Garden Gourmet zachęca do zastąpienia bożonarodzeniowych potraw mięsnych daniami roślinnymi. Jak one smakują, będzie można przekonać się 14 i 15 grudnia w Warszawie podczas bezpłatnej degustacji marki Garden Gourmet.
Potrawy przygotowane z roślinnych alternatyw dla mięsa serwowane będą 14 i 15 grudnia przy siedzibie firmy Nestlé w Warszawie przy ul. Domaniewskiej 32 w godzinach 10.00-18.00 lub do wyczerpania zapasów. Punkt Garden Gourmet będzie można rozpoznać po charakterystycznym, zielonym food trucku oraz flagach marki.
Kucharze zaproponują dania z oferty dostępnej w Polsce, która obejmuje produkty wegetariańskie i wegańskie (oparte o białko sojowe i białko z ciecierzycy) oraz specjalnie dobrane kompozycje innych składników roślinnych, a także przypraw i ziół. Będzie można spróbować Wegańskiego Falafela, Klopsików Warzywnych, Filecików Roślinnych, Sensational Burgera, Sensational Mielonych, Nuggetsów Roślinnych, Grillowanego Fileta Roślinnego, Sznycla Roślinnego, Klopsików Roślinnych i Burgera Roślinnego. Więcej informacji i przepisów na stronie https://www.gardengourmet.pl/
Co zamiast mięsa na stół bożonarodzeniowy?
Coraz więcej Polaków ogranicza mięso w diecie lub z niego rezygnuje – na co dzień i od święta. Kulinarne skojarzenia związane z Wigilią to karp, barszcz, kluski z makiem. W kolejnych świątecznych dniach na stołach króluje już mięso – z obfitymi śniadaniami, pełnymi różnorodnych wędlin oraz z wystawnymi obiadami z wołowiną, wieprzowiną czy drobiem. Dla osób, które ograniczają mięso w diecie lub z niego rezygnują, święta mogą być czasem szczególnych wyzwań kulinarnych, ale też doskonałą okazją do nowych smakowych doświadczeń. Marka Garden Gourmet zachęca do przygotowania fantazyjnych dań z wykorzystaniem roślinnych alternatyw mięsa.
Propozycja na świąteczny obiad to stek wegetariański z sosem z gorgonzoli, masłem czosnkowym, serwowany na ziemniaczanym purée z sałatą i sosem winegret. Wegetariańskie steki mogą smakować jak prawdziwe mięso i mieć jego soczystość – warto się o tym przekonać. Przepis na danie można znaleźć tutaj.
Kolejna propozycja nietypowego roślinnego dania świątecznego to pulpeciki warzywne z humusem i granatem, które można podawać z grzankami lub chlebkiem pita. Soczyste i słodko-kwaśne pestki granatu podkreślają smak całości. Przepis na to pyszne i sycące danie dostępny jest tutaj.
Trzecią i najbliższą tradycji inspiracją na świąteczny stół są klopsiki warzywne w sosie śmietanowo-koperkowym z kaszą. To danie dla miłośników kuchni domowej: klasyczny polski obiad w roślinnej odsłonie, a do tego znacznie mniej pracochłonny, niż oryginał. Przepis znajduje się tutaj.
Autorem wszystkich receptur jest Robert Harna – znany szef kuchni i konsultant kulinarny, który łączy klasyczne potrawy z nutą autorskich inspiracji: to „klasyka z twistem”.