestrowanych osób zostanie przebadanych pod okiem wykwalifikowanych pielęgniarek, pozostali otrzymają testy do samodzielnego wykonania w domu. W sumie firma Schär udostępni 800 bezpłatnych testów. Na miejscu odbędą się także konsultacje z dietetykami oraz lekarzem. Uwaga! Pozytywny wynik testu nie oznacza ostatecznej diagnozy, ale stanowi podstawę do dalszej pogłębionej diagnostyki. 

Osoby zainteresowane bezpłatnym testem w kierunku celiakii mogą zarejestrować się tutaj: https://www.schaer.com/pl-pl/c/self-assessment

Co trzeba wiedzieć o celiakii

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną o podłożu genetycznym, równie często rozpoznawaną u dzieci, jak i u dorosłych. Definiuje się ją jako trwałą nietolerancję glutenu – substancji występującej w pszenicy, życie i jęczmieniu. U osób chorujących na celiakię gluten powoduje przewlekłe uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego. Wiele osób, pomimo spożywania glutenu przez długi czas, nie odczuwa żadnych dolegliwości. Niektórzy mają niecharakterystyczne objawy, takie jak bóle głowy, osteoporoza, czy problemy neurologiczne. Z tego powodu celiakia często pozostaje nierozpoznana przez wiele lat.

Jest to jedna z najczęstszych przewlekłych chorób gastrologicznych, występuje u około 0,5-1 proc. całej populacji. Szacuje się, że tylko 10-15 proc. osób z celiakią ma ustalone rozpoznanie choroby i jest prawidłowo leczonych. Słaba rozpoznawalność celiakii wynika z bardzo różnorodnego obrazu klinicznego i przebiegu choroby. Wielu pacjentów, pomimo występowania u nich różnych problemów zdrowotnych, szuka pomocy u lekarzy pierwszego kontaktu oraz u specjalistów innych niż gastroenterolodzy, którzy nie uwzględniają celiakii w diagnostyce pacjenta.

Jak podkreśla Małgorzata Źródlak, prezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, badania pokazują, że w Polsce chory na celiakię średnio dziewięć lat chodzi od lekarza do lekarza, próbując znaleźć przyczynę swoich problemów ze zdrowiem.

Pewnie gdyby ten sam chory trafił bezpośrednio do gastroenterologa, miałby szybko postawioną diagnozę.

Wstępna diagnostyka celiakii jest łatwa i mało inwazyjna. Polega na wykonaniu badania krwi w kierunku obecności przeciwciał, które są bardzo czułe i swoiste, co oznacza, że obecne są u prawie wszystkich chorych na celiakię i rzadko u osób chorujących na inne niż celiakia choroby. Rozpoznanie i leczenie celiakii może przynieść pacjentowi korzyści zdrowotne i uchronić go przed powikłaniami nieleczonej choroby.

[dr hab. n. med. Anna Szaflarska-Popławska ze  Szpitala Uniwersyteckiego im. dr. Antoniego Jurasza w Bydgoszczy]

Dieta bezglutenowa też może być smaczna

Przedstawicielka firmy Schär w Polsce Wioleta Zysk, mgr inż. nauk o żywności, przyznaje, że listopadowa akcja bezpłatnych badań będzie miała charakter pionierski, ponieważ żadna inna firma nie umożliwiła skorzystania z bezpłatnych testów w kierunku celiakii na taką skalę.

“Chcemy edukować i podnosić świadomość na temat celiakii oraz nietolerancji glutenu wśród wszystkich grup wiekowych. Pragniemy również podkreślić, że dieta bezglutenowa nie jest sezonową modą, a przemyślaną decyzją popartą diagnostyką. Jeśli okaże się, że lekarz zaleci nam dietę bezglutenową, pamiętajmy, że nie jest ona już wyzwaniem w dzisiejszych czasach – takie produkty są szeroko dostępne, bardzo smaczne, nie ograniczają kreatywności na talerzu, a co najważniejsze, zmieniają życie na lepsze” – mówi Wioleta Zysk.

Link do listopadowego wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/397362704527902/

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Czy grzyby są zdrowe? Poznaj 5 prostych przepisów na potrawy z grzybów

Grzyby to nie tylko smaczny dodatek do wielu dań. Dostarczają organizmowi witamin, minerałów, antyoksydantów i substancji o działaniu wzmacniającym odporność. A do tego są niskokaloryczne.