Trzy syropy domowej roboty na wzmocnienie odporności

Profilaktycznie, ale także do walki z pierwszymi objawami przeziębienia najskuteczniej zadziałają syropy z naturalnych składników, przygotowane według babcinych przepisów.

Gdy pojawia się pierwszy jesienny katar lub zaczyna się drapanie w gardle, liczy się szybka reakcja. Nim zajrzysz do domowej apteczki z lekami, wypróbuj sprawdzone metody stosowane od lat przez nasze babcie. Należą do nich rozgrzewające herbaty, ale też syropy z dużą dawką witaminy C.

Wirtualny targ jedzenia www.lokalnyrolnik.pl zachęca do samodzielnego przygotowania syropów na bazie produktów, które naturalnie wspierają odporność. Które są najskuteczniejsze?

Domowy syrop z pigwy

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonych owoców pigwy bez pestek i gniazd nasiennych
  • 1 szklanka cukru

Drobno pokrojone owoce pigwy zasyp cukrem. Układaj warstwami do wyczerpania składników. Odstaw na 2 dni, aby pigwa puściła sok. Po tym czasie syrop możesz przelać do słoika. Doskonale nadaje się jako dodatek do herbaty, ale też wyjadania łyżeczką prosto ze słoika.

Syrop z cytryną i miodem

Składniki:

  • 1 cytryna dobrze wyszorowana
  • kilka łyżeczek miodu
  • opcjonalnie kilka cienkich plastrów imbiru

Cytrynę pokrój na plasterki, włóż kilka do małego słoika, dodając miód, tak aby przykryć cytrynę (imbir ułóż na plastrach cytryny). Zakręć słoik i odstaw do lodówki na 2 doby. Syrop możesz podawać 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym członkom rodziny. Uwaga! Imbir nie jest zalecany dla najmłodszych, więc jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać je dziecku, skonsultuj się z lekarzem.

Domowy syrop z cebuli

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • opcjonalnie 2-3 cienkie plastry imbiru i wyciśnięty sok z cytryny

Obierz i posiekaj cebulę, a następnie zasyp ją cukrem. Na jedną dobę lub dwie zostaw pod przykryciem, aby puściła sok. Dodatki umieść na początku razem z cebulą, przecedź. Powstały rzadki sos przelej do innego naczynia i wstaw do lodówki. Możesz podawać go 2 razy dziennie po jednej łyżeczce dzieciom lub 2 łyżeczki dorosłym. Surowa cebula jest ciężkostrawna, więc warto skonsultować się z lekarzem, jeżeli masz wątpliwości, czy możesz podać ją dziecku lub gdy jesteś na lekkostrawnej diecie.