Mule i białe wino, czyli duet idealny

Mule i białe wino, czyli duet idealny

Fot. Marta Babaczyk

Mimo że to jedne z najbardziej znanych owoców morza i chętnie zajadamy się nimi w restauracjach, to w domu, nie wiedzieć czemu, boimy się je przyrządzać. A naprawdę nie ma czego się obawiać! Mule są nie tylko pyszne, ale też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – już w ciągu kilkunastu minut można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

O tym, że mule i wino to duet idealny, wiadomo nie od dziś. Białe półwytrawne lub wytrawne wina idealnie podkreślają delikatny smak omułków. Zestaw ten świetnie sprawdzi się na randkę – mówi się, że owoce morza stanowią silne afrodyzjaki.

Dzięki uprzejmości Marty Babaczyk, autorki bloga Kuchnia Marty, dzielimy się z wami idealnym i szybkim przepisem na mule w białym winie. Do muli dodany został kieliszek kalifornijskiego wina Oak View. Resztę butelki można ze smakiem wypić. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-10 stopni.

Do stworzenia pysznych muli w białym winie będziemy potrzebować:

  • 1 kg muli
  • 3 łyżek masła
  • 4 ząbków czosnku
  • 2 cebuli szalotek pokrojonych w talarki
  • 1 białej części pora pokrojonej w talarki
  • 1 liścia laurowego
  • 2 zieli angielskich
  • 150 ml białego wina (najlepiej półwytrawnego Oak View)
  • 200 ml śmietany 30%
  • soli
  • pieprzu
  • 3 łyżek posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat. Jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte, wyrzucamy.

Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Kiedy się rozpuści, dodajemy szalotki i pora. Po zeszkleniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy kilka chwil i wlewamy białe wino. Dusimy, aż część wina odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnię/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 5-7 minutach, gdy mule się otworzą, zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy pozostałe masło i śmietanę. Delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy kilka minut.

Mule w białym winie podajemy ze świeżą bagietką.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Radioterapia adaptacyjna — nowa jakość w leczeniu promieniami

Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach jest pierwszym ośrodkiem w Polsce, w którym chorzy na nowotwory są od tygodnia leczeni przy użyciu nowej, bardzo precyzyjnej metody naświetlania – radioterapii adaptacyjnej. Do tej pory skorzystało z niej dwoje pacjentów, ale kolejni są już przygotowywani do zabiegów.