Onkologia: probiotyki łagodzą efekty uboczne chemiotrapii. U kogo?

Onkologia: probiotyki łagodzą efekty uboczne chemiotrapii. U kogo?

Fot. Freeimages.com

W „European Journal of Cancer” opublikowano wyniki badania oceniającego wpływ probiotyków na rozwój zaburzeń poznawczych wywołanych chemioterapią (tzw. chemobrain) u kobiet leczonych z powodu raka piersi.

Głównymi objawami, które wywołuje u kobiet chorych na raka piersi chemioterapia, są zaburzenia pamięci, problemy z koncentracją oraz pogorszenie procesu przetwarzania informacji. W cytowanym badaniu wzięło udział 159 pań. W trakcie chemioterapii 80 z nich otrzymywało dwa razy dziennie kapsułki zawierające bakterie szczepów Bifidobacterium longumLactobacillus acidophilus i Enterococcus faecalis, a pozostałe 79 – placebo.

Funkcje poznawcze oceniano za pomocą zwalidowanych neuropsychologicznych testów, wykonywanych dzień przed rozpoczęciem chemioterapii oraz 21 dni po jej zakończeniu. U kobiet przyjmujących probiotyki istotnie rzadziej wystąpiły zaburzenia poznawcze (35% vs 81%; względne ryzyko, 0.43). Ponadto, stosowana terapia poprawiła liczne wskaźniki neuropsychologiczne, takie jak płynność słowną, funkcje wzrokowo-przestrzenne oraz krótkotrwałą pamięć werbalną.

Korzyść ze stosowania probiotyków nie była związana ze schematem chemioterapii ani stosowaniem innych leków. „Chemo brain” występował częściej u osób w podeszłym wieku, gorzej wykształconych oraz z wyższym wskaźnikiem BMI (body mass index). Kolejną korzyścią ze stosowania probiotyków było obniżenie stężenia glukozy (średnia, 4.96 vs 5.30; P = 0.02) i cholesterolu LDL (2.61 vs 2.89; P = 0.03) we krwi. Wartości te nie różniły się istotnie pomiędzy grupami badanymi przed rozpoczęciem chemioterapii.

Źródło: Polska Lig Walki z Rakiem, ww.ejcancer.com

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zobacz też

Czy w diecie małych dzieci jest miejsce na strączki?

Specjaliści zachęcają do spożywania pokarmów roślinnych. To pierwsze