Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego READ-GENE i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył silny związek między ryzykiem zachorowania na nowotwory kobiece a stężeniem arsenu w organizmie.
Swoje odkrycie, zgłoszone już do Urzędu Patentowego, szczecińscy badacze oparli na wynikach ponad trzyletnich obserwacji, którym poddali około 1500 kobiet. Każdej z nich wykonywano w tym czasie pomiary stężenia arsenu we krwi. W grupie około 1100 pań z podwyższonym stężeniem tego pierwiastka wystąpiło blisko 100 nowotworów różnych narządów. Kobiety, u których stężenie arsenu we krwi nie przekraczało 0,6 µg/l, nie zachorowały na raka.
Możliwe, że arsen jest bardzo ważną przyczyną raków u kobiet. Możliwe jest jednak, że obserwowane korelacje wynikają z tego, iż arsen jest tylko markerem szkodliwych produktów, np. żywności, która jest rakotwórcza, a równocześnie zawiera dużo tego pierwiastka. W środowisku zwiększone stężenie arsenu może pojawiać się w związku z zanieczyszczeniami przemysłowymi lub naturalnymi powietrza, wody i gleby, a w konsekwencji żywności – tłumaczą naukowcy.
Do produktów, które zawierają arsen w wyższym stężeniu należą m.in. ryż, kakao, ryby morskie i owoce morza.
Wstępne dane wskazują, że modyfikacja diety może korzystnie zmienić stężenie arsenu w organizmie – podkreśla prof. Jan Lubiński, szef zespołu naukowców.