Otolaryngologia dziecięca już po remoncie. Jak teraz wygląda?

Otolaryngologia dziecięca już po remoncie. Jak teraz wygląda?

Fot. materiały prasowe

Dzięki Fundacji Polsat Oddział Otolaryngologii Dziecięcej Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego nr 3 w Rybniku zmienił się nie do poznania. Remont kosztował 1,65 mln zł.

Po remontach oddziałów dziecięcych w szpitalach w Otwocku, Gdańsku, czy Lubartowie w tym roku wybór Fundacji Polsat padł na Oddział Otolaryngologii Dziecięcej w rybnickim szpitalu, gdzie leczone są dzieci m.in. z chorobami dróg oddechowych, które coraz częściej wywoływane są przez zanieczyszczone powietrze.

Remont oddziału szpitala w Rybniku zdecydowanie poprawił jego funkcjonowanie oraz standardy sanitarno-higienicznie. Co ważne, dzięki niemu pobyt małych pacjentów będzie bardziej komfortowy, a proces leczenia – szybszy. Poprawi również warunki pracy personelu szpitala.

Fundacja Polsat wyremontowała cały Oddział Otolaryngologii Dziecięcej, w tym m.in. sale chorych, kuchnie, świetlice dla dzieci, łazienki, łazienkę dla niepełnosprawnych, pokoje dla lekarzy i pielęgniarek oraz pokój zabiegowy, który został powiększony o grotę solną. Tego typu przestrzeń ma bardzo pozytywny wpływ na leczenie chorób dróg oddechowych i alergii, z którymi zmagają się mali pacjenci. To pierwszy raz, kiedy remontowaną placówkę Fundacja Polsat rozbudowała o grotę solną.

Mamy nadzieję, że to przedsięwzięcie chociaż w pewnym stopniu przyczyni się do zniwelowania skutków smogu, który zanieczyszcza wiele miast w Polsce i stanowi zagrożenie dla nas wszystkich. Jednak to dzieci są znacznie bardziej na niego narażone, a skutki chorób górnych dróg oddechowych mogą odczuwać całe życie – mówi Krystyna Aldridge-Holc, prezes Fundacji Polsat.

W ramach remontu w pomieszczeniach zamontowano także nową klimatyzację ufundowaną przez Marszałka Województwa Śląskiego.

Bożena Mocha-Dziechciarz, dyrektor rybnickiego szpitala, podkreśla, że warunki infrastrukturalne, jakie zostały stworzone, korzystnie wpłyną na cały proces hospitalizacji leczonych szpitalu dzieci ze schorzeniami otolaryngologicznymi wrodzonymi lub nabytymi wskutek smogu. – Grota solna, która powstała na oddziale, pozwoli choć w części odtworzyć mikroklimat panujący nad morzem i korzystnie wpłynie na leczony układ oddechowy dzieci – podkreśla.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may also like

Warszawa: zmiana lokalizacji Centrum Rehabilitacji. Dokąd się przenosi?

Od 22 sierpnia Centrum Rehabilitacji należące do Centrum