Mimo że to jedne z najbardziej znanych owoców morza i chętnie zajadamy się nimi w restauracjach, to w domu, nie wiedzieć czemu, boimy się je przyrządzać. A naprawdę nie ma czego się obawiać! Mule są nie tylko pyszne, ale też bardzo proste i szybkie w przygotowaniu – już w ciągu kilkunastu minut można cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.
O tym, że mule i wino to duet idealny, wiadomo nie od dziś. Białe półwytrawne lub wytrawne wina idealnie podkreślają delikatny smak omułków. Zestaw ten świetnie sprawdzi się na randkę – mówi się, że owoce morza stanowią silne afrodyzjaki.
Dzięki uprzejmości Marty Babaczyk, autorki bloga Kuchnia Marty, dzielimy się z wami idealnym i szybkim przepisem na mule w białym winie. Do muli dodany został kieliszek kalifornijskiego wina Oak View. Resztę butelki można ze smakiem wypić. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-10 stopni.
Do stworzenia pysznych muli w białym winie będziemy potrzebować:
- 1 kg muli
- 3 łyżek masła
- 4 ząbków czosnku
- 2 cebuli szalotek pokrojonych w talarki
- 1 białej części pora pokrojonej w talarki
- 1 liścia laurowego
- 2 zieli angielskich
- 150 ml białego wina (najlepiej półwytrawnego Oak View)
- 200 ml śmietany 30%
- soli
- pieprzu
- 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat. Jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte, wyrzucamy.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Kiedy się rozpuści, dodajemy szalotki i pora. Po zeszkleniu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy kilka chwil i wlewamy białe wino. Dusimy, aż część wina odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnię/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 5-7 minutach, gdy mule się otworzą, zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy pozostałe masło i śmietanę. Delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy kilka minut.
Mule w białym winie podajemy ze świeżą bagietką.