Podstawą zdrowej diety są warzywa i owoce. Z najnowszych danych Eurostatu wynika jednak, że Polacy jedzą ich zdecydowanie mniej niż mieszkańcy większości krajów Europy. Czy jest szansa na zmianę tego trendu?
– Mimo że polscy konsumenci wciąż znajdują się w tyle Europy pod względem ilości zjadanych owoców i warzyw, to widzimy, że udział tych produktów w naszej diecie rośnie. Pandemia podbiła ten trend, bo wiele osób zaczęło gotować w domu, a tym samym zwracać uwagę na swoją dietę. Z kolei osobom, które mają mało czasu, sprzyja rosnąca dostępność gotowych dań warzywnych, które dzięki ekologicznemu pochodzeniu i odpowiedniemu przetwarzaniu zachowują swoje wartości odżywcze. Trzeba pamiętać, że biowarzywa i bioowoce mają więcej składników odżywczych niż konwencjonalne, dlatego warto je wybierać – przekonuje Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej.
Europejczycy a dieta
Wśród państw członkowskich UE najwyższe dzienne spożycie wynoszące pięć lub więcej porcji warzyw i owoców odnotowano w Irlandii (33 proc. populacji), Holandii (30 proc.), Danii (23 proc.) i Francji (20 proc.). Z kolei wśród mieszkańców Belgii, Hiszpanii, Włoch, Słowenii, Norwegii i Chorwacji około 2/3 deklaruje, że zjada regularnie od jednej do czterech porcji takich produktów każdego dnia. Najniższe dzienne spożycie odnotowano w Rumunii, gdzie tylko 2 proc. populacji spożywało co najmniej 5 porcji owoców i warzyw, a następnie w Bułgarii i Słowenii (po 5 proc.) oraz Austrii (6 proc.).
Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że jedna trzecia mieszkańców Unii Europejskiej w ogóle nie spożywa warzyw i owoców regularnie. Tylko 12 proc. przyznaje, że zjada zalecane pięć porcji każdego dnia, a ponad połowa (55 proc.) deklaruje, że jest to od jednej do czterech porcji dziennie.
Choć wiedza na temat zdrowej diety w Polsce rośnie, to nasz kraj wciąż znajduje się w ogonie Europy. Jedynie 9 proc. z nas ma w codziennym jadłospisie przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców, a 54 proc. od jednej do czterech. Oznacza to, że około 37 proc. Polaków zazwyczaj nie spożywa ich wcale.
– Zmiana nawyków żywieniowych nie jest prosta. Dlatego najlepiej jest zastosować metodę małych kroków. Zamiast obiecywać sobie, że od jutra w naszej diecie znajdzie się zalecane pięć porcji warzyw i owoców, warto zacząć zabierać do pracy codziennie jabłko, czy pamiętać o dodawaniu sałatki do obiadu. Z czasem takie zachowania staną się naturalne i łatwiej będzie dalej zwiększać udział owoców i warzyw w jadłospisie – mówi Łukasz Gębka.
Europejki jedzą zdrowiej od Europejczyków
Z danych Eurostatu wynika, że w Unii Europejskiej dzienne spożycie owoców i warzyw przez kobiety jest wyższe niż przez mężczyzn. Średnio 58 proc. kobiet spożywa od jednej do czterech porcji, w porównaniu do 51 proc. w przypadku mężczyzn. To samo dotyczyło dziennego spożycia pięciu porcji lub więcej (15 proc. vs 10 proc.). Badanie wykazało również, że w diecie mężczyzn częściej brakuje warzyw i owoców. Niemal 4 na 10 panów prawie w ogóle nie je takich produktów, podczas gdy wśród kobiet jest to 27 proc.