Trzy syropy domowej roboty na wzmocnienie odporności

Trzy syropy domowej roboty na wzmocnienie odporności

Profilaktycznie, ale także do walki z pierwszymi objawami przeziębienia – na jesienny spadek odporności warto przygotować syrop z naturalnych składników. Babcine sposoby nie mają sobie równych.

Gdy pojawia się pierwszy jesienny katar lub zaczyna się drapanie w gardle, liczy się szybka reakcja. Nim zajrzysz do domowej apteczki z lekami, wypróbuj sprawdzone metody stosowane od lat przez nasze babcie. Należą do nich rozgrzewające herbaty, ale też syropy z dużą dawką witaminy C. Wirtualny targ jedzenia www.lokalnyrolnik.pl zachęca do samodzielnego przygotowania trzech syropów na bazie produktów, które naturalnie wspierają odporność.

Domowy syrop z pigwy

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonych owoców pigwy bez pestek i gniazd nasiennych
  • 1 szklanka cukru

Drobno pokrojone owoce pigwy zasyp cukrem. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Odstaw na 2 dni, aby pigwa puściła sok. Po tym czasie syrop możesz przelać do słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty i wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.

Syrop z cytryną i miodem

Składniki:

  • 1 cytryna dobrze wyszorowana
  • kilka łyżeczek miodu
  • opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru

Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód tak, aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik i odstaw do lodówki na dwie doby. Syrop możesz podawać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym członkom rodziny. Uwaga! Imbir nie jest zalecany dla najmłodszych, dlatego jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać go dziecku, skonsultuj się z lekarzem.

Domowy syrop z cebuli

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • opcjonalnie 2-3 cienkie plastry imbiru i wyciśnięty sok z cytryny

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie zasyp ją cukrem. Na jedną lub dwie doby zostaw ją pod przykryciem, aby puściła sok. Dodatki umieść na początku razem z cebulą, przecedź. Powstały rzadki sos przelej do innego naczynia i wstaw do lodówki. Możesz podawać go 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym. Uwaga! Surowa cebula jest ciężkostrawna, dlatego warto skonsultować się z lekarzem, jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać ją dziecku, lub gdy jesteś na lekkostrawnej diecie.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You may also like

Naukowcy opracowują model opieki nad osobami z zaburzeniami otępiennymi

Zespół polskich naukowców pod kierunkiem prof. Konrada Rejdaka z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie uczestniczy w międzynarodowym badaniu COMFORTAGE, którego celem jest wypracowanie modelu opieki nad osobami z zaburzeniami otępiennymi oraz zagrożonymi otępieniem.