Aktualne zalecenia dot. diety małego dziecka

Aktualne zalecenia dot. diety małego dziecka

Z myślą o rodzicach dzieci w wieku 1-3 lat Instytut Matki i Dziecka opracował poradnik żywienia, który jest dostępny za darmo w wersji elektronicznej.

W „Poradniku żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia” można znaleźć kompleksową wiedzę na temat organizacji posiłków, doboru produktów w diecie, ich wartości odżywczej, a także sposobu przygotowywania potraw. Przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią rodzicom przygotowanie posiłków zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia małego dziecka.

Czego można się dowiedzieć z poradnika?

Poradnik pełen jest informacji o szkodliwości niektórych produktów (np. cukru, soli, tłuszczów trans, barwników, sztucznych aromatów i konserwantów) oraz praktycznych wskazówek, jak ograniczać w diecie ich nadmierne spożycie. Umieszczono w nim listę produktów, które warto wyeliminować z diety dziecka – chodzi przede wszystkim o żywność wysoko przetworzoną. Można go pobrać bezpłatnie ze stron www.1000dni.pl oraz www.imid.med.pl (jest w zakładce “Do pobrania”). Na stronie www.1000dni.pl można znaleźć również porady na temat właściwego żywienia dziecka od poczęcia do około 3. roku życia.

„Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia” powstał w odpowiedzi na liczne pytania rodziców. Mam nadzieję, że jego lektura będzie dla Państwa cenną pomocą w dokonywaniu pozornie prostych, jednak niezwykle istotnych wyborów żywieniowych – pisze we wstępie do poradnika dr n. med. Tomasz Maciejewski, dyrektor Instytutu Matki i Dziecka.

– Mam nadzieję, że ten poradnik przyczyni się do poprawy żywienia małych dzieci, bo jak wiadomo, wiek od 1. do 3. roku życia jest ważnym etapem programowania żywieniowego w ciągu 1000 pierwszych dni życia dziecka mówi Karolina Łukaszewicz, ekspert programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Jakie są najnowsze zalecenia dotyczące diety małego dziecka?

Oto najważniejsze zasady, którymi należy się kierować, przygotowując posiłki dla dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia.

  1. Tłuszcze powinny dostarczać 35-40% całkowitej energii, tak aby zabezpieczać wydatek energetyczny dziecka, jego wzrost i rozwój. Bardzo ważna jest podaż odpowiedniej jakości tłuszczu, w tym źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek), a zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby morskie).
  2. Udział energii z węglowodanów w ogólnej puli energetycznej powinien wynosić 45-65%. Należy ograniczać tzw. cukry dodane (stosowane w produkcji żywności i przygotowywaniu potraw) do poniżej 10% energii ogółem. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału. Takie produkty dostarczają odpowiedniej ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.
  3. Zapotrzebowanie dziecka w wieku 13.-36. miesiąca życia na witaminę D wynosi od 15 µg (600 j.m.) do 25 µg (1000 j.m.) w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, na żelazo – 7 mg, a na jod – 90 µg. Te składniki są najczęściej w niedoborze w diecie małych dzieci.
  4. Głównym źródłem płynów powinna być woda dobrej jakości. Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów. Mimo że soki z owoców i warzyw są źródłem różnych składników pokarmowych, ich nadmiar nie jest wskazany w żywieniu dzieci. Dziennie nie powinno się podawać dziecku więcej niż jedną porcję soku – 100-120 ml (ok ½ szklanki).

– Zdaję sobie sprawę, że nie jest łatwo w praktyce dostosować dietę małego dziecka do jego specyficznych potrzeb i zaleceń ekspertów. Poradnik jest praktycznym narzędziem, które w zrozumiały i przejrzysty sposób dostarcza wiedzy na temat aktualnych zaleceń dotyczących żywienia dzieci po pierwszym roku życia rodzicom. Zawiera dodatkowe ułatwienie w postaci inspirujących jadłospisów – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Halina Weker z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

Warto zaufać ekspertom

W dobie łatwego dostępu do informacji liczba źródeł, z których można czerpać wiedzę na temat diety małego dziecka jest większa niż kiedykolwiek. Generalnie jest to pozytywne zjawisko, jednak zdarza się, że prowadzi do chaosu informacyjnego, a nierzadko do utrwalania błędów żywieniowych, które – zwłaszcza w okresie 1000 pierwszych dni życia – niosą za sobą poważne zdrowotne następstwa. Dlatego warto zaufać ekspertom i zapoznać się z najnowszym poradnikiem, w którym można znaleźć przykładowe jadłospisy oraz pomocne wskazówki, przedstawiające w przystępny i praktyczny sposób aktualne zalecenia związane z żywieniem dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

NAOS Scientific Rendez-Vous 2024: przyszłość medycyny prewencyjnej

Skóra to nie tylko największy narząd, ale też źródło informacji o naszym zdrowiu. Jak wykorzystać najnowsze odkrycia nauki i nowe technologie do tego, by opóźnić proces starzenia się organizmu i jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem? Eksperci NAOS znają odpowiedź na to pytanie, a uczestnicy dzisiejszej konferencji NAOS Scientific Rendez-Vous również mogli ją poznać.