Czarne, czerwone, zielone, mielone, suszone, pachnące… Nie tylko dodają smaku, ale również korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Poprawiają samopoczucie, wzmacniają kondycję psychiczną i fizyczną, pomagają w utrzymaniu szczupłej sylwetki, zwiększają odporność, podnoszą libido i uruchomiają procesy samoleczenia organizmu.
Oczywiście ziół i przypraw nie można traktować jako lekarstw na wszelkie dolegliwości, ale rozważnie stosowane powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie – mówi dr Bożena Janicka, lekarka i prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.
Od wieków wiadomo, że zioła i przyprawy to bogate źródło witamin i mikroelementów. Nasze babcie do dziś robią syropy na przeziębienie z cebuli i czosnku, traktując je jako naturalny antybiotyk. Czy słusznie?
Czosnek
Łagodzi stany zapalne i zwalcza bakterie. Ponadto przyspiesza metabolizm organizmu, obniża poziomu „złego” cholesterolu oraz reguluje ciśnienie krwi.
Kurkuma
Pobudza działanie soków żołądkowych, wzmacnia układ trawienny, ma działanie przeciwzapalne. Chroni przed rozwojem wirusów i bakterii. Wspomaga wątrobę i pęcherzyk żółciowy. Obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi.
Korzeń imbiru
Spala tłuszcz, działa rozgrzewająco, dodaje energii niezbędnej do wysiłku. Pomaga w uśmierzaniu bólu głowy, doskonale radzi sobie z nudnościami (jest m.in. składnikiem ziołowych leków na chorobę lokomocyjną).
Mięta
Łagodzi problemy trawienne, działa oczyszczająco. Oprócz dobroczynnego działania na układ pokarmowy, ma również zastosowanie w leczeniu infekcji dróg oddechowych (ze względu na zawartość m.in. olejków eterycznych).
Oregano
Podobnie jak mięta poprawia i wspomaga pracę układu pokarmowego, zapobiega infekcjom górnych i dolnych dróg oddechowych, ma właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że jest “wymiataczem” wolnych rodników.
Szałwia
Ma działanie antyseptyczne, wspomaga walkę z infekcjami, pomaga pozbyć się bólu gardła. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, oczyszcza jelita i wspiera pracę żołądka.
Cynamon
Wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i działaniem wolnych rodników. Normalizuje poziom cukru we krwi, reguluje wydzielanie insuliny.
Bazylia
Jest źródłem beta-karotenu, który zamienia się w witaminę A, magnezu, żelaza i wapnia. Ziele bazylii ma działanie żółciopędne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, trawienie oraz przyswajanie składników pokarmowych. Pomaga w oczyszczaniu dróg oddechowych.
W polskiej tradycyjnej kuchni często stosowany jest również koperek, który oprócz tego, że dodaje wyrazistego smaku, to hamuje głód. Tymianek i oregano uznane zostały jako katalizatory tłuszczu. Rzeżucha, sadzona najczęściej przed Wielkanocą, wzmacnia cebulki włosów, wanilia działa odprężająco, natomiast lubczyk pozytywnie wpływa na nasze libido.
Właściwości smakowe ziół i przypraw są niepodważalne. Gospodynie chętnie stosują je do potraw mięsnych, zup, sałatek, koktajli. Coraz popularniejsze są także herbatki ziołowe. Zachęcamy do stosowania ziół i przypraw w codziennej diecie, ale rozważnie. W przypadku poważnych dolegliwości absolutnie nie wolno nimi zastępować lekarstw. Na zwykłe przeziębienie i katar można przyrządzić syropek z cebuli i czosnku, ale jeśli czujemy, że dopada nas poważniejsza choroba, natychmiast powinniśmy się zgłosić do lekarza – przypomina dr Bożena Janicka.