Naukowcy odkryli coś, co może pomóc zapobiec rozwojowi alergii pokarmowej u dzieci z AZS

Naukowcy odkryli coś, co może pomóc zapobiec rozwojowi alergii pokarmowej u dzieci z AZS

Fot. Pixabay.com

Skóra dzieci dotkniętych atopowym zapaleniem skóry (AZS) i alergią pokarmową różni się od skóry dzieci, które mają „tylko” AZS – dowiodły badania amerykańskich naukowców.

Atopowe zapalenie skóry – przewlekła i nawrotowa choroba skóry o podłożu zapalnym, nazywana również wypryskiem atopowym, dotyka w Stanach Zjednoczonych prawie jednej piątej dzieci, z których 30 proc. ma również alergię pokarmową. Amerykańscy naukowcy odkryli, że warstwa rogowa naskórka dzieci z atopowym zapaleniem skóry i alergią pokarmową różni się pod względem strukturalnym i molekularnym od wierzchniej warstwy skóry dzieci z atopowym zapaleniem skóry, ale bez alergii pokarmowej.

Badania pod mikroskopem przyniosły zaskakujące wyniki

Badanie, prowadzone przez dr. Donalda Leunga z National Jewish Health w Denver, dotyczyło górnych warstw skóry – zarówno miejsc zaatakowanych zmianami chorobowymi, jak i sąsiadującej z nimi normalnie wyglądającej skóry. Wzięło w nim udział 62 dzieci w wieku od 4 do 17 lat, u których stwierdzono atopowe zapalenie skóry i alergię na orzeszki ziemne oraz atopowe zapalenie skóry, któremu nie towarzyszyła alergia pokarmowa. Badacze pobrali od uczestników próbki skóry i zbadali je pod mikroskopem, używając do tego celu techniki, która pozwoliła im określić skład komórek, białek i tłuszczy w skórze oraz ocenić mikroflorę, ekspresję genów w komórkach skóry i skalę utraty wody przez uszkodzoną barierę skóry.

Naukowcy odkryli, że nie da się odróżnić wysypki skórnej u dzieci z atopowym zapaleniem skóry i alergią pokarmową od tej występującej u dzieci z samym AZS. Stwierdzili jednak istotne różnice w strukturze i budowie molekularnej górnej warstwy skóry wolnej od zmian chorobowych. U dzieci z atopowym zapaleniem skóry i alergią pokarmową warstwa rogowa naskórka była bardziej podatna na utratę wody, zasiedlało ją znacznie więcej bakterii Staphylococcus aureus i zaobserwowano w niej ekspresję genową typową dla niedojrzałej bariery skórnej.

Podobne nieprawidłowości badacze zaobserwowali także w próbkach pobranych ze skóry dotkniętej aktywnymi zmianami AZS. Ich zdaniem sugeruje to, że zaburzenia skórne wykraczają poza widoczne zmiany u dzieci z atopowym zapaleniem skóry i alergią pokarmową, ale nie u dzieci z atopowym zapaleniem skóry bez objawów alergii pokarmowej.

Jak przerwać “marsz alergiczny” i zapobiec rozwojowi alergii pokarmowej?

“Nasz zespół starał się zrozumieć, jak to możliwe, że zdrowo wyglądająca skóra może być inna u dzieci, u których rozwinęło się zarówno atopowe zapalenie skóry, jak i alergia pokarmowa, w porównaniu z dziećmi z AZS bez objawów alergii pokarmowej. Co ciekawe, stwierdziliśmy, że te różnice nie występują w obrębie wysypki skórnej, ale w próbkach skóry pozornie niedotkniętej zmianami chorobowymi. Te spostrzeżenia mogą nam pomóc nie tylko lepiej zrozumieć atopowe zapalenie skóry, ale także zidentyfikować dzieci najbardziej narażone na rozwój alergii pokarmowych” – powiedział prowadzący badanie dr Donald Leung.

Eksperci od leczenia alergii uważają atopowe zapalenie skóry za pierwszy krok w tzw. marszu alergicznym, występującym u dzieci, u których AZS przechodzi w alergie pokarmowe, a czasami w alergie wziewne i astmę alergiczną. Wielu immunologów stawia hipotezę, że alergeny pokarmowe mogą łatwiej docierać do komórek odpornościowych poprzez dysfunkcyjną barierę skóry dotkniętą atopowym zapaleniem skóry, uruchamiając procesy biologiczne, które powodują alergie pokarmowe.

U dzieci z AZS w różnych miejscach na ciele powstają obszary suchej, swędzącej, łuszczącej się skóry. U niektórych dzieci objawem tej choroby jest niewielkie swędzenie, u innych może to być nasilony świąd, zakłócający dziecku sen i przyczyniający się do nawracających infekcji, które rozwijają się w rozdrapanych i pokaleczonych miejscach na skórze.

“Dzieci i rodziny dotknięte alergią pokarmową muszą nieustannie chronić się przed przypadkowym kontaktem z żywnością, która może wywoływać zagrażające życiu reakcje alergiczne. Atopowe zapalenie skóry jest czynnikiem ryzyka rozwoju alergii na pokarmy, a zatem podjęcie wczesnej interwencji może być kluczem do zapobiegania alergii pokarmowej” – powiedział dr Anthony S. Fauci, dyrektor National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) – instytucji, która wsparło finansowo badanie.

Wyniki tego badania opublikowano w internetowym wydaniu “Science Translational Medicine”.

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj również

Nie ignoruj tych problemów!

Niektóre problemy jamy ustnej są przez nas często