Na czym polega dieta mleczna, kto może ją stosować i jakich rezultatów można się po niej spodziewać? Pytamy o to MONIKĘ HAJDUK, dietetyka kampanii „Bądź świadomy – kupuj polskie”.

Do kogo adresowana jest dieta mleczna?
– Dietę mleczną mogą stosować zdrowi dorośli, jednak po uprzedniej konsultacji z dietetykiem.
Co jest jej podstawą? Jak długo musi trwać, by przyniosła efekty, czyli wyraźny spadek wagi?
– Jak sama nazwa wskazuje, dieta mleczna opiera się na częstszym spożywaniu posiłków na bazie mleka i jego przetworów. Jej twórcą jest Amerykanin Bernarr Macfadden, propagator kultury fizycznej, który uważa, że mleko to cudowny pokarm o wielu walorach żywieniowo-zdrowotnych. Przy jej stosowaniu ważne jest zachowanie odpowiedniego bilansu energetycznego oraz proporcji białkowo-węglowodanowo-tłuszczowych. Diety mlecznej nie można stosować codziennie, zaleca się, aby trwała od 7 do 10 dni. Jej pozytywnym rezultatem jest widoczny spadek wagi. Wbrew pozorom, nie chodzi w niej o to, by spożywać wyłącznie produkty mleczne. Można ją urozmaicić bulionami warzywnymi, miodem, chudym mięsem, warzywami i ograniczoną ilością węglowodanów zbożowych – w myśl zasady, że dieta powinna być różnorodna i urozmaicona.
Czy taka dieta jest zdrowa dla naszego organizmu?
– Jest bardzo bogata w wapń, witaminy i mikroelementy. Obfituje również w białko, które stanowi ok. 30 proc. jej zawartości, więc trzeba o tym pamiętać, wybierając tę formę żywienia. Tak duża ilość białka przyda się na pewno osobom uprawiającym sport lub podejmującym zwiększony wysiłek fizyczny. Nie będzie zaś wskazana dla osób z niewydolnością nerek.
Jakie produkty mleczne pani poleca?
– Przede wszystkim polecam wybieranie produktów polskich producentów, którzy oferują różnorodne wyroby, prześcigając się w formach, smakach i gatunkach. Każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Przed zakupem danego wyrobu zachęcam do zapoznania się z etykietą i przeczytania składu, tak by wybrać optymalny dla siebie produkt.
Poleca pani polskie produkty mleczne. A co one mają w sobie takiego, czego nie mają zagraniczne?
– Można by raczej zadać pytanie, co takiego mają w sobie produkty zagraniczne, czego nie mają produkty polskie? Wyroby krajowe to gwarancja najwyżej jakości, bezpieczeństwa i pewnego regionu pochodzenia. Dodatkowo, zazwyczaj produkty rodzime są bardziej konkurencyjne cenowo. Jeśli dodamy do tego to, że kupując polskie, popieramy własną gospodarkę, przyczyniamy się do wzrostu PKB i dajemy nowe miejsca pracy – dla mnie wybór jest jeden. Nie zapominajmy też, że polskie wyroby mleczne robią karierę międzynarodową – eksportujemy coraz więcej i doceniają nas nie tylko w Europie, ale też w Azji i Afryce. Dlaczego zatem mielibyśmy kupować produkty zagraniczne?
xxx
Kampania „Bądź świadomy – kupuj polskie” organizowana przez Polską Izbę Mleka, a finansowana z Funduszu Promocji Mleka. Ma na celu podkreślanie walorów polskiego mleka i uświadamianie Polakom, że polskie jest dobre.