Jagoda kamczacka: co to za owoc i dlaczego warto go jeść?

Jagoda kamczacka: co to za owoc i dlaczego warto go jeść?

Te niepozorne, mało wciąż znane w naszym kraju owoce, ze względu na niezwykłe bogactwo zawartych w nich prozdrowotnych składników, zaliczane są do kategorii tzw. super food. Warto więc się nimi zainteresować.

Dietetycy i lekarze są zgodni: w ramach zdrowego żywienia i szeroko pojętej profilaktyki trzeba jak najczęściej jeść warzywa i owoce. Jeśli zaś chodzi o owoce, to eksperci ds. żywienia zachęcają szczególnie do sięgania po te mniej słodkie, sezonowe i lokalne. Przykładem takiego właśnie owocu, który dodatkowo wyróżnia się szczególną wartością odżywczą i prozdrowotną, jest jagoda kamczacka, znana na świecie pod nazwą haskap.

Czym wyróżniają się jagody kamczackie wśród innych owoców?

Badania naukowe potwierdziły wszechstronne działanie antyoksydacyjne jagody kamczackiej, ściśle związane z jej aktywnością przeciwzapalną, antynowotworową, neuroprotekcyjną oraz kardioprotekcyjną. Udowodniono również jej działanie antyseptyczne, antywirusowe, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwcukrzycowe. Jagoda kamczacka zawdzięcza te wszystkie właściwości obecności aktywnych związków fenolowych, do których należą antocyjany, kwas chlorogenowy i kwercetyna. W owocach jagody kamczackiej zidentyfikowano również związki irydoidowe, które można odnaleźć tylko w nielicznych owocach, takich jak dereń, żurawina czy borówki.

– Owoce jagody kamczackiej charakteryzują się również wysoką zawartością witaminy C. Ale ilość składników bioaktywnych różni się pomiędzy odmianami – wyjaśniają mgr Marta Gołba, dr hab. Alicja Z. Kucharska i dr hab. Anna Sokół-Łętowska, specjalistki z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Według ekspertów, dzięki dużej zawartości składników o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), ale także błonnika, magnezu, potasu, manganu i witaminy K, regularne jedzenie jagód kamczackich pomaga przeciwdziałać rozwojowi wielu groźnych chorób przewlekłych, w tym m.in. chorób układu krążenia, schorzeń neurodegeneracyjnych, chorób wątroby, chorób jamy ustnej i układu pokarmowego czy też chorób oczu.

Ochronne działanie wynika w dużej mierze ze zdolności zawartych w jagodach antyoksydantów (zwłaszcza cyjanidyno-3-O-glukozydu) do redukcji tzw. stresu oksydacyjnego, czyli zwalczania wolnych rodników, których nadmiar w organizmie może prowadzić do uszkodzenia wrażliwych struktur komórkowych, w tym m.in. DNA. Ma to znaczenie nie tylko w profilaktyce ww. chorób, lecz także w opóźnianiu procesów starzenia się organizmu. Zarówno krótko-, jak i długotrwałe spożycie jagód prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu oraz triglicerydów. Istotnym związkiem obecnym w jagodzie kamczackiej jest bowiem kwercetyna, która ma zdolność obniżania ciśnienia krwi. Dodatkowo wykazano, że roślina ma pozytywny wpływ na nadczynność tarczycy, redukując poziom hormonu TSH w organizmie.

Co ważne, jagody kamczackie są niskokaloryczne: wartość energetyczna 100 g tych owoców dostarcza tylko około 60 kcal. Nic dziwnego zatem, że zalicza się je do tzw. kategorii super food, czyli produktów spożywczych o wybitnych walorach prozdrowotnych.

Jedynym poważnym mankamentem jagód kamczackich jest ich nietrwałość, ponieważ źle znoszą transport i przechowywanie. Dlatego specjaliści radzą, aby w ramach ograniczania strat cennych składników blanszować je parą przed zamrożeniem, a później odmrażać je za pomocą kuchenki mikrofalowej.

Prosty przepis na lody kamczackie

Z uwagi na oryginalny, wytrawny smak, jagody kamczackie uważane są przez wiele osób za przysmak tylko dla prawdziwych koneserów. Szefowie kuchni, cukiernicy oraz przetwórcy żywności zaczynają jednak dostrzegać i doceniać ten owoc, a także pomagać w jego promowaniu wśród polskich konsumentów. Przykładem takiego działania jest m.in. otwarte dla wszystkich zainteresowanych wydarzenie pod nazwą „Owocowe lato”, organizowane przez polskich plantatorów w Centrum Praskim Koneser w Warszawie. Pierwszy specjalny targ owocowy, na którym można było poznać m.in. jagody kamczackie, zobaczyć ich sadzonki, a także skosztować szerokiej gamy przetworów, dań i deserów przygotowanych na ich bazie przez restauratorów, odbył się już 3 lipca. Ale planowane są już następne – 17 i 31 lipca oraz 21 sierpnia.

Jednak i w zaciszu własnego domu można przygotować proste i smaczne potrawy zawierające jagody kamczackie. Do najpopularniejszych, proponowanych przez znawców tematu, należą lody jagodowe, biszkopty z liofilizowaną jagodą kamczacką, sernik z chia i jagodą kamczacką czy też panna cotta z sosem z jagody kamczackiej.

Warto zacząć od najprostszego przepisu – na prozdrowotne lody jagodowe. Do ich przygotowania potrzeba 400 g zamrożonych jagód kamczackich i 150 g sera mascarpone. Składniki dokładnie należy zmiksować w blenderze, uzyskaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego (najlepiej wyciskać ją do foremek), a następnie odstawić do zamrożenia.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też

Latem rezygnujemy z perfum, bo są za ciężkie. Co może nam je zastąpić?

Są lekkie, odświeżające i pachnące. Rozpylone na ciało,